Etiket Arşivleri: Pixar

Hayallerinden Asla Vazgeçme: Robots

Genç bir insan için dünya keşfedilmeye değer güzellik ve mucizelerle bezeli bir sergi alanı gibidir. Nazarında yaşam bu vesileyle şekillenir. Kendini keşfetmek için ayna bilir, tanımladığı yüzeyin zerresine kadar tanımaktan büyük zevk alır. Matruşka bebekleri misali devamlı açılan yüzeyin esrarı ise her boyutunca farklı bir sürpriz içeren sürece tabidir. Bütün aşamalarında kendine dair yanıtlar bulur ve nihayetinde kendini inşa etmeyi …

Devamını gör »
Lightyear

Klişeler Silsilesi: Lightyear

Tarihte, gerçek anlamda bilgisayar animasyonu ile üretilen ilk film olan Toy Story, yeni bir dönemin açılışını yapmıştı. Pixar Animasyon Stüdyoları’nın kotardığı yapım, dünya genelinde büyük ilgi görmüştü. Geniş bir oyuncak koleksiyonuna sahip olan Andy, evde olmadığı zamanlarda oyuncaklarının hayata döndüğünü bilmiyordu. Kovboy Woody önderliğindeki grubun diğer öne çıkan isimlerinden biri de Buzz Lightyear idi. Lightyear, Andy’nin en sevdiği bilimkurgu filmindeki …

Devamını gör »

Ülkemizdeki Dijital Yayıncılığın Yeni Yüzü: Disney Plus

Ülkemizde kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan Disney Plus, orijinal içerikleriyle rakiplerini yakalamaya çalışıyor. Bünyesinde Disney, Pixar, Marvel, Star Wars ve National Geographic markalarını barındıran dijital platform, aynı zamanda bazı Hulu yapımlarını da kütüphanesinde bulunduruyor. Örneğin Hulu üzerinde 5 Ağustos’ta yayımlanacak olan Prey, Disney Plus’ta da yer alacak. Disney, geçtiğimiz yıllarda Fox stüdyolarını satın almıştı. Bu durum Alien ve …

Devamını gör »

Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #2

Yoğun ilgi gören “Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri” adlı serimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. Gişede umduğunu bulamayan, yapımcısına ve oyuncularına zarar ettiren filmleri listelemek için yapım maliyetleri ve gişe gelirlerinin mukayesesi esas alınmıştır. Bu yolun tercih edilmesinin sebebi ise, yapımcılar tarafından açıklanan resmi gider kalemleri dışındaki rakamların kesin olmaması. Fakat reklam gibi ek giderlerin resmi olarak verilmese de bir maliyeti olduğu …

Devamını gör »

Kısa Animasyonlar Üzerine

Sanatın kısası her zaman zordur. Birçok yazar, şiir yazamadıkları için hikâye, hikâye yazamadıkları için roman yazdıklarını söyler. Julio Cortazar, “Roman sayıyla kazanır, kısa hikâye ise nakavt eder,” demişti. Genel olarak bir fıkra ne kadar kısa ise o kadar vurucu olur. Kısa mesafe koşucuları, maratoncular kadar dayanıklı olmayabilir, ama kesinlikle daha güçlüdürler. Tıpkı drag otomobillerinin diğer bütün otomobillerden güçlü olması gibi. …

Devamını gör »
pixar

Pixar, Animasyonlarda Matematikten Nasıl Faydalanıyor?

Aslında işin özüne inersek animasyonların altında yatan matematiğin bildiğimiz çarpma, bölme işlemlerinden ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Ama normal sayılarla değil, matris denilen sayı tablolarıyla yapılıyor bu işlemler ve çok karmaşıklar. Şu an diyebiliriz ki dünya nüfusunun en yetenekli ve en zeki olan önemli bir kısmı bilgisayar grafikleri ve sinema işindedir. Bu filmler öylesine büyük bir beyin gücü ve emekle yapılıyor ki, …

Devamını gör »
John Carter

John Carter: İki Dünya Arasında

Çizgi roman, bilimkurgu, edebiyat dendiğinde bizim olmasa bile Amerikan İngiliz kültüründe akla Edgar Rice Burroughs (Tarzan’ın yaratıcısı olarak biliyoruz) gelir. Edgar’ın en gözde kahramanı ise A Princess of Mars’ta da belirttiği gibi John Carter’dır. Sinema tarihinin yapımı en uzun süre planlanan filmlerinden John Carter’ın, romanı çıktığından beri beyaz perdeye uyarlanması hayal ediliyordu (79 yıldır planlaması yapılıyordu). Başlangıçta film, roman serisine sadık kalarak …

Devamını gör »

Teknolojinin Sinemayla Buluşması: Tron

Tamamen bilgisayar üretimi sahnelere sahip dünyanın ilk filmi olarak tarihe geçen Tron, kullandığı bu devrimci ve yenilikçi teknolojisiyle uzun yıllar adından söz ettirmeyi başarmış filmlerden. Senaristliğini ve yönetmenliğini Steven Lisberger‘in üstlendiği film, sanal gerçekliği konu edinen önemli yapımlardan biri. Tabii bu konuda ne tek ne de ilk. Mesela 1960 çıkışlı Scent of Mystery, sanal gerçeklik temasının öncül örnekleri arasında gösterilebilir. …

Devamını gör »