Etiket Arşivleri: Nörobilim

Dijital Ölümsüzlük: Bilinç Transferine Bir Bakış

dijital olumsuzluk bilinc aktarimi

Dijital ölümsüzlük, bir zamanlar bilimkurgunun konusuydu. Ancak şimdi gelişen teknoloji ve nörobilim içerisinde ciddi bir araştırma alanı hâline geldi. Bu bilimin temelinde ise insan bilincinin dijital ortama aktarılması ve böylece de bir tür ölümsüzlüğe ulaşma çabası yatıyor. Ne var ki biyolojik sınırların ötesine geçme olasılığı birçok bilimsel, felsefi ve etik soruyu da beraberinde getiriyor. Dijital ölümsüzlük kavramını takdir edebilmek için …

Devamını gör »

Ufuktaki Tıbbî Gelişmeler

tip gelecek

Önümüzdeki yıllar bizleri tüm disiplinlerde geliştirilmiş ve kişiselleştirilmiş tedavilerle karşılayacak. Bilimin özü, bilim insanı Carl Sagan’ın sözleriyle her zaman “kendi kendini düzelten bir süreç” olmasıdır. Sagan, Cosmos adlı kitabında “yeni deneysel sonuçların ve fikirlerin sürekli olarak eski gizemleri çözdüğünü” söyler. Biyomedikal araştırmalar buna iyi bir örnektir. Pandeminin gerilemesinden sonra, bilim topluluğu kaybedilen zamanı telafi etmek için hızını artırdı. Uzmanlara göre …

Devamını gör »

Zamanın Durduğu Hissine Kapılmak

zaman

Zamanın durduğu hissini yaşayan insan sayısı hiç de az değil. Beynimizin oynadığı bu oyun, aslında hepimizin tanık olduğu bir olgunun sonucu mu? Simon Baker adlı 39 yaşındaki adam, baş ağrısını gidermek için ılık duş almak istemiş. “Musluğu açıp duşa baktığımda su damlalarının havada asılı kaldığını gördüm,” diyor Baker. “Sanki bir film karesi ağır çekimle dondurulmuş gibi.” Baker ertesi gün baş …

Devamını gör »

Hafızaları Resmedebilen Akıllı Ressam

zihin okuma

“Birisinin hafızasını alıp beyninden çıkarabiliriz” gibi iddialı söylemleri olan Brice Kuhl, nöroloji alanında çığır açabilecek bir buluşa imza atan isimlerden bir tanesi. Sırlarınızı saklayabileceğiniz tek güvenli yerin zihniniz olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; bilim insanları düşüncelerinizi okumaya ve onları herkesin görebileceği bir ekrana taşımaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Oregon Üniversitesi‘nden bir ekip, beyin faaliyetlerini tarayıp sonuçları görüntüleyerek düşünceleri görselleştirebilen bir sistem tasarladı. The Journal of Neuroscience‘ta yayınlanan …

Devamını gör »

Kriyobiyoloji Alanında Önemli Bir Adım

donmuş beyin

Araştırmacılar bütün bir tavşan beynini muhafaza etmeyi başardılar. Bundan önceki yazılarımızdan da anlaşılabileceği üzere beyne karşı özel bir ilgimiz var. Yine bir makalemizde insan beynini bilgisayara kopyalamaya çalışan Randal Koene adlı bir bilim insanına değinmiştik. Fakat durum bu sefer biraz daha basite indirgenmiş bulunmakta. İnsan beynine henüz geçemesek de araştırmacılar beyin aktarımının önünü açabilecek bir buluşa imza attılar. Beyindeki nöronların her birini muhafaza etmeyi …

Devamını gör »

Beynini Bilgisayara Aktarmaya Çalışan Nörobilimci: Randal Koene

Eğer hala fark etmediyseniz belirtmekte fayda var; insanlar artık evrimleşmiyor. David Attenborough‘un geçenlerde belirttiği gibi, insan kendisini özgür iradesiyle doğal seçilim sürecinden soyutlayan ilk türdür. Bu sebeple de artık evrim zincirinin bir parçası değiliz. Steven Hawking ve Elon Musk‘un robotların gelişip bizim yerimizi alacağı  ve insanlar için en büyük tehdit unsuru olacağı yönündeki teorilerini de göz önüne aldığımızda, karanlık günler bizi bekliyor …

Devamını gör »