Etiket Arşivleri: Make Room! Make Room!

Tükenmişliğin Ahlaki Sonuçları: Soylent Green

Nüfusun arttığı ve kaynakların neredeyse tükenme noktasına ulaştığı yakın gelecekte sıkı yönetim politikalarına geçilmiştir. İçme suyunun ve bitki örtüsünün yok olmaya yüz tutması, çölleşmeyi de beraberinde getirerek ortaya post-apokaliptik bir manzara çıkarmıştır. Dolayısıyla insanlık hem distopya hem de kıyamet sonrası bir çevre ile karşı karşıyadır. Küresel anlamda en büyük yiyecek tedarikçisi hâline gelen Soylent Corporation, deniz suyundaki planktonları işleyerek Soylent …

Devamını gör »
distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »

Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış

Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …

Devamını gör »

Distopyalarda Sağ Kalma Rehberi

Distopya okumayı, seyretmeyi neden severiz? Bunun kişiden kişiye değişen yanıtları olabilir ama en geçerlilerinden biri, “İyi ki öyle bir dönemde yaşamıyorum” duygusuyla kendi yaşantınızdaki mutluluklara daha sıkı sarılabilmektir. “1984” okuyup bir kağıda birkaç satır yazabilmenin, düşüncelerinizi özgürce söyleyebilmenin değerini anlayabilirsiniz. Veya “Fahrenheit 451” okurken kütüphanenizdeki kitapların yanına gidip onları sevgiyle okşayabilirsiniz. “Make Room! Make Room!”u okurken yediğiniz her öğünün değerini …

Devamını gör »
harryharrison

Çizerlikten Yazarlığa: Harry Harrison

Edebiyatın başına buyruk yazarı Harry Harrison, 60 yıl boyunca oldukça üretken bir yaşam sürmüş ve 87 yaşında hayata veda etmiştir. Kendine has bilimkurgusuna mizahı ve ciddiyetsizliği zekice bir alaycılıkla yerleştirmiştir. Yazdığı yüzden fazla kısa hikaye ve altmıştan fazla romana, sözcük oyunları ile çok boyutluluk kazandırmıştır. Doğup büyüdüğü yer olan Amerika’yı benimsememiş; İrlanda’ya yerleşene kadar İtalya, İngiltere, Meksika ve Danimarka’da yaşamayı tercih etmiştir. Eserlerini yayınlarken …

Devamını gör »

Bir Roman, Bir Uyarlama: Soylent Green

Soylent Green adlı 1973 yapımı filmimiz, Harry Harrison tarafından kaleme alınmış Make Room! Make Room! (Yer Açın! Yer Açın!, Metis Yayınları) adlı Nebula ödüllü bilimkurgu romanından uyarlanmış. Film 2022 yılında geçiyor. Nüfus aşırı derece artmış. Kaynaklar kısıtlıdan da kısıtlı. İnsanlar aç, şebekelerde su yok. Duş almak nedir bilmiyorlar. Buna rağmen tel örgüler ve güvenlik görevlileri ile korunan son derece lüks …

Devamını gör »