Etiket Arşivleri: Mars Üçlemesi

Bilimkurgu ve Politika: Geleceği Şekillendiren Hikâyeler

bilimkurgu ve politika

Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerin ve uzay maceralarının peşinde koşmaz; aynı zamanda politik ideolojilerin ve toplumsal düzenlerin sınırlarını sorgulayan cesur bir düşünce laboratuvarıdır da. Ursula K. Le Guin’den George Orwell’e kadar pek çok yazar, gelecekteki politik senaryoları, bireysel özgürlüğü ve güç dinamiklerini yeniden ele alarak okuyucuyu dünyaya farklı bir açıdan bakmaya davet etmiştir. Bu tür, geleceğin toplumlarını tahayyül ederken, bugünün sorunlarına …

Devamını gör »

Murray Bookchin Mars’ta: Mars Üçlemesi’nde Doğanın Dönüşümü

Bilimkurgu genellikle teknolojinin ve sözde “zor bilimler”in imgelerini çağrıştırırken, bu türün yazarları aynı zamanda insanların toplumsal ilişkilerine de değinir. Bu geleneğin örneklerinden biri Kim Stanley Robinson‘dır. Ödüllü Mars Üçlemesi’nde (Red, Green ve Blue Mars-Kızıl, Yeşil ve Mavi Mars) Robinson, insanın doğayı (yeniden) üretme becerisinin etiğini ve sınırlarını keşfetmek için Mars’ı yaşanabilir bir gezegene dönüştürme fikrini kullanır. Felsefi ve teorik olarak, …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi #3: Mavi Mars

Mavi Mars, Kim Stanley Robinson’un Mars’ın kolonileşmesi ve yüzeyinin dünyalaştırılması ile ilgili üçlemesinin son kitabı. Büyük ölçüde önceki iki kitabın karakterleri ve politik dünyası üzerine kurulu kitabı sıfırdan takip etmek çok zor. Bu seriyi okumak belli bir zaman istiyor ve maalesef bunun bir kısa yolu yok. Yeşil Mars, Kızıl Mars’a göre kesinlikle bir aşama kaydetmişti, daha çok gerilim ve daha …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi 2: Yeşil Mars

Yeşil Mars, Mars Üçlemesi‘nin ikinci kitabı. Üçlemenin ilk kitabı Kızıl Mars’ın birkaç yıl sonrasına uzanıyoruz. Öyle görünüyor ki bu Mars destanı birçok doruk noktasına sahip ve bu yüzden tek bir roman gibi okunmalı. Kim Stanley Robinson, “hangi karakter kimdi, şu an ne yapıyorlar?” gibi soruların cevaplarına yoğunlaşmadığı için serideki kitapları sırasıyla okumak son derece önemli. Birçok açıdan Yeşil Mars, ilk …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi 1: Kızıl Mars

Bazı kitaplar birden fazla kez okunmayı hak ediyor. Kim Stanley Robinson’ın Kızıl Mars’ı da bu kitaplardan. Tıpkı Dune ve diğer epik bilimkurgu eserleri gibi, Kızıl Mars da teknoloji, çevre ve karakterler olmak üzere çeşit çeşit anlatıya sahip. Yazarın her söylediğine katılmak mümkün değilse de kitap fazlasıyla okunmaya değer. Robinson, kitabı NASA’nın da Rusya’nın da hayallerinde göreceği büyük araçlar ve cihazlarla …

Devamını gör »

Bilimkurguyu İzleyen Teknoloji

Sanal Gerçeklik şirketi Oculus’un ortağı ve ayrıca koyu bir bilimkurgu-fantezi hayranı olan Palmer Luckey, Ernest Cline‘in 2044 yılında geçen VR temalı romanı Başlat‘ı tüm çalışanlarının okuması gerektiğini söylüyor. Steven Spielberg tarafından sinemaya da uyarlanan roman, Silikon Vadisi’nin kendisini nasıl gördüğünü anlamanın en iyi yolu. William Gibson’ın Neuromancer’ı gibi romanların aksine, Ready Player One iyimserce yazılmış bir teknoloji macerası. Evet roman bir gecekondu semtinde ve …

Devamını gör »

Romanlardaki Şaşırtıcı 5 Bilimkurgu Dünyası

Eğer bilimkurguda keşfedecek yepyeni gezegenler arayan ve hayal aşırı dünyalarda kaybolmayı seven biriyseniz, bilimkurgu romanlarındaki yaratıcı dünyalardan bazılarına da aşinasınız demektir. Birçok bilimkurgu romanı, geleceğin Dünyasında veya Dünya’ya benzeyen gezegenlerde geçse de, bizimkinden çok farklı dünyaları hayal etmiş yazarlar da yok değildir. Bilimkurguyu değerli kılan şeylerden biri de tanıdık olanla olmayanı, yani bilimle sanatı bir araya getirebilmesidir. İşte tam da bu yüzden Doctor Who’yu sevebilir …

Devamını gör »