Fransız yazar Pierre Boulle‘ün 1963 yılında yayımlanan La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) romanı, bir nevi “Guliver’in Gezileri” yorumu olarak düşünebilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Gerçek, çok geçmeden açığa …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Pierre Boulle
70’ler Türkiye’sinde Bilimkurgu: Okat Uzay Serisi
Yeni Dünyalarda Serisi ile Türk okurunu modern yabancı bilimkurgu eserleriyle tanıştıran Çağlayan Yayınevi’nin ardından, Okat Yayınları da 1971’de bilimkurgu adına büyük bir atılım ve katkı olan Uzay Serisi’ni yayımladı. Okat Uzay Serisi, Çağlayan Yayınevi’nin amatörce başladığı yolculuğu daha sağlam adımlarla sürdürdü. Bilindiği gibi Çağlayan Yeni Dünyalarda Serisi’nde eserlerin özgün adı ve yazar bilgisi bulunmuyordu. Okat Uzay Serisi, bu bağlamda daha …
Devamını gör »Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri
Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …
Devamını gör »90. Oscar Ödülleri’nde Bilimkurgu Filmlerinin Şansı
4 Mart’ı 5 Mart’a bağlayan gece Oscar Ödülleri 90. kez sahiplerini bulacak. Sinemanın dünya genelindeki bu en prestijli ödüllerinde 2016 ve 2017 yıllarında olduğu gibi bu yıl da ödül için yarışan bilimkurgu yapımlarını masaya yatırdık. Kimi yıllarda önemli dallarda birçok adaylık elde eden bilimkurgu yapımları bazı yıllarda ise yalnızca teknik dallarda varlık gösterebiliyor. 2018 Oscarlar’ında ise yalnızca teknik dallarda bilimkurgu …
Devamını gör »İnsanlar Cehenneminden Maymunlar Gezegenine
“Hiç şüphe yok ki eğer hayvanların bir dini olsaydı şeytanı insan suretinde hayal ederlerdi!” Önce on binlerce yıl boyunca üzerinde yaşadığımız ve yuvarlak olduğunu son birkaç yüzyıldır keşfettiğimiz mavi gezegenimizi evrenin merkezinde sandık. Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü iddia eden türdeşlerimizi kurduğumuz mahkemelerde cezalandırdık, hatta kimilerini idama mahkum ettik. Bir süre sonra ne gezegenimizin ne de yıldızımızın evrenin merkezinde olduğunu idrak …
Devamını gör »Maymunlar Gezegeni’nin Bilinmeyen Fikir Babası: Pierre Boulle
Günümüzde Pierre Boulle adını duyan çok az kişi vardır. 1963 tarihli La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) isimli romanında zamanda yolculuk yaparak maymunlar tarafından kurulan ve idare edilen bir medeniyet fikrini ilk ortaya atan kişidir. Fakat eserleri bundan ibaret değildir. Kwai Köprüsü (The Bridge on the River Kwai) olarak bilinen ünlü sinema yapımı da esasında Pierre Boulle’un aynı adı taşıyan romanına …
Devamını gör »Bilimkurgunun Edebi Değeri
27 Mayıs 2016’da, Pamukkale Üniversitesi‘nin düzenlediği PACES (Pamukkale University Conference of English Stuties / Pamukkale Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Çalışmaları Konferansı) adlı konferansta verdiğim sunumumu sizinle de paylaşmak istedim. Kısaca bilimkurgunun öneminden, alt türlerinden, tarihinden, edebi değerinden ve ne kadar ciddiye alınması gerektiğinden bahsettiğim sunum, İngilizce hazırlandığı için, siteye bir çeviri sürecinden geçerek eklenmiştir. Keyifli okumalar… * * * …
Devamını gör »Narsist Doğamıza Bir Başkaldırı: Maymunlar Gezegeni
“Çek şu kokuşmuş pençelerini üzerimden, seni lanet olası pis maymun!” – George Taylor Bir inandığımız, bir de bildiğimiz şeyler vardır. Örneğin, gözlemlediğimiz kadarıyla evrendeki en zeki tür olan homo sapienler (akıllı/bilen insan), yani biz, bu üstünlüğümüzün bir hayli övünülesi olduğuna inanırız. Bunu, özellikle toplumsal bağlamda, zaman zaman öyle ileri götürürüz ki, bizimle aynı gezegeni paylaşan diğer türleri bile kendimizden farklı bir kategoriye ekler; …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Kökeni ve Evrimi
Bilimkurgu, mevcut bilimsel verilerden hareket ederek insanlığın geçmişte ve günümüzde karşılaştığı ya da gelecekte karşılaşabileceği sorunların ve olayların sınırlanmış bir düşçülükle anlatıldığı sanat uğraşıdır. Tanımda geçen “sınırlanmış düşçülük” ifadesi, bir yandan çağdaş bilimkurgunun ne olduğunu ve ne olması gerektiğini belirlerken, bir yandan da bu türün sınırlarını çizmektedir. Bu sınır, bilimkurguyu fantastikten ayıran en önemli unsurdur. Peki ama “sınırlanmış düşçülük” ifadesinden …
Devamını gör »