Etiket Arşivleri: Paul Atreides

frank-herbert-roportaj 2

Kayıp Röportaj #2: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla ilerlemekte olan …

Devamını gör »
frank herbert roportaj

Kayıp Röportaj #1: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla …

Devamını gör »
The_Heir_of_Caladan_Cover

Dune: The Heir of Caladan

Frank Herbert‘in dünyaca ünlü orijinal Dune serisi, uzak yarınlarda geçen ve derin içeriği olan karmaşık bir bilimkurgu macerası. Serinin ilk kitabı, Atreides ailesinin çöl gezegeni Arrakis’e taşınışını ve insanlığın kaderini değiştirecek bir çatışmaya doğru sürüklenişini anlatıyordu. Frank Herbert’in 1986’daki ölümü ile 5000 yıllık Dune tarihini anlatan altı ciltlik klasik seri de son bulmuş oluyordu. Brian Herbert ve Kevin J. Anderson, …

Devamını gör »

Dune Filminde Neden Hiç Bilgisayar ve Robot Yoktu?

Frank Herbert’ün kült romanı Dune‘un uyarlaması sinemalara hızlı bir giriş yaptı ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öyle ki devam filmi şimdiden onaylandı bile. Yönetmen Denis Villeneuve aksiyondan çok bu engin evreni anlatmaya odaklansa da, film devasa bütçesine ve hatırı sayılır uzunluğuna rağmen Dune evrenini ancak yüzeysel bir şekilde ele alabiliyor ve hikâyeyi bize aktarabilmek adına evrenin kendine has bazı noktalarına odaklanıyor. …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin Dune

Herbert’ın etkileyici tarihi ve yaratıcı dili ile ilk yayımlandığı günden bu yana çok satan Dune serisi, aynı zamanda okuyucuyu içine alması zor bir eser olarak da biliniyor. Eğer filmlerini izlediniz ve anlamakta zorluk çektiyseniz endişelenmeyin. Konu kitaplardan uyarlama sinema filmleri olduğunda, özellikle kitaplara aşina olmayanlar için neyin ne olduğunu anlamak oldukça güçleşebilir. Durum sizin için de böyleyse imdadınıza yetiştik. Konusu …

Devamını gör »

Neden Dune Bugünlerde Daha Güncel?

Frank Herbert’in romanı Dune, insanlığın gelişme yeteneğini, çevresi ile olan ilişkisini ve imparatorlukların yükseliş ve düşüşüne neden olan politik oyunları bilimkurguyla harmanlayarak anlattığında takvimler 1965’i gösteriyordu. Yaklaşık 55 yıl sonra, kitabın içerdiği konular günümüz dünyası ile daha da bağlantılı görünüyor. Su kıtlığı ve çok hızlı gelişen bir iklim değişikliği ile karşı karşıyayız. Giderek daha fazla güç birkaç kişinin elinde yoğunlaşıyor, …

Devamını gör »

Dune: Kum Solucanları

1965 yılında Frank Herbert tarafından başlatılan, oğlu Brian ve tanınmış bilimkurgu yazarı Kevin J. Anderson tarafından ise devam ettirilen destansı Dune serisinin kronolojik sonu bu eser ile geliyor. 2007 yılında yayımlanan Dune: Kum Solucanları romanı, doğrudan Dune: Dune Avcıları‘ın bittiği noktadan devam ediyor. Öte yandan klasik Dune serisinin son hikayesi olan Chapterhouse: Dune‘un da devamı niteliğinde. Frank Herbert’ın 1986 yılındaki …

Devamını gör »

Dune’u Neden Okumalısınız?

İnsanlığın geleceğinin, bilimkurgu yapıtlarından beklediğimiz şekilde yüksek teknolojik aygıtlar ile bezenmiş halde değil de, çok miktarda din, birazcık dövüş sanatı ve genel halkın pek lafının geçmediği feodal politika ile şekillendiğini düşünün. Telaffuzu zor olan “Bene Gesserit“, “Kwisatz Haderach” ve “Muad’Dib” gibi kelimelerin yanında, dev solucanların dolaştığı bir çöl gezegenini hayal edin. Yazımından 55 sene sonra bile Dune oldukça ilginç bir …

Devamını gör »

1977’den Bir Jazz-Fusion Albümü: David Matthews – Dune

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve siyaset gibi olguları sosyoloji, …

Devamını gör »
Dune

Dune: Başarısız Filmlerden Oyun Klasiklerine

“Zamanda ve mekanda, evrenimizin her parçasında simetrisinde zerafet bulunan bir motif vardır. Her gerçek sanatçı, bu zerafeti yakalar. Mevsimlerin döngüsünde, kumun dansında, dallar süzülürken, bir sürü yolunu izlerken bu zerafeti yansıtır. Bu sihri sanatçılar ile hayatlarımıza işlemeye çalışırız. Bize, ritimlerini arayan dansları hatırlatır. Unutmamak gerekir ki, nihai mükemmellik sayısız tehlikeleri taşır. Nihai modelin kendi sabitliğini içerdiği açıktır, değişkenliğe yer yoktur. …

Devamını gör »