Etiket Arşivleri: Pluto

Karanlığıyla İçine Çeken 8 Bilimkurgu Mangası

karanlik bilimkurgu mangalari

Bilimkurgu, evrendeki tüm olasılıkları kapsayacak kadar geniş bir hikâye yelpazesine sahip. En sevilenlerinin ise karanlık tarafa meyletmesi şaşırtıcı değil. Akira, Genma Wars, Giant Robo gibi mangalar, zifiri karanlık olmasa da bugün birer kült olarak anılıyor. Bazı mangalar da politik yolsuzlukların, psişik denemelerin ve gizli toplulukların ötesine geçerek her şeyi zifiri karanlık hâle getirmeyi amaçlıyor. İşte o zifiri karanlık bilimkurgu mangaları …

Devamını gör »

Yapay Zekâ Konulu 11 Bilimkurgu Animesi

yapay zeka anime

Bilimkurgu ve animenin birlikteliği alışılmadık bir durum değil. Animeler yıllardır geleceğe dair olasılıkları kullanarak dâhiyane hikâyeler yaratıyor ve değişen dünya üzerine keskin yorumlar yapıyor. Yüksek teknolojili dünyalar ve yeni gerçeklikler her zaman büyüleyici, bu temalar etrafında dönen animeler ise hafızalara kazınmakta gecikmiyor. Bu karışım, Psycho-Pass ve Ergo Proxy gibi anime serilerinde daha belirgin. İster asi androidleri, otonom yapay zekâları isterse …

Devamını gör »

Okumanız Gereken 10 Bilimkurgu Mangası

akira manga

Bilimkurgu, tüm kurgu dünyasında en popüler türlerden biri. Bilimkurgu deyince çoğunluğun aklına Star Wars veya çizgi roman evrenleri gelir. Bilimkurgu animesi dersek de tartışmasız bir şekilde Fullmetal Alchemist veya Steins;Gate… Yine de hayranların neyi gerçek bilimkurgu olarak algıladıklarına bakılmaksızın, birçok hayranın türü sevdiğini ve internette favorilerini belirttiğini anlamak önemli. Dışarıda tonlarca harika bilimkurgu mangası var. İşte MyAnimeList kullanıcılarının oylarına göre …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #2

İzlenmesi gereken bilim belgeselleri listesinin devamıyla karşınızdayız. Bilindiği üzere serinin ilk bölümünde biyografik ağırlıklı belgesellere yer vermiş, gereğince tanıtmaya gayret göstermiştik. Fakat bu bölümde içerik aralığı ilkine nazaran daha geniş olacak. Biyolojiden astronomiye, uzay çalışmalarından beynin gizemlerine kadar çeşitli alanlar hakkında ortaya konulan bu yetkin çalışmalar aracılığıyla bilimin işleme prensiplerini ve alanlarını keşfetme olanağı bulacağız. Ayrıca, anlatacak özgün konu bulmakta …

Devamını gör »

2020’nin Öne Çıkan Bilimkurgu Animeleri

2019’da yüzün üzerinde anime yapımı izleyicisiyle buluşurken bunlardan sadece ona yakını bilimkurguydu. Nicelik ve nitelik arasında çok şükür ki ters bir orantı mevcuttu. İlk sezonu kadar coşturmasa da Psycho-Pass 3 kış sezonunda izleyicisiyle buluştu. Shounencilerin çılgına döndüğü Dr. Stone da yaz sezonunun en sevilen bilimkurgu yapımı oldu ve hemen her platformda hatrı sayılır yorumlar ve puanlar aldı. Kanata no Astra …

Devamını gör »

Plüton’un Görsel Tarihi

Kendi küçük ama yüreğimizdeki yeri büyük olan Plüton, ilk olarak NASA, ESA ve M. Buie Araştırma Enstitüsü tarafından 2002-2003 yıllarında birkaç görselin birleştirilmesiyle kabaca haritalandırılmıştı. Görseller Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmişti. Yukarıda 90 derecelik görseli olan Plüton’un üzerinde görülen renklerdeki kontrast farkları, cüce gezegenin atmosferindeki mevsimsel değişikleri işaret ediyordu. Yeni Ufuklar’ın varışına kadar, bu görseller Plüton’un en iyi fotoğraflarıydı. Ardından …

Devamını gör »

Plüton ile Baş Başa

Plüton, en büyük cüce gezegen değildir. Hatta keşfettiğimiz ilk cüce gezegen de değil, ikinci cüce gezegendir. İlk bulduğumuz cüce gezegen, şu anda Dawn (Şafak) uzay aracının yörüngesinde dolanarak incelediği Ceres‘tir. İlk kez 1801 yılında İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilen Ceres, 1850’li yılların ortalarına kadar bir gezegen olarak kabul edilmiştir. Ceres’ı, bulunduğu günlerde Neptün henüz keşfedilmediği için sistemimizin 8 gezegeninden …

Devamını gör »