Etiket Arşivleri: Müzik

sepultura_chaos ad kapak

Sepultura’dan Bir Bilimkurgu Albümü: Chaos A.D.

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi. Brezilya denince akla ilk gelen elbette futbol. Pele, Ronaldo, Ronaldinho gibi âdeta bir sanatçı edasıyla futbol oynayan nice oyuncunun ülkesi. Dünya Kupası’nı tam beş kez kazanan bu ülke, Rio Karnavalı’yla da dünya çapında ünlü. Tabii Brezilya denince akla müzik de geliyor. 80’leri kasıp kavuran Lambada hâlâ kulaklarımızda. Bunun dışında Brezilya’dan çıkan bir …

Devamını gör »
korku bilimkurgu muzik

Derin Uzaydan Derin Korkulara Müzikal Yankılar

Sinema salonunda gerilimli bir sahne izlerken ansızın yükselen tiz keman sesleri sizi yerinizden sıçratıyorsa bunun tesadüf olmadığını bilmelisiniz. Korku ve bilimkurgu, sinema tarihinde sık sık yan yana gelmiş, hatta iç içe geçmiş türlerdir. Mary Shelley’nin Frankenstein’ı, ilk bilimkurgu eserlerinden biri olmasının yanı sıra, gotik korkunun da mihenk taşlarından kabul edilir. Ama Frankenstein yalnız değildir. İnsanlığın bilinmeyene duyduğu korku bilimle birleştiğinde, …

Devamını gör »
James Murphy

James Murphy’nin Müzikal Bilimkurgu Evreni

James Franklin Murphy, 30 Temmuz 1967’de doğdu. Müziğe ilgisi genç yaşlarda başladı ve özellikle gitar becerisi hızla gelişti. İlk gitarı, 12. doğum gününde dayısı tarafından hediye olarak alındı. Birkaç hafta hiç ilgi göstermediği gitarını, bir gün evde televizyon izlerken eline aldı ve o sırada çalan şarkıyı yanlış tellere vurarak da olsa doğru bir melodiyle çalmaya başladı. Bu manzarayı izleyen annesi, …

Devamını gör »
God is an Astronaut

Uzayda Boş Boş Süzülür Gibi: God Is An Astronaut

Post-rock, 1990’ların başında ortaya çıkan ve geleneksel rock müziği aşan daha deneysel ve atmosferik bir müzik türüdür. Genellikle enstrümantaldir ve dinleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunar. Kökenleri 70’lerdeki psychedelic türe dayanmasına rağmen rock müzikte yenilikçi yaklaşımlar benimser. Post-rock genellikle vokallerden ziyade enstrümantasyon üzerine odaklanır. Gitar, bas, davul ve synthesizer gibi enstrümanlar, melodik yapıları ve atmosferi oluşturmak için kullanılır. Amaç her dinleyicinin …

Devamını gör »
90'lar

Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si

Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …

Devamını gör »
Dynatron

İlhamını Uzaydan Alan DJ: Dynatron

Synthwave, 1980’lerin pop kültüründen, özellikle de o dönemin filmleri, video oyunları ve çizgi filmlerinden ilham alan bir elektronik müzik türü. Retro-fütüristik bir estetikle modern elektronik müziği birleştiriyor ve genellikle nostaljik bir hava yaratıyor. Synthwave‘de yoğun olarak analog ve dijital synthesizer’lar kullanılıyor. Bu, müziğe karakteristik bir retro ses veriyor. Bilhassa güçlü bas hatları, tekrarlayan melodiler ve 80’ler tarzı davul makineleri ön …

Devamını gör »

Starfield Gibi Bilgisayar Oyunları, Yeni Nesil Klasik Müzik Hayranları Yaratıyor

“Starfield” yakın tarihin en çok beklenen video oyunlarından biri. Oyuncuların kendi karakterlerini ve uzay araçlarını inşa etmelerine, bin küsur gezegenden herhangi birine seyahat etmelerine ve birden fazla hikâye dizisini takip etmelerine olanak tanıyan oyun, 6 Eylül 2023’te piyasaya sürüldü. Starfield’ın ses tasarımı hakkında yakın zamanda verdiği bir röportajda ses yönetmeni Mark Lampert, oyunun müziğini “tamamen yeniden ayarlanması gereken bir ölçek …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinde Oynamış 10 Müzisyen

8 Temmuz 2023 tarihinde Özkan Uğur’u kaybettik. MFÖ grubu ile 40 yılı aşkın zamandır Türk rock ve pop müziğine büyük katkılar yaptı. Birbirinden güzel şarkılarıyla kah neşelendik kah hüzünlendik. Özkan Uğur, ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden biri olmasının yanı sıra  1996’da Yavuz Turgul’un Eşkıya filmiyle birlikte sinema oyuncusu olarak da öne çıktı. Pek çok film ve dizide sergilediği oyunculuk yeteneği ile …

Devamını gör »
voivod kapak

Bilimkurgunun Metal Hâli: Voivod

Heavy metal, black metal, death metal, trash metal, power metal ve daha nicesi… Metal müziğin alt türlerinin de kendince adları vardır ve bu alt türlerde müzik yapan binlerce grup bulunur. Bazıları türün öne çıkan gruplarıdır ve dünya çapında ünlüdür. Bazıları ise daha yerel gruplardır ve daha küçük hayran kitlelerine sahiptir. Bir de kendi özgün tarzını yaratmış gruplar vardır. Müzikal anlamda …

Devamını gör »
Close Encounters of The Third Kind kapak

Uzaylılarla Üçüncü Türden Yakınlaşmalar

Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind), ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından 1977 yılında çekildi. Film, insanların dünya dışı varlıklarla karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını ya da kurma çabalarını konu alıyordu. Spielberg bu filmi çektiğinde henüz 31 yaşındaydı ve iki yıl önce çektiği Jaws’ın yarattığı etkiden hayli memnundu. Spielberg, o zamanlar dönüşüm geçirmekte olan Hollywood için önemli bir yönetmendi. …

Devamını gör »