Sıkça sorabileceğiniz sorular en sonda olacaktır, direkt oraya inmeniz de mümkündür. Öncelikle savunmama başlamadan önce birkaç kilit bilgiyi sekiz maddede listelemek istiyorum ki yazımda kullandığım üslup ve gittiğim yol iyi anlaşılsın. 1) Herkesin malum olduğu üzere insanlardan önce dinozorlar vardı, yüz milyonlarca yıl hüküm sürdüler. Onlardan önce de böceklerin ve kabukluların hükümranlığını gördü Dünya’mız. Eğer daha da geriye bakacak olsaydık …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Makineleşme
Geleceğin Siborglarını Eğitmek
Bilgeliği düşündüğümüzde, çoğunlukla eski zaman filozoflarını, mistikleri veya manevi önderleri hayal ederiz. Bilgelik gözümüzde genelde geçmişle ilişkilidir. Yine de bazı entelektüel liderler geleceğin teknolojik evrimi bağlamında bilgeliği tekrar gözden geçirmemiz için bize meydan okuyor. Sanal gerçeklik, büyük veri, yapay zeka ve robotik gibi üstel teknolojilerin (Moore kanununda olduğu gibi belli bir periyotta kabiliyetlerini ikiye katlayan ya da maliyetlerini yarıya indiren …
Devamını gör »Merhaba Dünyalı Biz Robotuz
Merak ve keşif dürtümüzü harekete geçiren bilimkurgu, hayal gücü yüksek birçok anlatıya imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bilimkurgunun yaygın temalarından biri de hiç kuşkusuz dünya dışı yaşamla karşılaşma, yani ilk temas. İki farklı uygarlığın birbiriyle ilk kez etkileşime girdiği anı tanımlayan bu terim, oldukça yaratıcı, sıra dışı ve merak uyandırıcı kurgulamalara gebe olduğu gibi toplumsal, felsefi ve siyasi …
Devamını gör »Robotlar Çalışsın, Biz Oturalım
“Eskiden kölelik vardı. Bugün özgürüz.” Aslında bu öyle siyah-beyaz bir konu değil. Geçenlerde önüme bir istatistik düştü. Amerika’da hapishanede yatan siyahilerin sayısı, kölelik sistemi yürürlükteyken köle olan siyahilerin sayısını aşmış. Bugün kalifiye olmayan bir elemanın bir metropolde tek başına yaşaması neredeyse imkânsız. Köle olsa kira vermezdi bari. Köleliğin “karın tokluğuna çalışmak” olduğu söylenir. İyi de, sanki bugün çalışanlar karın tokluğuna …
Devamını gör »