Bilimkurgu öyküleri, kendini tekrar eden öykü yazma sürecimden sıkıldığım, neden öykü yazıyorum ki, diye söylendiğim, kim okuyor bu öyküleri, diye yakındığım bir dönemde beni tüm sıkıntılarımdan çekip almıştı. Zamanla benim için bir nevi inziva alanına dönüştü. Gücünü bilimden ve edebiyattan alan; bir ucu bilinmeyen bir geleceğe, diğer ucu hayale dokunan bu dünya beni içine çekti. Öykü okumaktan yeniden keyif almamı …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Orhan Duru
Türk Bilimkurgu Edebiyatına Tarihsel Bir Bakış
Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …
Devamını gör »Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü
Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »2000 Öncesi Yerli Bilimkurgu Edebiyatı
Türk Bilimkurgu edebiyatına bakacak olursak, ilk yazarların arasında Refik Halit Karay‘ın bir eserini görebiliyoruz. Ago Paşanın Hatıratı adlı eserinin içinde bulunan öykülerden ikincisi Hülya Bu Ya, Ankara’nın istiklal savaşından sonraki kuruluş yıllarının izlenimlerini aktarmak için gelen bir Amerikalı gazetecinin ağzından anlatılıyor. Gazeteci Ankara’ya geldiği vakit tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kentle karşılaşıyor. Kendi kendine yürüyen yollar, iyi eğitimli insanlar, …
Devamını gör »Bilimkurgunun Tarihi #1: Ortaya Çıkışı ve Yükselişi
Çağından kopmak istemeyen, yaşamı ve evreni tanımak, irdelemek isteyen insanoğlu kitle iletişim araçlarının sağladığı olanaklardan yararlanmaktadır. Bu nedenle bilimin ve teknolojinin kendisine yarın neler sunabileceğinin yaklaşık bir öngörüsünü de görmek istemekte ve en doğru kestirimlerde bulunabilme savında olan bilimkurguya eğilmektedir. Bilimkurgu Dünya üzerinde de ancak bilim ve teknoloji-de söz sahibi olabilmiş ülkelerde tanınmaktadır. Gayet açıktır ki iyi bir bilimsel eğitim …
Devamını gör »Orhan Duru’dan Bilimkurgu Öykü Derlemesi: Yoksullar Geliyor
18 Aralık 1933’te İstanbul’da doğan Orhan Duru, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre kendi alanında çalışmıştır. 1960 Askeri Darbesinin ardından görevden alınan Duru, gazeteciliğe yönelmiştir. Çeşitli gazetelerde yazarlık yapan yazar aynı zamanda şiir, deneme ve öyküler de kaleme almaya başlamış, tiyatro uyarlamalarıyla da edebiyat içindeki yelpazesini genişletmiştir. Birçok dergide yazıları yayımlanan Orhan Duru, 1970’te TRT Sanat Ödülleri …
Devamını gör »Türk Edebiyatının Yılmaz İşçisi: Orkun Uçar
“Apartmanımızın bodrum katında simsiyah demir kapısı olan kilitli bir mahzen vardı. Öyle siyah bir kapıydı ki mum ışığını bile emerdi sanki. Seyrettiğim vampir filmlerinin etkisiyle geceleri tabutundan çıkan bir canavarın orada olduğunu hayal ederdim. Korkumu atmak için o kapının ardındaki odada bir gölge tiyatrosu gösterisi yapıp, çocuklara bilet keserek hikaye anlattığımı hatırlıyorum. Artık orası benim egemenliğime girmişti.” Orkun Uçar, ülkemizin …
Devamını gör »Orhan Duru ve Bilimkurgu
80’li yılların ortası, lisedeyim; ilk defa bir dergide ismimi gördüm. Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi’nin okur mektupları köşesinde… Yazının içeriği “Kurgubilim değil, Bilimkurgu” idi. Dergide yayınlanan bir yazıda ne yazık ki bilimkurgu yerine “kurgubilim” kullanılmıştı. O tarihlerde yaygın ve hatalı olarak kurgubilim kelimesi kullanılıyordu. (Bugün de süregelen bir yanlış.) Ben çocukken tek kanallı ve siyah beyaz TRT’de, kısıtlı yayın saatine …
Devamını gör »Bilimkurgu Aleminden 13 İlginç Bilgi
1- Eserlerinde yıldızlararası seyahatleri anlatan Isaac Asimov, uçma korkusunu yenemediği için uçağa binmekten hep uzak durdu. Aynı şekilde kitaplarında geleceğin süper teknolojik cihazlarını betimleyen Ray Bradbury de, özel hayatında bırakın bilgisayarı, ATM’yi bile kullanmayan biriydi. 2- 74 milyon dolara üretilen Hindistan’ın Mars Orbiter Mission (Mars Yörünge Görevi – MOM) uzay aracı, Gravity (Yerçekimi) filminden 26 milyon dolar daha ucuza mal edilmiştir. 3- Fotoselli kapılar …
Devamını gör »