Etiket Arşivleri: Matrix

Bilimkurgunun Dünyaları ve Bugünün Metaverse’leri

Son yıllarda gündelik hayat ile bilimkurgu arasındaki mesafe epeyce azaldı. Özellikle bilişim teknolojilerinde son derece önemli gelişmeler yaşandı. Geçen yıl Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi sonucu metaverse önemli bir gündem maddesi hâline geldi. İlk olarak Neal Stephenson’ın Snow Crash isimli bilimkurgu romanında kullanılan “metaverse” sözcüğü, insanların internet aracılığıyla ulaştıkları dijital mekânları ifade ediyor. Türkçe’ye Parazit ismiyle çevrilen Snow Crash’da insanlar …

Devamını gör »

Yutması Zor Bir Hap: The Matrix Resurrections

matrix Resurrections

Sinema dünyasında “Simülatif gerçeklik” dendiğinde ilk akla gelen film hiç şüphesiz 1999 yapımı The Matrix‘tir. Üzerinden yirmi yılı aşkın zaman geçmesine rağmen belleklerimizdeki tazeliğini korumayı sürdürüyor. Sonrasındaki iki devam filmi ile bir üçlemeye dönüşen yapıt, bilimkurgu kültürünün de en popüler işlerinden biri. Her ne kadar devam filmleri çeşitli eleştiriler alsa da, evreni genişletip hikâyeyi neticelendirme bakımından önemli kilometre taşları içeriyordu. …

Devamını gör »

Morpheus, The Matrix: Resurrections’ın Kötü Adamı Olabilir mi?

the matrix 4 3

The Matrix: Resurrections, Morpheus’u ana kötü adam kimliğiyle karşımıza çıkararak hayranları kadar Neo ve Trinity’yi de şaşırtabilir. Neo dünyayı Ajan Smith’ten kurtarırken, Laurence Fishburne‘ün Morpheus‘u teskin edici dinginliğiyle orijinal üçlemeyi adeta bastırdı. O buz gibi dış görünüş, Morpheus’un taşkın tutkusunu ve iç ateşini ortaya çıkarmak için çatladığında, azizleşen Keanu Reeves bile ustasının karizmasıyla rekabet edemedi. Morpheus, Neo’yu gerçek dünyaya getirmekten …

Devamını gör »

Uzaylı Kocakarılar: Neden Bilimkurgu Romanlarında Karizmatik Nineler Göremeyiz?

“Kadının yapamayacağı, söyleyemeyeceği, düşünemeyeceği öyle şeyler vardır ki Yaşlı Kadın yapabilir, söyleyebilir ve düşünebilir.” Ursula K. L. Guin – Uzaylı Kocakarı Kadınlar yaşlandıkça bir süper güç kazanırlar: Görünmezlik. Ve bu süper güç yalnızca gerçek yaşamın gerçek kadınları için geçerli değildir; ninelerimiz gerçek yaşamda olduğu gibi kurgusal dünyada da görünmezdir. Popüler örneklerden başlayalım. Suzanne Collins’in ünlü serisi The Hunger Games ya da …

Devamını gör »

İnekler İçin Matrix Gerçek Oldu: Sırada İnsanlar mı Var?

Geçtiğimiz haftalarda internette ürperti verici bir haber dolaşımdaydı. İddia edilene göre, Rusya’da bir grup çiftçi ineklere taktıkları sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde süt veriminde artış kaydetmişti. İnekler, onların kafaları için özel boyutlarda üretilen sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla bir yaz günü uçsuz bucaksız çimenlik bir alanda olduklarını görüyorlardı. (1) Haberin devamında, uygulamanın hayvancılığın diğer alanlarına da yayılabileceği bilgisi veriliyordu. Rusya Tarım ve …

Devamını gör »

Zamanda Curcuna: Bill & Ted’s Excellent Adventure

Bill & Ted’s Excellent Adventure‘ın yönetmen koltuğunda Evde Tek Başına filminden de aşina olabileceğiniz Stephen Herek oturuyor. 1989 çıkışlı yapımın oyuncu kadrosunda Matrix, John Wick, Constantine gibi filmlerden tanıdığımız Keanu Reeves‘ın yanı sıra, komedyen George Carlin ve Alex Winter’da yer alıyor. Filmin konusu ise tam evlere şenlik. Müzisyen olma hayaliyle yanıp tutuşan iki sersem liseli arkadaş, ihmal ettikleri okuldan atılma …

Devamını gör »

Zorlu Bir Seçim: See You Yesterday

See You Yesterday ya da Türkçesiyle Dünü Kurtarmak, yönetmenliğini Stefon Bristol‘un üstlendiği bir Netflix yapımı. Netflix’in son dönem alternatif bilimkurgu filmlerinden biri olan yapımın ana teması ise zaman yolculuğu. CJ ve Sebastian, okullarında oldukça başarılı olan deha seviyesinde birer liseli gençtir. Fakat onları diğer gençlerden farklı kılan asıl özellikleri bir zaman makinesi üzerinde çalışmaları. Kendi imkanlarıyla tasarladıkları bu cihazla zaman …

Devamını gör »

20. Yılında Matrix’e Bir Bakış

Bugünden bakınca tuhaf gelebilir ama The Matrix’in bir kehanet gibi görüldüğü zamanlar vardı. Arkasına şirketlerin gücünü alan teknolojinin yükselip sarsıcı bir etki yarattığı zalim bir alegori. Tıpkı öncesindeki Truman Show gibi. Wachowski Kardeşler‘in atılımı o kadar etkili oldu ki film felsefi bir konseptte ele alındı. Öyle ki simülasyon teorisine inananların sayısında artış bile yaşandı. 2000’lerin başında, hemen her camiada “Kesin Matrix’te …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Yapay Zekâ ve Robotlar

Var olduğumuz günden bu yana merak duygusunun o gizemli büyüsü altında yaşıyoruz. Bıkıp usanmadan sorular soruyor, ulaştığımız yanıtlarla yetinmiyor, daha fazlasını bilmek, daha fazlasını keşfetmek için çabalıyoruz. Bu sonsuz arayış nasıl, ne zaman başladı? Sorulan ilk soru neydi? “Biz kimiz?” ya da “Nereden geldik?” mi? Sahi kimdik biz? Ve nereden gelmiştik? Nefes alıp veriyorduk, canlıydık. Taştan, kayadan farklıydık. Avlanıyor, yiyor, …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında 10 Saç Modeli

1895 tarihli The Mechanical Butcher adlı 45 saniyelik filmde, bir kasabın kesim makinesine soktuğu canlı domuz diğer taraftan kesilmiş, paketlenmiş ve satışa hazır halde çıkar. O günden bugüne Bilimkurgu Sineması akıl almaz bir gelişim gösterdi, zihinlerimizi özgürleştirip hayal dünyalarımızı genişleten görsel ve işitsel bir şölene dönüştü. Öyle ki bu koca bilimkurgu okyanusuna oltamızı ne zaman daldırsak farklı lezzette bir balık yakalıyoruz. Uzay …

Devamını gör »