İnsanlar felsefeyi formel mantıktan ibaret sanıyor. Salt biçimsel zannediyor. P ise Q’lar. Öncüller, çıkarımlar vs. Ve böyle sandıkları için parlak bir zekâya sahip olmanın, –ki zekâ derken akıldan değil, IQ diye tabir edilen ve ölçülebilen bir kapasiteden bahsediyoruz- tek başına yeterli olduğunu düşünüyor. Oysa felsefenin IQ ile pek az ilgisi var. Elbette bir miktar zekâ gerekli ama çok yüksek IQ’lu …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Okumak
Yazmak Üzerine Öğütler
Yazmayı sevip de okumaktan hoşlanmayan biri olabileceğini düşünemiyorum. Her yazar işe önce başkasının yarattığı dünyaları keşfederek, o dünyalarda keyifle vakit geçirerek, o dünyalar tarafından ele geçirilerek başlar ne de olsa. Kalemi kâğıdı eline alıp kendi dünyalarını yaratması sonraki adımdır. İlk başlarda bu dünyalar, okuyup etkisi altında kaldığı dünyalarla benzerlik gösterebilir. Kurduğu dünyaları anlatan ses, kendi sesi değil de okuduğu yazarların …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #2
Kitap okumanın faydası devamlı olarak tekrar edilen ve üzerinde tartışılan bir konu. Kitap okumanın faziletinden, okuyan insanın erdeminden ve bilgiyi aktarmanın kıymetinden durmadan dem vuruluyor. Oysaki okumak yalnızca bilginin biriktirilmesinden ya da boş zamanın giderilmesi için iştigal edilen bir eylemden ibaret değildir. Nitekim, “Hobileriniz ne diye?” sorulduğunda, “Kitap okumak,” diye cevaplamak okumayı aşağılamanın yanında, kişinin eylem ile alakalı algısının da …
Devamını gör »Herkesin Dikkati Dağınık
Dikkat dağınıklığından muzdarip insanların sayısında büyük bir artış olduğu kanaatindeyim. Önüne gelen her hareketli çocuğa “hiperaktif” denmesinde olduğu gibi, “benim çocuk çok zeki ama dikkati dağınık” ifadesi de fazla iddialı. Pek çok insan dikkat dağınıklığının kendisine veya çocuğuna özgü bir durum olduğunu ve dışarıdan müdahale ile kolaylıkla çözülebileceğini zannediyor galiba. Oysa bugün dikkatini toparlayabilen, odaklanma sorunu yaşamayan insan yok gibi. …
Devamını gör »Orkun Uçar’dan Yazarlık Tavsiyeleri
Yazarlıkla ilgili tavsiye isteyen çok mail alıyorum. Hepsine tek tek cevap vermek yerine tavsiyelerimi bir yazıda toplayayım dedim… Önce sıkıcı temelle başlayalım… 1- İmla ve noktalama kuralları: Nasıl trafik kurallarını bilmeden trafiğe çıkarsanız, büyük ihtimalle kaza yaparsınız, imla ve noktalama kurallarını bilmeden de iyi bir yazar olamazsınız. Mesela bir yazar adayı bana mail atarken noktadan, virgülden sonra bir boşluk vermiyor …
Devamını gör »Unutulmaz Ray Bradbury Vecizeleri
Hiç kuşkusuz Ray Bardbury; fantazi, korku ve bilimkurgu edebiyatına damga vuran yazarlardan biriydi. 1920’de doğan bu büyük edebiyatçı, uzun yaşamına Fahrenheit 451 gibi bir distopyanın yanında sayısız öykü sığdırdı. Tüm hayatını kitaplara ve yazmaya adayan Bradbury, 5 Haziran 2012’de öldüğünde, arkasında Mars Yıllıkları, Resimli Adam ve Sonbahar Ülkesi gibi başucu kitabı olmaya aday birçok unutulmaz eser bıraktı. Stephen King ve …
Devamını gör »