İlk olarak Hugh Everett’ın ortaya attığı paralel evren kavramı, insanlığın evrene dair bakış açısını kökünden değiştirecek denli önemli doneler barındırıyor. Aristo’nun dünya ve dolayısıyla insan merkezli evren anlayışından yola çıktık hâlbuki. Her şeyi kendi varlığımızla izaha çalıştık, tüm evreni sahip olduğumuz kısıtlı bilgi ve imkânla izaha çabaladık. Ancak bilgi arayışı cehaleti aşikar edince, sıradan bir evrenin alelade parçası olunduğu bilgisine …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Predestination
Avustralya Sinemasından 10 Bilimkurgu Filmi
Avustralya… Dünyanın diğer ucundaki ülke diye de bilinen, hiçbir ülkeyle kara sınırı olmayan, büyük ve zengin topraklar. Kanguruların ve okaliptus ağaçlarının diyarı. Dünyadaki pek çok insanın yaşama hayali kurduğu yer… 18. yüzyılın sonlarında İngiliz denizci ve kaşif James Cook tarafından keşfedildi. Keşfedildiği dönemde, adanın yerlisi Aborijinler kıta büyüklüğündeki bu adada neredeyse 50 bin yıldır yaşamaktaydı. Önceleri İngiltere tarafından sürgün toprakları …
Devamını gör »Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2
Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri de en az filmlerin kendisi kadar unutulmaz olmuştur. Sinema için müziğin önemi çok büyüktür ve filmi daha üst seviyeye taşıyan unsurların başında gelir. Unutulmaz bir sahnenin daha fazla akılda kalması ancak müzikle mümkündür. Geçmişten günümüze sinema tarihi böyle klasik sahnelerle dolup taşmıştır. Müziğini duyar duymaz …
Devamını gör »Zaman Yolculuğu Temalı 19 Bilimkurgu Filmi
Zaman yolculuğu konsepti, edebiyatta ve diğer medyumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. İster konuyu zenginleştirmek için kullanılsın, isterse de geçmişe veya geleceğe bir bakış atmak için olsun, filmler de bu konuyu işlemekten geri durmuyor.. Sizler için IMDb ve Rotten Tomatoes gibi sitelerden kullanıcı ve eleştirmen puanları ışığında 19 zaman yolculuğu temalı bilimkurgu filmini derledik. Back to the Future (1985) • Yönetmen: Robert Zemeckis …
Devamını gör »Sesli Öyküler [02×02]: Sizi Gidi Zombiler! – Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein’ın 1958 yılında kaleme aldığı ve Spierig Kardeşler‘in Predestination adıyla sinemaya da uyarladığı “Sizi Gidi Zombiler!“, gelmiş geçmiş en karmaşık zamanda yolculuk öykülerinden biri olarak anılıyor. İthaki tarafından basılan Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri adlı derlemede de kendine yer bulan eser, tek kişinin etrafında dönen paradoksal bir olay örgüsüne sahip. Gizemli bir köşe yazarı ile yine kendisi gibi …
Devamını gör »Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #1
Bilimkurgu ve teknoloji adeta etle tırnak gibi. Bilimkurgu teknolojiye, teknoloji de bilimkurguya ilham veriyor ve döngü böylece sürüp gidiyor. Tabii teknoloji, özellikle bilimkurgu sineması için sadece kurgulanacak bir şey olmaktan çok öte. Çünkü çoğu bilimkurgu filminde sunulan dünyaların ve olayların gerçekçi şekilde görselleştirilebilmesi için teknolojinin nimetlerine ihtiyacımız var. En basitinden teknolojisiz bir Avatar filminin neye benzeyeceğini hayal edin. Sinemasal açıdan …
Devamını gör »Zamanda Yolculuğun Sineması
Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »Robert A. Heinlein’ın Eserlerinden Uyarlanan Filmler
Unutulmaz bilimkurgu yazarlarının eserlerinden uyarlanan filmleri listelediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde Robert A. Heinlein var. Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke ile birlikte bilimkurgu edebiyatının “Üç Büyük Babası”ndan biri olarak anılan Heinlein, 30’larda başlayıp 88’deki ölümüne dek sürdürdüğü yarım asırlık yazarlık kariyeri boyunca birçok eser verdi. Eserlerinde koyu sağcı eğilimlerini açıkça ortaya koymayı tercih ederek ayrıksı duruşunu hep korudu. Kuşkusuz …
Devamını gör »Beyaz Perdede Bir Paradoks: Predestination
Bilimkurguseverlerin paradokslara garip bir tutkuyla bağlı oldukları aşikar. Geçmişi değiştirme, paralel evrenler, kader mevhumu, zaman yolculuğu, görelilik, deja-vu gibi üzerine çok düşünülen olgular özellikle bir zaman makinesiyle birlikte ele alındıklarında, ortaya gerçekten de düşünmeye değer paradokslar bütünü çıkarıyor. Bu lezzetli düşünce oturumları insanların oldum olası dikkatini çekegelmiş ve bilinmeyene duyulan merak sayesinde popülerliğini korumuştur. Zaman da kurgu ile gerçeklik arasında bir noktada …
Devamını gör »Kendi Kuyruğunu Yiyen Yılan: Predestination ve All You Zombies
Ethan Hawke ve Sarah Snook’un başrolünde olduğu, Spierig kardeşlerin bilimkurgu filmi Predestination, üzerine düşünülmesi gereken bir yapım. Film, efsane bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın 1958’de yazdığı All You Zombies eserinden perdeye aktarılmış. Zaman yolculuğu ile kısır döngüyü harmanlayan eser, tam bir kendini yiyen yılan hikayesi; zira kahramanımız zaman yolculuğu yaparak kendiyle sevişen ve kendini doğuran bir hermafrodit! Özetle: 1945 yılında yetimhaneye bir kız çocuk …
Devamını gör »