Etiket Arşivleri: Ordu

siber savas kapak

Üçüncü Dünya Savaşı Siber Savaş mı Olacak?

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasını doğruladı. Abdulkadir Uraloğlu, Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, ’85 milyon vatandaşın kimlik bilgileri hackerler tarafından ele geçirildi mi?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru.’* Bir ülkedeki tüm yurttaşların kimlik bilgileri, sağlık hizmetleri kayıtları ve dolayısıyla …

Devamını gör »

Askeri Teknolojide 3. Devrim: Yapay Zekâ

Önce barut vardı, sonra nükleer silahlar geldi. Sırada ise “yapay zekâ”ya sahip silahlar var… 11 Eylül’ün 20. yıl dönümünde, ABD ve müttefiklerinin Afganistan’dan aceleyle geri çekilmesinin ardında eski usul asimetrik terör ve intihar saldırılarının olduğunu görmezden gelmek imkânsız. Ancak silah teknolojisi son yirmi yılda önemli ölçüde değişti. Ve çok da uzak olmayan bir geleceği düşünerek şunu sormalıyız: Ya bu saldırganlar, …

Devamını gör »
starship troopers

Yıldız Gemisi Askerleri’nin Yeni “Savaş Sanatı” Olmasının 6 Nedeni

Savaş Sanatı‘nın hala basılıyor olmasının sebebi generaller ve askerler değil. İş adamları, antrenörler ve avukatların hepsi Sun Tzu‘nun 6. yüzyılın askeri eserinden bir şeyler öğrenmeye devam ediyor. Ancak Savaş Sanatı, çok eskiye dayanan kültürel etkilerine rağmen, özelleşmiş detayların yokluğu sebebiyle sınırlı bir kitap. “Düşmanınızı bilin” ve “savaşmadan kazanın” taktikleri iyidir, ancak bu tür aksiyomlar, bugünün askerlerine robot takım arkadaşını savaşa hazırlanmasında …

Devamını gör »
savas

Bilimkurgudan Gerçekliğe: Savaşın Geleceği

Takvimler 21 Ekim 2015’i gösterirken, Back to the Future‘da Marty McFly’in zamanda yolculuk yaptığı 2015 senesi ile günümüz dünyasını karşılaştırma fırsatı bulduk. 1980’lerin ünlü bilimkurgu serisinin ikinci filmi, birkaç şeyi yanlış öngörmüş olsa da doğru tahmin ettiği teknolojiler de bulunuyor. Gerçi teknolojinin filmden esinleme olasılığı da yüksek. Bu ise daha çok bilimkurgu ve bilim arasındaki ilişkiye işaret ediyor. Günümüz teknolojisinin büyük bir …

Devamını gör »
Edward-Teller

Bilim ve Yıkım İkileminde Edward Teller

Edward Teller (1908-2003), hakkında doğru düzgün Türkçe kaynak olmayan fakat her insanın bilmesi gereken bir bilim adamıdır. Hiçbir şeyden haberi olmayan kitlelerden değil de, dünyayı daha iyi anlamaya çalışan insanlardan olmak istiyorsak, ününe veya popülerliğine bakmadan tarihte kırılma anları yaşatmış bilim adamlarını daha iyi araştırmalıyız. Benim asıl alanım fen bilimler değil, ama biliyorum ki fen ve sosyal bilimler gibi alanlar artık …

Devamını gör »

Orta Çağ Orduları Muhtemelen Alev Okları Kullanmadı!

Alev okları, Gladyatör’den Cesur Yürek’e, oradan her ne kadar fantastik olsa da Taht Oyunları’na kadar çok yerde görülen bir unsur. Ancak gezegenimizdeki pek çok şey gibi, alev okları da gerçek değil ve hiç bir Orta Çağ ordusu bunu açık savaşta kullanmadı. Lindybeige’ye göre, eski ordulara okçuluğun cazip gelmesinin üç sebebi vardı: uzaklara ulaşması, ateşleme sayısı ve zırh delebilme kabiliyeti. Bir …

Devamını gör »

Bir Heinlein Klasiği: Yıldız Gemisi Askerleri

Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers), usta yazar Robert A. Heinlein‘ın en bilinen eserlerinden biridir. Buna rağmen 1959 tarihli kitap, yakın zamana kadar dilimize hiç çevrilmedi. Neyse ki İthaki Yayınları sonunda romanı dilimize kazandırarak bir ilke imza atmayı başardı. Üretildiği günden bu yana, içerdiği politik konular açısından “tartışmalı” unvanını kazanan eser, sık sık da acımasız bir biçimde eleştirildi. Fakat Yıldız Gemisi …

Devamını gör »