Bilimkurgu, mantık sınırları içinde kalarak hayal gücünü zorlayabildiği için önemli türlerden biridir. Ne var ki bilimkurgu külliyatının çoğunluğuna baktığımızda, heteroseksüel beyaz erkekler tarafından yazıldıklarını görüyoruz. Eskiden kadınların, azınlıkların ve queer karakterlerin resmedildiği teknolojik açıdan gelişmiş uygarlıklar barındıran kitaplar bulmak çok daha zordu. Ancak günümüzde bu kalıpların da yavaş yavaş yıkıldığına tanıklık ediyoruz. Bilimkurgu çok geniş bir kapsama sahip olduğundan, listemizdeki …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Octavia E. Butler
Zaman Yolculuğu, Tarih ve Kölelik: Yakın
“İnsanların köleliği kabullenmeleri için bu kadar kolay eğitilebildiklerini hiç fark etmemiştim.” Octavia E. Butler’ın romanı Yakın (İthaki Yayınları), ilk kez 1979’da yayımlandı. Zaman yolculuğunu kullanan bir spekülatif kurgu olmasına rağmen, odağında çoğu zaman geçmişe derinlemesine bakış var. Yazar, topluma dair görüşlerini büyük bir ustalıkla aktarıyor ve hikayeye dahil ediyor. Kitap köleliği tüm çıplaklığıyla işlemesinden dolayı çirkinlik ve vahşetle dolu. Bu …
Devamını gör »Zorlu Bir Seçim: See You Yesterday
See You Yesterday ya da Türkçesiyle Dünü Kurtarmak, yönetmenliğini Stefon Bristol‘un üstlendiği bir Netflix yapımı. Netflix’in son dönem alternatif bilimkurgu filmlerinden biri olan yapımın ana teması ise zaman yolculuğu. CJ ve Sebastian, okullarında oldukça başarılı olan deha seviyesinde birer liseli gençtir. Fakat onları diğer gençlerden farklı kılan asıl özellikleri bir zaman makinesi üzerinde çalışmaları. Kendi imkanlarıyla tasarladıkları bu cihazla zaman …
Devamını gör »Tarihteki İlk Kadın Siyahi Bilimkurgu Yazarı: Octavia E. Butler
Yazar Octavia E. Butler, 22 Haziran 1947’de Pasadena, California’da dünyaya geldi. 1970’lerde yazarlık kariyerine başlamadan önce birden fazla üniversitede öğrenim gördü. Kitaplarında bilimkurgu elementleri ile Afro-amerikan spiritüelizmi öğelerini yoğunluklu olarak kullandı. 1976’da yayımlanan ilk romanı Patternmaster, sonradan büyüyerek dört kitaplık Patternist serisinin bir parçası haline geldi. Butler ayrıca 1979 tarihli Kindred (Yakın, İthaki Yayınları) ve iki kitaplık Parable serisine ait 1993 …
Devamını gör »Bilimkurgu İklim Değişikliğini Anlamamıza Nasıl Yardımcı Oluyor?
Yıl 2140… İki çocuk Manhattan’ın göbeğinde, Broadway ile Altıncı Cadde’nin kesiştiği yerde sörf yapıyor. Bu kavşağa aşinaysanız, ABD’nin şimdiki kıyı şeridinden uzakta olduğunu bilirsiniz. Ancak Kim Stanley Robinson’ın New York 2140 romanında iklim değişikliğinin önüne geçilememiş ve deniz seviyesi 15 metre yükselmiştir. Kent artık bize hem tanıdık hem de yabancıdır. Kanallarında gondollarla dolaşılan bir çeşit süper Venedik’e dönüşmüştür. Karakterlerimiz, Manhattan’ın orta …
Devamını gör »Okunması Gereken 15 Kadın Bilimkurgu Yazarı
Kadının bakış açısı türün başlangıcından bu yana bilimkurguyu şekillendirmiştir. Teknolojinin insanın kontrolü dışında dallanıp budaklanmasına eğilen Mary Shelley’nin Frankenstein’ı için ilk gerçek bilimkurgu romanı olduğu söylenebilir. Kadınlar sonraki yüzyılda da disipline katkılarını sürdürdü. Bu yazıda en çok okumanız gerektiğini düşündüğümüz kadın bilimkurgu yazarlarını bir araya getirdik. Bakış açısı ve eğildikleri konular açısından yazarlar oldukça geniş bir çeşitliliktedir. Bazıları gerçekliğe daha fazla …
Devamını gör »Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı
Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …
Devamını gör »