Etiket Arşivleri: Psikotarih

Büyük Veri Geleceği Tahmin Edebilir mi?

Büyük Veri sayesinde geleceği tahmin edebiliriz. Birçok kişi, “E ne olmuş yani?” diye sorabilir. Ekonomide, jeopolitikte, insan sağlığında veya sadece hava tahminlerinde eğer gelecek karanlıksa bunu önceden bilmenin ne anlamı var? Tabii ki geleceği bilmeyi istemek tamamen insani bir durum. Geleceği tahmin etme yeteneği tarih boyunca insanların hep ilgisini çekti. İncil’den Nostradamus’un kehanetlerine kadar geleceği anlatan tüm renkli hikâyeler ilgi …

Devamını gör »

Çarpık Bir Asimov Uyarlaması: Foundation

foundation

Isaac Asimov’un henüz yirmili yaşlarındayken yazmaya başladığı Vakıf Serisi, bilimkurgu edebiyatının çağımızdaki en sevilen ve bilinen eserleri arasında. 1966’da, Hugo komitesince bir kereye mahsus olarak verilen “tüm zamanların en iyi kitap dizisi” ödülünü kazandığını ve üstelik de bunu Yüzüklerin Efendisi gibi güçlü bir rakip karşısında başardığını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Dolayısıyla sadece bir bilimkurgu dizisi olarak değil, başlı başına bir edebiyat şaheseri …

Devamını gör »

Vakıf Dizisinin İlk Fragmanı Yayımlandı

“Vakıf elli yıldan uzun süredir televizyona uyarlanmaya çalışılıyor.” Bunlar Isaac Asimov‘un kült bilimkurgu roman serisini nihayet televizyona uyarlamayı başaran, aynı zamanda Batman Başlıyor’un da senaryo yazarlığını yapmış olan David S. Goyer‘in sözleri. Jared Harris ve Lee Pace‘in başrollerinde olduğu dizi, önümüzdeki sene Apple’ın yeni platformu Apple TV+‘a geliyor. Dün gerçekleşen Apple keynote sunumunda heyecanla beklenen uyarlamanın ilk fragmanı gösterildi. Üstelik …

Devamını gör »

Psikotarihin Babası: Hari Seldon

hari seldon vakif

Hari Seldon, Isaac Asimov‘un Vakıf serisinin aydın, entelektüel kahramanıdır. Trantor’da bulunan Streeling Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yaptığı sırada, geleceği tahmin etmesini sağlayan kuramsal psikotarih disiplinini geliştirir. Klasik Vakıf üçlemesinde sadece birinci kitabın (Vakıf) ilk bölümünde yaşayan bir tipleme olarak karşımıza çıkar. Seldon Krizi olarak anılan dönemlerde ise önceden kaydedilmiş holografik bir görüntü olarak belirir ve Vakıf’ı girdiği çıkmazlardan kurtarmaya …

Devamını gör »

Bilimkurguyu Değiştiren Bir Göçmen: Isaac Asimov

20. yüzyılın en büyük bilimkurgu yazarlarından Isaac Asimov, günümüzdeki adıyla “zincirleme göç” hareketinin bir parçası olarak ailesi ile birlikte Amerika’ya yerleşti. 1920’de Sovyetler Birliği’nde doğan yazar, Dolu Dolu Yaşadım (It’s Been A Good Life) adlı otobiyografisinde ailesinin nasıl Amerika’ya göç etmeye karar verdiğini şu sözlerle belirtmişti: “1922’de kız kardeşim Marcia doğduktan sonra babam Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeye karar verdi. Annemin …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #3: İkinci Vakıf

Heybetli Galaktik İmparatorluk’un on bin yıllık saltanatı ağır ağır çökerken, sahneye psikotarih biliminin babası Hari Seldon çıktı. O hem bir dahi hem de bir idealistti. İmparatorluğun çöküşüne seyirci kalmaktansa, binlerce yıla yayılan dâhiyane bir plan geliştirdi. Eğer plan başarıya ulaşırsa, imparatorluğun çöküşünü takiben ortaya çıkacak karanlık çağlar en az kayıpla atlatılacak ve Vakıf da galaksinin yeni hâkimi olacaktı. Terminus adlı …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #2: Vakıf ve İmparatorluk

“Muazzam bir imparatorluktu bu… Adına Samanyolu denilen görkemli ikili sarmalın bir kolundan diğerine dek, milyonlarca gezegeni kapsayarak uzanıyordu. Çöküşü de hem heybetliydi hem de uzun… Çünkü çok yüksek bir doruktan düşecekti.” Vakıf ve İmparatorluk, Vakıf Serisinin yayımlanma sırasına göre ikinci, kronolojik olaraksa dördüncü romanı. Serinin beş kısa öyküden oluşan ilk romanı Vakıf’tan farklı olarak, bu sefer iki uzun öykü ile karşı …

Devamını gör »

Apple’dan Vakıf’ın Dizi Uyarlaması İçin Onay Geldi

Nisan’da Deadline, Apple’ın diğer orijinal içerik teklifleriyle birlikte, Netflix, Amazon ve Disney gibi devlerle yarışabilmek için Vakıf uyarlamasının gündemde olduğunu yazmıştı. Dizinin planlanan ilk sezonu on bölüm olacaktı. Dizinin yapımcı kadrosuda David S. Goyer (Batman Begins ve Man of Steel’dan tanıdığımız) ve Josh Friedman (Terminator: The Sarah Connor Chronicles ve yakında gelecek olan Snowpiercer’ın dizilerinin yaratıcısı) bulunuyor. İkili, geçen yıl …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Psikotarihi Gerçek Olabilir mi?

Asimov

Isaac Asimov’un klasikleşmiş ve Tüm Zamanların En İyi Serisi Hugo Ödülü’nü almış eseri Vakıf’ta, matematikçi Hari Seldon psikotarih kullanarak geçmişte olanları modelleyip geleceği tahmin eder. Öyle ki, kitaplara göre önündeki birkaç bin yılı çok isabetli bir şekilde öngörebilmiştir. Bilindiği üzere Hari Seldon ve tahminleri gerçek değil, kurgusal yaratımlardır. Peki ama gerçekten böyle bir şey bilimsel olarak mümkün mü? Kitaplarda Seldon’ın psikotarihi, imparatorluğun …

Devamını gör »

Vakıf: Geçmişin Tarihi Yazılabilir, Peki Ya Geleceğin?

Asimov-Vakif

Bir gün yazmaya ve okumaya ziyadesiyle meraklı bir genç Edward Gibbon’un “Roma İmparatorluğunun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi” adlı eserini okudu. Genç, bu okudukları karşısında dehşete düşmüştü. Devletler nasıl geriler ve çöker? Devletleri çözülmeye iten etmenler nelerdir? Hatta devlet nedir? Bu ve buna benzer birçok sorunun içinde ruh hali dalgalanmaktaydı. Kafası, içinden çıkamadığı sorularla dolmuştu ve bunlara cevap bulmak zorundaydı. O …

Devamını gör »