Psikoloji ve sosyal bilimler alanlarında, geleceğe dair tahminler ve bu tahminlerin insanlar ve toplumlar üzerindeki etkileri ilgi çekici çalışma konularından olmuştur. Örneğin, Avusturya doğumlu İngiliz filozof Karl Popper, 1964’te yayımlanan “Tarihselciliğin Sefaleti” (The Poverty of Historicism) adlı kitabında, Yunan mitolojisinin trajik kahramanı Oidipus’tan ilham alarak ilginç bir terim olan “Oidipus Etkisi”ni türetmiştir. Oidipus, efsanevi Thebai Kralı olarak bilinir, şehrine ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mimarlık
Avrupa’dan Sıcaklara Doğal Çözüm: Yeşil Binalar
Avrupa Belediyeleri, sıcaklığın her yıl daha da çekilmez boyutlara gelmesi ve özellikle yaşlılar ile çocukları olumsuz etkilemesi üzerine harekete geçiyor. Gölgesinde serinlik verecek ve nemi absorbe edecek ağaçların oluşturduğu şehir planlamaları ile değişikliğe gidiliyor. Simülasyon destekli planlamada kullanılacak ağaçların uygunluğu test edilerek, binaların çatı ve duvar çevresi yeşillendiriliyor. Yeşil çatılar ve cepheler, binalarda doğal klimalar gibi çalışıyor; gölge sağlıyor ve …
Devamını gör »Fütürist Bir Mimar: Zaha Had
2016 yılında hayata gözlerini yuman Irak asıllı İngiliz Zaha Hadid, fütüristik çalışmalarıyla ilham arayan bilimkurguseverlerin yakından izlemesi gereken bir mimardı. Romanlarda uzun uzun tasvir edilen mimari yapıları gözümüzün önüne kanlı canlı dikebilmesi onun hayal gücünün, engin medeniyet anlayışının ve elbette mimari ve matematik yeteneğinin ürünüdür. Kariyerini mimarlıkta şekillendirmeye başlamadan önce aldığı matematik eğitimi, üretkenliğini doğru değerlendirmesine katkı sağlamış olmalı. Postmodern mimarinin …
Devamını gör »