Etiket Arşivleri: Oksijen

su gezegen

Su Dünyaları Hipotezi: Ya Fazlası Zararsa?

Fermi Paradoksu‘nun olası çözümleriyle ilgili yazı dizimize tekrar hoş geldiniz. Bu yazı dizisinde fizikçi Enrico Fermi’nin ünlü sorusu, “Uzaylılar nerede?”nin olası çözümlerini inceliyoruz. Bugün, büyük sessizliğin sebebi olarak evrendeki gezegenlerin aslında fazla “sulu” olma ihtimalini ele alacağız. 1950 yılında Enrico Fermi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda Manhattan Projesi üzerinde çalışırken meslektaşlarıyla öğle yemeği yiyordu. Söylendiğine göre, sohbet dönüp dolaşıp uzaylılara ve …

Devamını gör »
oxygen

Bir Kapsülde Bilinmezliğe Uyanmak: Oxygen

Başarılı bir gerilim olan Haute Tension (Yüksek Tansiyon / 2003) ile büyük bir başarı yakalayan Fransız yönetmen Alexandra Aja, son olarak Crawl (Ölümcül Sular /2019) ile izleyicisinin karşına çıkmıştı. Wes Craven’in kült eseri The Hills Have Eyes’ın da (Tepenin Gözleri / 1977) 2006’da yeniden çevrimini kotarmış olan Aja’nın sinematografisine baktığımızda, “hayatta kalma” temalı işlerde belli bir çizgiyi tutturduğunu görüyoruz. Bir …

Devamını gör »
su ve hayat

“Bizim Bildiğimiz Anlamıyla” Hayat İçin Suyun Önemi

Bunca süredir “hayattan” bahsedip de, bizim bildiğimiz anlamıyla hayat için neden suyun gerekli olduğu üzerine konuşmamak, yanlış olacaktır. Bu sebeple bu yazımızda biraz suyun, bizim bildiğimiz anlamıyla hayat için neden bu kadar önemli olduğu üzerine duracağız. Öncelikle suyu bir molekül, yani kimyasal bir madde olarak tanıyacağız, ondan sonra hayat için önemine geçeceğiz. Bir Kimyasal Olarak Su Oksijen ve Hidrojen atomları …

Devamını gör »

Dağ Havası

Ne çok insandan duyarız: —Geçen gün falanca yaylaya veya dağa çıktım. O kadar çok oksijen vardı ki nefes alamadım. E, bünye kirli havaya alışkın tabi! Bu yorumun ardından birisi mutlaka ekler: —Onun için dağlarda insanlar yüz yaşına kadar yaşıyorlar. Sohbet boyunca dağ havası ve bol oksijen teranesi tekrarlanır durur. Bu da yine maalesef insanların cahilliğine bir başka örnek teşkil eder. …

Devamını gör »

Dünya’da Oksijen Nasıl Oluştu?

Zamanda yolculuk yapan bir makine icat edip Dünya’nın ilk dönemlerine gitmeye kalksak kötü bir sürprizle karşılaşırdık. Hava olmadığı için soluk alamaz, birkaç dakika içinde oksijensizlikten ölürdük. Gezegenin oluştuğu ilk dönemlerde atmosferde oksijen yoktu. Bilim insanları bu gazın ancak 2,4 milyar yıl kadar önce oluşmaya başladığını belirtiyor. Atmosferde oksijenin ortaya çıkması “Büyük Oksidasyon Olayı” olarak adlandırılıyor. Bu ise gezegenin başına gelen …

Devamını gör »
okyanus

Okyanuslar Nasıl Oluştu?

Uzaydan Dünya’ya bakıldığında yeryüzünün yüzde 70’inin okyanusla kaplı olduğu görülür. Bunların derinliği ortalama 3700 metre civarındadır. Başlangıçtan beri kıtaları şekillendiren, atmosferi oluşturan ve hayata kaynaklık eden bu sular nasıl oluştu peki? Bugün okyanuslarda bakterilerden balinalara kadar sayısız canlı türü yaşıyor; bu okyanuslar gezegenin ekolojisi, iklimi ve hava koşullarının merkezinde yer alıyor. Rüzgarı oluşturan da, buluta veya buz tabakasına dönüşen de, …

Devamını gör »
uzay insan astronot

Uzay Boşluğuna Düşersek Ne Olur?

Başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney‘nin paylaştığı 2013 yapımı Yerçekimi filmini pek çoğunuz hatırlıyordur. Yönetmenliğini Alfonso Cuaron’un üstlendiği filmde Ruslar, görev dışı kalan bir uyduyu imha ediyor ve ortaya saçılan enkaz o sırada Hubble Teleskobu’nun bakımı için uzayda bulunan ekibi ölümle burun buruna getiriyordu. Bu, Sandra Bullock tarafından canlandırılan karakterimiz Dr. Ryan Stone’un uzaydaki ilk göreviydi. Neyse ki kendisine, emekliliğinden …

Devamını gör »