Etiket Arşivleri: Metropolis

H.G. Wells’in Kaleminden Metropolis Eleştirisi

Çok gülünç bir film izledim. Sanıyorum ki daha gülüncünü yapmak mümkün değildir. Filmin, dünyanın ne yöne gittiğini tasvir etmeye çalıştığını da göz önüne alırsak, sanırım Dünyanın Gittiği Yön (The Way the World is Going, 1928) adlı kitabım da rahatlıkla kendini bu filmle ilişkilendirebilir. Filmin adı Metropolis. Almanya’daki büyük Ufa Stüdyoları tarafından yapılmış ve halka aksettirildiği kadarıyla yapımında büyük paralar harcanmış. …

Devamını gör »

Alfred Hitchcock’un Direkten Dönen Bilimkurgu Filmi

Korku ve gerilimin ustası Alfred Hitchcock‘un, uzun ve verimli kariyeri boyunca çekmeye niyetlendiği tek bilimkurgu film projesinin ayrıntıları geçtiğimiz yıl gün yüzüne çıktı. Henry K. Miller, The First True Hitchcock: The Making of a Filmmaker adlı kitabında bu projeye, öncesinde oluşan zemine ve o yıllarda bu eksende cereyan eden olaylara ayrıntılı olarak yer verdi. Gerilim ustasının çekmeye niyetlendiği film ise …

Devamını gör »

İzlemeniz Gereken Avrupa Çıkışlı 10 Bilimkurgu Filmi

cargo 2009 avrupa sinema

Avrupa sineması dendiğinde çoğumuzun aklına sanatsal filmler gelir. Ancak Avrupa’nın da kendince aksiyon, korku, komedi ve bilimkurgu sineması, hatta ana-akım gişe sineması vardır. Elbette Hollywood’un ekonomik gücüne ve olanaklarına sahip olmadıkları için Hollywood filmleri kadar öne çıkamıyorlar. Bu yüzden de teknik ve bütçe eksiklerini güçlü senaryo ve özgün görsel öykü anlatıcılığı ile kapatıyorlar. Aslında 70’li yılların ortasına kadar gerek gişe …

Devamını gör »

Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi

Blade-Runner-2049

Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …

Devamını gör »

Ütopik Görünümlü 7 Distopik Bilimkurgu Filmi

utopik gorunumlu distopik bilimkurgu filmleri

Ütopya kelimesi, içinde yaşayan herkese ideal bir ortam sunan kusursuz bir toplumu anlatmak için kullanılır. Ancak her kusursuz şey gibi, ütopya da gerçeklikten ziyade hayali bir konsepttir; filmlerden öğrendiğimize göre ise ütopik topluluk oluşturma çabaları beyhudedir. Ama bu demek değildir ki insanlığın idealist tarafı mükemmel bir dünya kurmaya çalışmayacak. İşte ütopik görünümlü yedi distopik bilimkurgu filmi… Gattaca (1997) İnsanların doğuştan …

Devamını gör »

Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi

avatar sinema teknoloji

Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor.  Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 5 Olağanüstü Ekümenopolis

bilimkurgu ekumenopolis

Bastığı referans kitapları ve özellikle de sözlükleriyle ünlü Merriam-Webster, ekümenopolisi şöyle tanımlar: “Gelecekte karşılaşılması olası görülen, bütün bir gezegeni kapsayan tek bir şehir.” Evet, en basit anlamıyla bir ekümenopolis, tek bir şehrin, gezegenin her santimetrekaresini kapsadığı bir gelecek dünyasıdır. Ekümenopolis, bilimkurguda uzun zamandır kullanılan bir konudur. İşte bilimkurgu yapımlarından 5 olağanüstü ekümenopolis örneği… Coruscant Coruscant, Star Wars evrenindeki birçok ekümenopolisten biri …

Devamını gör »

Bir Kez İzlemenin Yetmeyeceği 13 Bilimkurgu Anime Filmi

Bazı anime filmleri bir kez izlemek yetmez; hikâyesini daha iyi anlamak, o duyguyu bir daha tatmak için defalarca izlemek gerekebilir. Bazısı daha iyi bir sonu, bazısı daha zengin bir hikâye örgüsünü, bazısı daha kaliteli bir çizimi, bazısı daha akıcı bir animasyonu hak etse de birden fazla izlenmesi gereken yapımlar vardır. Hatta bu yapımların bir kısmı kült eserler arasındaki yerini çoktan …

Devamını gör »

Metropolis’in Zamanı Aşan Mesajları

metropolis

Fritz Lang tarafından yönetilen Metropolis, bugüne kadar yapılmış en iyi bilimkurgu filmlerinden biri olmaya devam ediyor. Peki ama her zaman güncel ve etkili olmasının sırrı ne? 1927 yılına ait klasik, zamanın film yapımcılığını aştı ve bunun yanında yaklaşık 100 yıl sonrasının endüstri trendlerini de öngördü. Sessiz bir film olan Metropolis, herkesin hoşuna gitmeyebilir, ancak ilk uzun metrajlı bilimkurgu filmi olarak …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #6: Bilimkurgu-Politik

Yazı dizimizin altıncı bölümünde politik bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Örneğin Otomatik Portakal ve Dr Strangelove gibi filmleri, daha önceki listelerimizde yer verdiğimiz için bu listeye almadık. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Children of Men (2006) 2027 yılında, uzunca süredir …

Devamını gör »