Etiket Arşivleri: Ölümsüzlük

Ölümsüzlük Temalı 10 Bilimkurgu Filmi

The-Fountain

Ölümsüzlük, genel görüşe göre mümkünatı olmayan bir şey. Yine de bilimkurguya göre bu olasılık çok uzakta değil. İlk insanın vahşi doğada hayatta kalmaya çalışmasıyla bilinçsiz bir şekilde kendini gösteren ölümsüzlük arayışı, 21. yüzyılda bilinçli bir hâle evrildi. Bilim insanları ise bu konudaki tüm ilgisini, dışardan bir etki olmadan sonsuza dek yaşayabilen denizanası Turritopsis dohrnii gibi canlılara ve doğaya çevirmiş durumda. …

Devamını gör »

Sanal Dünya, Ölümsüzlük, Kaos ve Daha Fazlası: Pantheon

Pantheon

1 Eylül’de AMC+ platformunda yayımlanan Pantheon animasyon dizisi, 8 bölümle ilk sezonunu geride bıraktı. Her bölümü yaklaşık 41 dakika süren dizinin yönetmenliğini Craig Silverstein yaparken, senaristliğini ise Ken Liu, Craig Silverstein ve Michael Taylor üstleniyor. Seslendirme kadrosunda Katie Chang, Paul Dano ve Aaron Eckhard gibi isimler var. Dizi, Ken Liu’nun Kyamet Üçlemesi adlı eserindeki hikâyeleri esas alıyor. Dizinin temeli ilk …

Devamını gör »

Bilim Yaşlanmayı Durdurabilecek mi?

Gelecekte geçen öykü ve romanlarımın gerçekçi bir arka plana sahip olması için dünyayı etkileyen makro trendleri yakından takip etmeye çalışıyorum. Nüfusun gelişini ve ortalama yaşam beklentisi makro trendler arasında önemli bir yer tutuyor. Bilimkurgu açısından son derece verimli konular bunlar; dünyayı yönetmekte olan zengin orta yaşlılar kuşağının ölümsüz olması örneğin hiç de hoşa gidecek bir senaryo değil. Ölümsüz vampirlerle dolu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri

bilimkurgu edebiyat

İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …

Devamını gör »

Soğuk İstasyon: ALCOR Life Extention Foundation

Hastasın. Belki hayatın sonsuz ve çoğu mutlu olasılık yollarından oluştuğunu düşünecek kadar genç, belki kollarını kaplayan derinin elastikiyetini kaybetmeye başladığı dönemdesin. Belki de katarakt ameliyatını oldun ve HappyDays şirketinin on beş günlük Balkanlar ve Doğu Avrupa turuna biletini aldın. Ama doktor hasta olduğunu söyledi. Kanser veya ilerleyen ve sonu ölümle biten bir başka hastalık. Belki bildiğin kadarıyla hasta değilsin. Ama …

Devamını gör »

Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi

Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …

Devamını gör »

Ölümsüzlüğü Ararken

olumsuzluk

“Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden eminim.” Bu sözler Rus internet milyoneri Dmitry Itskov’a ait. Itskov, insan beynini bilgisayara yüklemeyi mümkün kılacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklayarak dünya gündemine oturmayı başardı. Bu açıklamanın bilim insanlarından değil de bir iş adamından gelmesi yadırgatıcı olabilir, ancak bu tip bir teknolojinin icadı, herhangi birini dünyanın en zengini yapmaya yetecek potansiyele sahip. …

Devamını gör »

Ölümsüzlük Peşinde

Ölüm doğumun uzantısı. Ölüm, doğumla başlayan bir sürecin bitiş gongu. Doğmak ve ölmek, yaşıyor olmak ve ölecek olmak Dünya’nın en eski, en bilinen, ama söz edilmesi hoş karşılanmayan, yokmuş gibi davranılan denklemi. Bir diyalektik yasa. İnsanlığın başlangıcından beri bilmediğimiz, tanımadığımız, yazılarını okumadığımız milyonlarca zihni şu ya da bu şekilde işgal eden bütün apaçıklığına rağmen tuhaf bir gerçek. Belki en gerçek. …

Devamını gör »

Harari: Bilimkurgu Günümüzün En Önemli Sanat Türüdür

Yuval Noah Harari

Sapiens ve Homo Deus gibi çoksatan kitapların yazarı Yuval Noah Harari, bilimkurgunun büyük hayranlarından biri ve yeni çıkan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabında bir bölümün tamamını bilimkurguya adamış. Geek’s Guide to the Galaxy podcastinin 325. bölümünde Harari şöyle diyor: “Bugün bilimkurgu en önemli sanatsal türdür. Gelecek yıllarda yaşamlarımızı ve toplumumuzu her şeyden çok etkileyecek yapay zekâ ve biyoteknoloji gibi kavramlar …

Devamını gör »

Bertrand Russell Okumaları

bertrand russell

Aşağıdaki satırlar, Bertrand Russell‘in büyük eseri Batı Felsefesi Tarihi‘ni okurken aldığım notlardan bir seçmedir. Eski çağdan günümüze iki tür ahlak anlayışı vardır. Grek (Eski Yunan) ahlak anlayışının özeti şudur: “Erdem, bilgiden gelir.” Yani ne denli bilgili iseniz o denli günahtan uzak, erdemli olursunuz. Bunun en iyi temsilcisi Sokrates’tir. Sokrates, bütün felsefesini erdem üzerine kurmuş, erdeme ulaşmak için kendince doğru yol …

Devamını gör »