Etiket Arşivleri: Otomasyon

ludizm ve bilimkurgu

Bilimkurgu ve Ludizm

1811-1816 yılları arasında, kendilerine “Ludistler” adını veren gizli bir topluluk İngiltere’deki fabrikalarda tekstil makinelerini parçalamıştı. Bugün, “Ludist” kelimesi çağ dışı kalmış, teknoloji karşıtı gericileri ifade etmek için aşağılayıcı bir terim olarak kullanılıyor (Türkçede Ludistlerin karşılığı olarak “makine kırıcılar” tabirinin kullanılmasının bir gerekçesi de bu denilebilir – ç.n.). Ve bu kullanım tercihi, tarihin gerçekten de kazananlar tarafından yazıldığını kanıtlayan başka bir …

Devamını gör »
Charlie and the Chocolate Factory

Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndaki Bilimkurgusal Unsurlar

Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Galli yazar Roald Dahl‘ın 1964 yılında çocuklara yönelik yayımladığı iki romandan oluşan bir seri. İlk kitabın konusu, dünyaca ünlü Wonka Çikolata’larının üreticisi Willy Wonka’nın duyurduğu bir organizasyon çevresinde gelişir. Tüm dünyada satılan çikolatalarına beş adet altın bilet saklayan Wonka, bahsi geçen biletleri bulan şanslı çocuklara dillere destan fabrikasında gezi imkânı sunar. Üstelik gezinin sonunda bir sürpriz de …

Devamını gör »
dunden bugune robotlar 6

Dünden Bugüne Robotlar #6: Robotların Geleceği

Yazı dizimiz boyunca robotların gelişimini ilk evrelerden itibaren incelemeye çalıştık. Peki ya gelecekleri? Robotların geleceği ile ilgili bir tahminde bulunmak gerekirse, bu tahmin sayısal ile sosyal disiplinlerin beraber çözeceği bir alana işaret ediyor. Birçok bilimkurgu eserinde, robotların insanlara eşlik ettiğini, bizlerden üstün olduğunu veya insanlığa karşı düşmanlık beslediğini gördük. Bilindiği gibi robotlar, çeşitli endüstrilerde milyonlarca insanın yerini aldı ve bu …

Devamını gör »
Yuval Noah Harari

Harari: Bilimkurgu Günümüzün En Önemli Sanat Türüdür

Sapiens ve Homo Deus gibi çoksatan kitapların yazarı Yuval Noah Harari, bilimkurgunun büyük hayranlarından biri ve yeni çıkan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabında bir bölümün tamamını bilimkurguya adamış. Geek’s Guide to the Galaxy podcastinin 325. bölümünde Harari şöyle diyor: “Bugün bilimkurgu en önemli sanatsal türdür. Gelecek yıllarda yaşamlarımızı ve toplumumuzu her şeyden çok etkileyecek yapay zekâ ve biyoteknoloji gibi kavramlar …

Devamını gör »
Evrensel Temel Gelir

Otomatik Kasa ve Evrensel Temel Gelir

Süpermarketteyim, alışverişimi bitirdim ve kasaya yöneldim. Çok fazla kuyruk var, bekliyorum. Görevli kadın, bir teklifte bulunuyor: “Beklemek istemiyorsanız, otomatik kasaya geçebilirsiniz…” Merakla otomatik kasaya doğru yöneliyorum. Sesli talimatlar eşliğinde ürünlerimi okutuyor ve ödemeyi yapıyorum. Elimde poşetlerle birlikte çıkarken, şu anda markette 6 otomatik kasaya karşılık sadece 4 kasiyerli normal kasa kaldığını fark ediyorum. Bir ekran, tartı ve kart okuyucudan ibaret bir …

Devamını gör »
elon-musk

Elon Musk’tan Küresel Vatandaşlık Geliri Açıklaması

Yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle birlikte, büyük ölçekte bir otomasyonun ortaya çıkması bekleniyor. Otomasyon sonucunda büyüyecek olan işsizlik sorununa bir çözüm olarak, Küresel Vatandaşlık Geliri öneriliyor. Elon Musk da bunu önerenler kafilesine katıldı. Birçok farklı şekli olsa da Küresel Vatandaşlık Geliri, devletin veya bir kamu kurumunun, çalışma durumuna bakılmaksızın her vatandaşa sabit ücret verdiği bir sistemdir. Bu fikir bir süredir ortalıkta. …

Devamını gör »