Etiket Arşivleri: Popüler Bilim

yaşayan dinozor

Yaşayan Dinozor: Avian

“Dinozor”…. Bu sözcüğü duyduğunuzda aklınıza kertenkele benzeri, korkutucu ve kana susamış yırtıcılar mı geliyor? Peki ya size bunun o kadar da basit bir kelime olmadığını söylesek? Mesela kuşların da dinozor olduğunu öğrendiğinizde, onlara olan bakış açınız değişir miydi? İşte Pedram Türkoğlu tarafından kaleme alınan ve Ginko Bilim etiketiyle piyasaya sürülen Yaşayan Dinozor: Avian‘ın amacı, çocukluğumuzdan itibaren beyaz perdede karşımıza çıkan dinozor …

Devamını gör »
50 soruda evrim

Evrim Ağacı’nın 4. Kitabı 50 Soruda Evrim Çıktı

Popüler bilim platformu Evrim Ağacı’nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı, bu kitapta tartışmalarda sıkça gündeme getirilen ve evrimle ilgili kafa karışıklıklarına neden olan sorulara, bilimsel gerçekler çerçevesinde doyurucu yanıtlar veriyor. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları başlıklı ilk kitaptaki amaç, halk arasında yaygın olan tartışmalara hiç girmeden, evrimin mekanizmalarını ve temellerini anlatmaktı. 50 Soruda Evrim‘de ise konu, doğrudan doğruya halk arasındaki yaygın sorular …

Devamını gör »

İlham Verici Bir İlk Kitap: Dünya Dışında Kolonileşme

Su ürünleri mühendisliği, dijital medya uzmanlığı gibi farklı alanlarda deneyime sahip olan Özkan Bavlı‘nın ilk kitabı “Dünya Dışında Kolonileşme“, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan (KDY) çıktı. Bir popüler bilim kitabı olan Dünya Dışında Kolonileşme’nin ilk kıvılcımı, 2017 yılında İzmir Bilimkurgu Kulübü’nün “Açık Fikir Söyleşileri” etkinliğinde Bavlı’nın yaptığı sunumla atılıyor. “Neden İnsanlar Başka Gezegenlerde Koloni Oluşturmamalıdır?” başlıklı sunum için yaptığı hazırlıklar, bu kitap …

Devamını gör »

50 Soruda Yapay Zekâ, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Eğitimi

Günümüzde yapay zekâ, ilgili olsun olmasın hemen her insan için dikkat çekici popüler bilim konularından biri hâline geldi. Teknolojinin üstel hızla gelişmesi ve özellikle internet ve bilgisayarın evlerimize girmesiyle, 2000’lerin dünyasında bu çok beklendik bir gelişmeydi. Ancak bilimkurgu için bu konu, yapay zekâ ismi kullanılarak olmasa da daima gündemdeydi. Çek yazar Karel Capek, 1921 gibi erken bir tarihte yazdığı R.U.R …

Devamını gör »

NASA’nın WARP Motoru ve Popüler Bilim

“NASA’nın testleri geçen WARP sürüşü motoru insanları Mars’a birkaç haftada götürebilecek.”- The Sun, 7 Kasım 2016. WARP motorları, solucan tünelleri belki yarım yüzyıldan fazladır bilimkurgu film ve romanlarının vazgeçilmezlerinden. Aerodinamik bir şekilde güzelce tasarlanmış bir gemiyle galaksi içinde şöyle bir tur atmaya kalkmak ışık hızında bile yüz binlerce yıl alacakken, buna ne enerji ne binlerce neslin ömrü yetebilecekken nasıl olmasın? …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat

Türkiye’de Bilim Okuryazarlığı Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Türkiye’de bilimin gelişmiyor olmasının sebebi, bilimsel bir kültürün toplumumuzda bulunmuyor olmasıdır. Bilim, sanılanın aksine üstün zekâlı insanların bir araya gelerek ürettikleri, kimsenin anlayamayacağı formüller ve metinler bütünü değildir. İşin resmi tarafının bir kısmı karmaşık formüller ve uzun akademik metinlerden oluştuğu doğruysa da, “bilim” dediğimiz olgunun üretimi, oluşumu, gelişimi, halk içerisinden çıkan meraklı, sorgulayan, düşünen insanların ürünüdür. Dolayısıyla bir toplumda bilimin …

Devamını gör »
popüler bilim kitapları

Keyifle Okuyacağınız 8 Popüler Bilim Kitabı

Bu yazının amacı, bilim öğrenmek isteyenlere başucu kitapları önermek değil; olsa olsa araştırmayı sevenlere çıkış noktası verecek kaynaklar sunmaktır. Eserlerde verilen bilimsel bilgilerin doğruluğunu garanti edemeyiz, ama her bir bilgiyi araştırmaktan keyif alacağınız kesin. Bilimkurgu mu bilimden, bilim mi bilimkurgudan? Bu yazıda tanıtılan kitapların tümü kısa kısa bilgiler, tartışmalar, incelemeler içeriyor ve oldukça keyifli vakit geçireceğinizin sinyallerini veriyor. Bunların her …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Kaleminden: Boşinançlar ve Bilim

Isaac Aimov, ülkemizde daha çok bilimkurgu romanları ile tanınır. Oysa Asimov’un 500’ü aşkın kitabının yarıdan çoğu edebiyat dışı popüler bilim yapıtlarıdır. Özgün adı “Knock Plastic! (Vur Plastiğe!) olan bu makalesinde de Asimov, diğer birçok yazısında olduğu gibi, boşinançlar karşısında akılcılığın bir savunusunu yapmaktadır. Türlü türlü boşinanç içerikli dergi ve kitapların piyasayı sardığı, sadece tek bir büyük gazete tarafından astrolojiye ayrılan aylık kağıt toplamının, …

Devamını gör »

Isaac Asimov Gururla Sunar: Dün, Bugün, Yarın

Özellikle sanat ve sanat dalları konusunda, herkesin kendince bazı tanımlamaları vardır; zira sanat “ne olduğu düşünülmesi” oldukça keyifli bir alan. Benim için bu, özellikle bilimkurguda böyledir. Uzun süredir bir “bilimkurguyu,” “bilim ve gelecek kılıklı kurgu”dan (mesela Marslı) ayıran şeyin ne olduğunu düşünüyorum. Kendimce, iyi kötü bir tanıma da ulaştım. Öykünün temelini akla dayandırması, bilimi ve teknolojiyi içine entegre etmesi gibi …

Devamını gör »