Etiket Arşivleri: Michael Faraday

Kuantum Devrimi #2: Kuantum Devriminin Ayak Sesleri

Buraya kadar, kuantum bulguları öncesi fiziğin genel karakteristiğine ve bu fizik anlayışının getirdiği felsefî dünya görüşüne genel bir atıfta bulunduk. Özetlemek gerekirse: Herhangi bir sistemin çözümlenmesi, onun başlangıç şartlarının belirlenip daha sonra da bu başlangıç şartlarının sistemin matematiksel modelinde girdi olarak alınıp modelin matematiğini çözmekle mümkündü. Gerisi sadece bir hesap meselesiydi. (Peki, gerçekten öyle miydi? Bazı şeyleri temelden yanlış alıyor …

Devamını gör »

Ada Lovelace: Bilgisayarın Kontesi

Cem Say, 50 Soruda Yapay Zekâ kitabında, “İlk bilgisayar programcısının bilgisayarı yoktu, çünkü 19. yüzyılda doğmuştu,” demiş. Turing’den bir asır önce bir başka İngiliz dahi olan Charles Babbage, Analitik Motor adlı mekanik bir bilgisayar tasarlamış, ama günün teknolojisi bu tasarımı hayata geçirmeye yetmemişti. Şair Lord Byron’un kızı ve Babbage’ın dostu olan matematikçi Ada Lovelace, bu inşa edilmemiş makinenin işleyiş düzenini kavramış ve …

Devamını gör »

Dünden Bugüne Robotlar #3: Seri Üretim, Elektrik ve Endüstri 2.0

Sanayi Devrimi, daha öncesinde her şeyin insan eliyle üretildiği bir dönemi kapatmış ve üretimde hakimiyeti makinelerin alacağı yeni bir çağa kapı aralamıştı. Ancak bu bir başlangıçtı ve sadece buhar makineleri kavramını dünyaya sunuyordu. Bu dönemde makinelerin kontrolü ve kullanımı ise yine insanların elindeydi. Kısacası, bilinenin aksine sanayinin ilk dönemlerinde makineli üretim kavramında çok büyük oranda insan emeği mevcuttu. Bu dönem …

Devamını gör »