Etiket Arşivleri: Paralel Evrenler

Değişen Evren, Değişmez Yazgı: If I Hadn’t Met You

if i hadnt met you kapak

“Dilden ve kalemden dökülen tüm hüzünlü sözler içinde / Şudur en hüzünlü olan: “Öyle olabilirdi!” / Ah, pek doğru! Tatlı bir umut yatıyor hepimizde / Derinlere gömülmüş insan gözlerinde…” Greenleaf Whittier / Maud Muller Stanley G. Weinbaum, “Eğer Dünyaları” (The Worlds of If) adlı kısa öyküsünde bu şiirden alıntı yapar. Öykü, geçmiş eylemlerimizdeki küçük değişikliklerin nasıl sonuçlara yol açacağı üzerine …

Devamını gör »

Paralel Evrenleri Konu Alan 15 Bilimkurgu Filmi

Parrallel-universes

İlk olarak Hugh Everett’ın ortaya attığı paralel evren kavramı, insanlığın evrene dair bakış açısını kökünden değiştirecek denli önemli doneler barındırıyor. Aristo’nun dünya ve dolayısıyla insan merkezli evren anlayışından yola çıktık hâlbuki. Her şeyi kendi varlığımızla izaha çalıştık, tüm evreni sahip olduğumuz kısıtlı bilgi ve imkânla izaha çabaladık. Ancak bilgi arayışı cehaleti aşikar edince, sıradan bir evrenin alelade parçası olunduğu bilgisine …

Devamını gör »

Karanlık Madde: Seçimlerimizin ve Alternatif Gerçekliklerin Şarkısı

karanlik-madde-Blake-Crouch

Blake Crouch’un altıncı romanı Karanlık Madde, bilimkurgunun en eğlenceli konularından biri olan paralel evrenler etrafında birtakım sorulara odaklanan akıcı bir öykü vadediyor. Karanlık madde, bilimkurgu okurlarının veya evrenin işleyişine meraklı insanların sıkça duydukları bir kavramdır. Bu kavram bize evrenin çoğunu oluşturan ancak ne olduğu hâlâ gizemini koruyan bir maddenin varlığına işaret eder. Buna rağmen Blake Crouh’un karanlık maddeyi kuantum mekaniği ile desteklediğini, …

Devamını gör »

Varoluş Krizleri ve Göçmenlik: Everything Everywhere All at Once

Everything Everywhere All at Once

Bilimkurguda son dönemin öne çıkan temalarından biri de paralel evrenler. Bilimin gelişmesi gözetildiğinde, dünya merkezli bir evren anlayışından çoklu evrenler fikrine geçiş, yaşamımızı sorgulatacak kadar sarsıcı bir düşünce. Dünya merkezli evren görüşünü terk etmek insanlığın biricikliğini sarstığı gibi, evrenin merkezinde yer almadığı gerçeğini de yüzüne vurdu. Bunu yeni yeni hazmetmeye başlamışken, karşımıza bir de yepyeni olasılıklara kapı aralayan çoklu evrenler …

Devamını gör »

Paralel Evrenler ve Başka Boyutlar Mümkün Olabilir mi?

sicim teorisi

Sicim teorisi, fizikçiler tarafından bir gün her şeyi açıklaması umulan “her şeyin teorisidir”. Bütün kuvvetleri, bütün parçacıkları, bütün sabitleri, yani aklınıza gelebilecek her şeyi kuramsal bir çatı altına toplar; görebildiğimiz her şey, titreşen ufacık sicimler sayesinde var olur. Fizikçiler bu teori üstünde 1960’tan beri çalışıyor ve teorinin gerçek olabilmesi için evrende dört boyuttan fazlasına ihtiyaç duyulduğunu bilirtiyor. Kulağa her ne …

Devamını gör »

Teoride Mümkün Olan 5 Bilimkurgu Kavramı

bilim ve bilimkurgu teoride mumkun 5 kavram

Bu yaygın bilimkurgu temaları, bir gün birer bilimsel gerçeğe dönüşebilir… Bilimkurgu romanları ve filmleri, çoğu zaman bilim veya teknolojinin gelecekteki eğilimlerini tahmin etmeye yönelik ciddi girişimlerden çok, aksiyon dolu maceralarda sıçrama tahtası olarak kullanılabilecek gerçeklerle ve bilimden uzak fikirlerle doludur. Örneğin, bir uzay aracını, yolcularını ezerek öldürmeden birkaç saniye içinde fantastik hızlara çıkarmak gibi en yaygın motiflerden bazıları, anladığımız şekliyle …

Devamını gör »

Işığın Çift Yarık Deneyi’ndeki Garip Davranışlarının Sebebi Nedir?

cift yarik deneyi young deneyi

Çift Yarık Deneyi olarak da bilinen Young Deneyi, fotonlar gibi parçacıkların hem dalga, hem parçacık olarak davrandığını ortaya çıkarması bakımından bilim için büyük öneme sahip olan bir deneydir. Dahası, bu deneyden sonra, sadece ışığın değil, elektronların da dalga özelliklerine sahip oldukları kanıtlanmıştır. Ancak deney, aynı zamanda sıra dışı bazı kuantum özellikleri de ortaya çıkararak, bilim insanları ve bilimseverler arasında oldukça …

Devamını gör »

Hafızalardan Silinmeyecek Bir Bilimkurgu: Dark

Not: ‘Dark’ hakkındaki bu yazı spoiler içermektedir. Diziyi izledikten sonra okunması tavsiye edilir.   Bundan üç yıl önce ‘Dark’ dizisi hayatımıza girdiğinde izleyici yorumları iki farklı uca dağılmıştı: Bazıları diziyi çok zekice bulmuş ve sevmişti. Bazıları da karakter sayısının fazlalığı ile bunların her birinin farklı zamanlardaki hallerini ayırt etmenin zorluğundan dolayı anlaşılması güç bulmuştu. Doğrusu aradan geçen üç sene ve …

Devamını gör »

Kuantum Devrimi #5: Kuantum Mekaniğinin Değişik Yorumları

“Çok ufak şeyleri gözlemlediğimizde, sanki bir şekilde onları gözlemlediğimizi biliyor gibi davranıyorlar. Belki de… her zaman gözleri arkalarında onlar da bizi gözlemliyor! Ne kadar da sinir bozucu!” Kopenhag Yorumu 1. Olasılıklar ve Belirsizlikler: Schrödinger denkleminin belli bir kuantum sistemi için çözümüne o sistemin ‘dalga fonksiyonu’ denir. Kuantum mekaniğinde, dalga fonksiyonu y’nin karesi ile betimlenen olasılıklar, gözlemcinin ya da kuramcının eksik bilgisinden veya …

Devamını gör »

The Man in the High Castle #3: Dramdan Bilimkurguya Uzanan Yol

Bu yazı Spoiler içermektedir. Kurmaca Tarih türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen Philip K. Dick’in ünlü romanından televizyona uyarlanan The Man in the High Castle’ın 3. sezonu 5 Ekim 2018 itibariyle Amazon Prime ekranlarında izleyicilerle buluştu. John Smith’in dünyayı büyük bir savaşın eşiğinden kurtarması ve eşzamanlı olarak öz oğlunu sahip olduğu bir hastalıktan ötürü Nazilere feda etmesi ile sona …

Devamını gör »