Etiket Arşivleri: Planet of the Apes

Gittikçe Kötüleşen Bilimkurgu Film Serileri #2

gittikce kotulesen film serileri 2

Pek çok bilimkurgu film serisi, unutulmaz bir başlangıçla bizi kendine bağladı. Geleceğin ihtişamına dair vizyoner bir pencere açtı, hepimizi yepyeni dünyalara taşıdı. Ancak, birçoğu kazandıkça kaybetti, zirveye çıktıkça düşüşe geçti. Yenilikçi fikirler ve etkileyici görseller, yerini gişe kaygısına ve aceleye bıraktı. Yazı dizimizin ikinci bölümünde, bu trajik dönüşümün tanığı olan film serilerini ele almaya devam ediyoruz. Kimi görsel açıdan daha …

Devamını gör »

Maymunlar Cehennemi İzleme Sırası

maymunlar cehennemi izleme sirasi

Fransız yazar Pierre Boulle‘ün 1963 yılında yayımlanan La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) romanı, bir nevi “Guliver’in Gezileri” yorumu olarak düşünebilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Gerçek, çok geçmeden açığa …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Replikler

bilimkurgu filmlerinden replikler

Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha farklı, daha imkansız, “daha cesur yeni dünyalar” tasvir eder. …

Devamını gör »

İnsanların Hayvanlara Karşı Mücadele Ettiği 10 Bilimkurgu Filmi

The Empire of the Ants

Bugün hangi insana, “Sence en korkunç ölüm şekli nedir?” diye sorarsanız, çoğunlukla yanmak ve boğulmak seçeneklerinin ardından alacağınız yanıt yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanmak olacaktır. Bu son derece acı verici ve uzun sürebilen ölüm şekli, her yıl yaklaşık 50 bin insanın başına geliyor. İnsanlık olarak doğanın kucağından uzaklaştığımızdan beri bir hayvana yem olma riskimiz çok düşük. Ancak genlerimize işlendiğinden olsa …

Devamını gör »

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

ridley scott ve philip k. dick

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »

Uzaylıların Kazandığı 10 Bilimkurgu Filmi

planet of the apes bilimkurgu film

Uzaylılarla mücadele içeren çoğu filmin sonunda hep insanlık kazanır, ancak bunun istisnaları da var… Yönetmenler ve yazarlar, yıllar boyunca uzaylıları düşledi; kitaplarını, filmlerini ve dizilerini bu hayallerle doldurdu. Özellikle Hollywood’un ciddi bir uzaylı takıntısı var. Bu iyi bir şey çünkü dünya dışı yaşam meraklıları, bu sayede inanılmaz uzaylı tasvirleri gördü. Tıpkı süper kahraman – kötü adam filmlerinde olduğu gibi, çoğu …

Devamını gör »

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

sert vs hafif bilimkurgu

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

Maymunlar Cehennemi Filmine Götürülen Şempanzeler

maymunlar cehennemi sempanze

ABD’nin South Carolina eyaletinin Myrtle Beach bölgesindeki çok katlı sinema salonunda düzenlenen “Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti” isimli filmin galasına iki şempanze de özel olarak eğitildikten sonra götürüldü. Ancak bu karar, hayvan refahı organizasyonları ve primat sığınaklarının yetkililerince sert bir şekilde eleştirildi. Bir kameraman, iki yaşındaki Vali ve Sugriva isimli kuyruksuz maymunların dışarıda geçirdikleri gecenin her anını kayda aldı. Şempanzeler salonun …

Devamını gör »

60’ların Bilimkurgu Romanlarından Uyarlanan İzlenesi 10 Film

1960’lar bilimkurgu romanlarının sınırsız olduğu bir dönemdi ve bu kitaplar Denis Villeneuve’ün Dune’u gibi sinemaya uyarlanmış filmlerin yolunu açtı… 60’lar, uzay seferi ve Ay’a ulaşmak için yapılan uzay yarışının kültürel bir fenomeniydi. Pek çok bilimkurgu yazarı, gerçek hayattaki bu uzay olaylarından ilham alarak olağanüstü bir galaktik evren ve gelecek tasavvur etti. Sonuç olarak sayısız bilimkurgu romanı, dünya dışı varlıklar, fütürist …

Devamını gör »

Özgürlük Heykeli’ni Yıkan 6 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu filmlerinde dev dalgalardan uzaylılara, canavarlardan nükleer felaketlere kadar birçok şeyin Özgürlük Heykeli‘ni yerle bir ettiğine şahit olduk. Uzun süredir bilimkurgu ile haşir neşir olan senarist ve yönetmenler, filmlerinde ABD’nin en ikonik simgelerinden biri olan Özgürlük Heykeli’ni yıkmaktan geri durmadı. Hatta bu durum öyle bir hale geldi ki, ABD bilimkurgu sineması için adeta bir ayırıcı özellik oldu. Özgürlük Heykeli’ni yıkmanın …

Devamını gör »