Etiket Arşivleri: Metin Uçar

roket 3 kapak

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 3. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in üçüncü sayısı okurlarla buluştu. “Hiçbir yazarın öyküsü iki sayı üst üste dergide yer almayacak,” kuralı gereği yeni sayıda bir önceki sayıya göre tamamen farklı yazarların öyküsü yer aldı. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın üçüncü sayı için kaleme aldığı önsöz şu şekilde: İLERLİYORUZ… Bilim ve kurgunun birlikteliğinden doğan bilimkurgu; distopya, ütopya gibi birçok anlatısıyla insanlığın geleceğine …

Devamını gör »
arz cephesinde yeni bir sey yok lansman

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı

Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …

Devamını gör »
roket bilimkurgu dergisi

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı

Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …

Devamını gör »
sovyet

En İyi 25 Sovyet Bilimkurgu Filmi

Bu listemizde, SSCB’de çekilmiş olan en önemli bilimkurgu filmlerini inceleyeceğiz. Elbette bu eserleri bir değerlendirme sırasına sokmak oldukça zor bir iş, çünkü zamanın şartları, politik durum ve daha birçok etken filmlerin şekillenmesinde rol oynamış. Yine de derlediğimiz film seçkisinin bilimkurgu türüne en çok etki etmiş, en önemli ve akılda kalan eserleri içerdiğini ümit ediyoruz. Belki artık gittikçe uzayan şu sonbahar …

Devamını gör »

Bilimkurgu: Türün Kurgusu

Bilimkurgu ne zaman doğdu? Bu sorunun çok sayıda cevabı var, hem de gereğinden fazla. Kimisi bilimkurguyu Mary Shelley, Jules Verne ya da H.G. Wells’in romanlarından başlatırken, kimisi ‘science fiction’ ifadesinin ilk defa ortaya çıktığı 1926 yılına işaret eder. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan görüşe göre bilimkurgu’nun içinden hem konu hem de stil bakımından çok yönlü türlerin ortaya çıktığı, ilk yazılı örnek denilebilecek …

Devamını gör »
lagari

Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 2. Sayısı Çıktı

Lagari Fanzin‘in ikinci sayısı okurlarla buluştu. İlk sayısı bu yılın mayıs ayında çıkan Lagari, altı aylık aradan sonra yeni sayısıyla bilimkurgu okurlarının karşısında. Etkileyici bilimkurgu öyküleri, mühim söyleşileri ve nitelikli çizimleriyle ilgi çeken birinci sayının ardından, ikinci sayı da eminim okurları memnun edecek. Birinci sayıya göre, ikinci sayının çok daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gözle görülebilir bir gelişme mevcut. Birinci sayıda, …

Devamını gör »
lagari

Bilimkurgu Fanzini Lagari Çıktı

Parantez İçi Fanzin‘i de çıkaran Mehmet Fatih Balkı‘nın yönetimindeki bilimkurgu fanzini Lagari‘nin ilk sayısı çıktı. İzmirCon 2018 etkinliğinde, Fanzin Apartmanı standında ilk kez görücüye çıkan Lagari, okurlardan olumlu tepkiler aldı. Mehmet Fatih Balkı, fanzinin giriş yazısında Lagari isminin kaynağını şöyle açıklıyor: “Kullandığımız veya kullanmak üzere olacağımız takvimlerin geçmişinde tarih 1632’yi gösterirken bir hikâye kayıtlara geçildi. IV. Murad’ın kızı dünyaya gelmiş …

Devamını gör »

Bilimkurguda Özgün Konu Bulmak Zorlaştı mı?

Duyu organlarımıza hitap eden sanat dallarında ve teknolojide ulaşılabilecek her türlü klasiğe tanık olduğumuz bir dönem bu. İnsan, “Bundan sonra daha ne olabilir ki?” diye sormak istiyor hâliyle. İçinde yer aldığım nesil, müzikte, edebiyatta, teknolojide yapılabileceklerin hepsini büyük oranda yapmıştır diyebilirim. Birçok dalda artık klasik kabul edilen sonuçlara varılmış, diğer dallarda ise ilk adımlar atılmıştır. Bu, sakın ola ki, “Artık …

Devamını gör »