1968 yılında Judith Merril ile Kate Wilhelm, Vietnam Savaşı’na karşı olan bilimkurgu yazarlarına ait bir duyuru metni yayımlamak istediler. Fakat Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ndeki üyelere ulaştıklarında, hatırı sayılır bir kesimin savaş yanlısı olduğunu öğrenip tam anlamıyla şoka uğradılar. Üstelik savaş yanlısı bu yazarlar, söz konusu görüşlerini bilimkurgu okuyucularıyla da paylaşmak istiyordu. Duyuru metni Galaxy Science Fiction dergisinde yayımlandı. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Michael Moorcock
Bir Yeni Dalgacı: Michael Moorcock
18 Aralık 1939’da sıradan bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelen Michael Moorcock, bir müzisyen, bilimkurgu ve çoğunlukla da fantastik yazarı olarak tanınır. Eserlerinin bazılarında yaşadığı bölgelerin etkisi bariz şekilde görülür. 1960 ve 1970’li yıllardan beri fantastik edebiyatın esin kaynaklarından biri olmuştur. Özellikle Melnibone’lu Elric karakterinin yer aldığı romanları dünyaca ünlüdür. Moorcock geliştirdiği hayal gücünü The Gods of Mars (Edgar …
Devamını gör »Çoklu Bir Evrenin Farklı Zamanlarında Fraktal Sıçramalar: Modem Zamanlar 2.0
Yeni dalga bilimkurgusunun kurucularından ve günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Michael Moorcock’ın yazdığı Modem Zamanlar 2.0 (Modem Times 2.0), ilk defa 2011’de yayımlandı. Türkçe’ye ise Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi‘nin dördüncü kitabı olarak çevrilerek Ağustos 2018’de okurlarla buluştu. Birbiriyle doğrusal olmayan, adeta ağ şeklindeki bir anlatı hattını takip eden ve toplamda 90 sayfayı bulmayan kısa öykülerden oluşan kitap, gerek içeriğindeki politik göndermelerin …
Devamını gör »Mutlaka Okunması Gereken 5 Zamanda Yolculuk Romanı
Gerek bilimkurgu edebiyatının gerekse de edebiyattan beslenen bilimkurgu sinemasının en yaygın olarak kullandığı temalardan biri “zamanda yolculuk”tur. Bir zaman makinesi eşliğinde geçmişe ve geleceğe gitmenin mümkün olduğu bu kurgularda, işin içine zaman paradoksları da girdiğinde okuması ve izlemesi bir hayli keyifli olduğunu söylemek mümkün. İlk olarak 1887 yılında İspanyol yazar Enrique Gaspar tarafından “El Anacronopete” isimli öyküde görücüye çıkan zaman …
Devamını gör »Bilimkurgu Sosuna Batırılmış Teolojik Bir Roman: İşte İnsan
“Bilgi korkuyu yok eder. Korku olmadan din hayatta kalamaz.” 1939’da İngiltere’de doğan Michael Moorcock, fantazya ve bilimkurgu başta olmak üzere birçok öykü ve roman kaleme almış, bol ödüllü bir yazardır. Yazarın Elric Destanı serisi fantezi alanında kült diziler arasında gösterilirken, bilimkurgu türünde de önemli başarılar kazanan kitaplara sahiptir. Onlardan en önemlisi ise şüphesiz 1969’da yayımlanan ve bilimkurgu literatüründe en prestijli …
Devamını gör »Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi
1988’de piyasaya sürdüğü Şenlikli Toplum kitabıyla neşriyat macerasına yelken açan Ayrıntı Yayınları, geride bıraktığı otuz yılda 1000’den fazla eseri okurla buluşturarak yazın dünyamıza önemli katkılar sağladı. Michel Foucault ve Jean Baudrillard gibi düşünürlerin seçme eserlerinden Jean Genet, Chuck Palahniuk, John Fowles, Philip Roth, Julian Barnes ve Tom Robbins gibi büyük edebiyatçıların külliyatlarına kadar pek çok zorlu projeye imza atan yayınevi, …
Devamını gör »Ruhani Bir Macera: Arcturus’a Yolculuk
“İngilizce yazılmış çok az roman Arcturus’a Yolculuk gibi sıra dışı ve etkileyici olmayı başarmıştır.” -Michael Moorcock David Lindsay’in Arcturus’a Yolculuk adlı eseri kadar özgün ve etkili eser çok yoktur. İlk basıldığı 1920 yılında CS Lewis’te büyük heyecan yaratmış ve Lewis daha sonraları kitabı Tolkien’e öneren isim olmuştur. Alan Moore, her ne kadar yazdığı önsözde kitabı Bunyan ve Machen ile karşılaştırıyor ve …
Devamını gör »Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı
Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …
Devamını gör »