Nüfusun arttığı ve kaynakların neredeyse tükenme noktasına ulaştığı yakın gelecekte sıkı yönetim politikalarına geçilmiştir. İçme suyunun ve bitki örtüsünün yok olmaya yüz tutması, çölleşmeyi de beraberinde getirerek ortaya post-apokaliptik bir manzara çıkarmıştır. Dolayısıyla insanlık hem distopya hem de kıyamet sonrası bir çevre ile karşı karşıyadır. Küresel anlamda en büyük yiyecek tedarikçisi hâline gelen Soylent Corporation, deniz suyundaki planktonları işleyerek Soylent …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Nüfus Artışı
İzlenmesi Gereken 10 Post-Apokaliptik Belgesel
“Post” kelimesi yapısal anlamda Farsça’daki “bi” eki gibi başına geldiği kelimeye farklı bir anlam katar. Biçare, bihaber gibi kelimelerin önüne eklenerek olumsuz hâle getirir. Post kalıbı ise benzeri bir işlev görerek, başına geldiği kelimenin sonrasını ifade eder. Bu hususta en bilinen örnek Post-modern kavramıdır kuşkusuz. Modernizmin etkilerinin daha da ileriye gittiği, bilhassa İkinci Dünya Savaşı sonrası yıkım ve değişimi tabir …
Devamını gör »Nüfus Artışı Devam Edecek
Dünya nüfusu katlanarak artmaya devam ediyor. Nüfus sorununun bilinçli kararlarla, farkındalıkla falan çözülebileceğine inanmıyorum. İnsanlar kendilerini bir bütün olarak, aynı insan türünün bir üyesi olarak görmüyor. Ortak karar almak mümkün değil; zira insanlar birbirlerini insan olarak değil, bir ulusun, kültürün, inancın ya da bunun gibi başka kimi alt-kümelerin unsurları olarak görüyor. Ulus, dil, din ve kültür gibi insan gruplarını birbirinden …
Devamını gör »Bilimkurguda Distopyalar #2
Distopik rejime karşı isyan, tür bilimkurgusunun mottosu haline gelmiştir. Bunun nedenlerinden biri de söz konusu formülün içerdiği melodram imkânı olabilir. Standart senaryo, teknolojik imkânlarla toplumu baskı altında tutan totaliter rejimin daha yeni teknolojik imkânları kullanan isyancılar tarafından yenilgiye uğratılmasıdır. Russell’in İkarus’ta anlattığı gibi, seçkinler yeni ve gelişmiş teknolojilere olan ilgilerini kaybederler, bu da onları durağanlığa iter. Doğal sonuç, seçkin sınıfın …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında Kıyamet Senaryoları
Bilimkurgu, var olduğu günden beri sonumuzun nasıl geleceği konusunu işlemekten hep hoşlanmıştır. Mevcut bilimsel buluşlara bir de insanın hayal gücü eklenince, ortaya birbirinden değişik senaryoların çıkması şaşırtıcı değil. Ancak kıyametle ilgili senaryolar sadece Hollywood’un ilgisini çekmiyor. Dünya’nın ya da insanlığın sonu, binlerce yıldır türümüzün aklını meşgul eden konulardan biri. Uygarlık tarihimize dönüp bakacak olursak; insanın, var oluşunu merak ettiği kadar …
Devamını gör »