Etiket Arşivleri: Reaktör

agir su

Ağır Su Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Su dolu iki kap hayal edin ve bu kaplardan ikisine de buz küpleri attığımızı düşünün. Buz küplerinden biri suyun yüzeyinde kalırken, diğeri batıyor. Üstelik, buz küpleri arasında hiçbir fark yokmuş gibi görünüyor. Peki bir tanesi niçin batıyor da öbürü yüzeyde kalıyor? Cevap basit, batan küpün yoğunluğu, sudan daha fazla olduğu için, yani normal su yerine ağır su buzu olduğu için. …

Devamını gör »

Ay Kolonileri Enerji İhtiyacını Nasıl Karşılayacak?

Bilim insanları Ay yüzeyinde kurulacak üsleri güneş enerjisi ile beslemeyi planlıyor. New Scientist’in haberine göre bu planı harekete geçirmek içinse çılgın bir proje üretmiş durumdalar: Ay betonu kullanarak bir kilometre yüksekliğindeki devasa kuleler inşa etmek ve bu kuleleri güneş panelleriyle kaplamak. Evet ay betonu. Ay betonu aslında “hipotetik” bir inşaat malzemesi. 1985 yılında, Larry A. Beyer tarafından ortaya atıldı. Belki ilerleyen yıllarda Ay üslerinde test edilir… …

Devamını gör »

Dünyanın En Büyük Füzyon Reaktörü: ITER

Dünyanın en büyük füzyon reaktörü olan ITER ile yakın gelecek değişebilir. Yenilenen ITER’in vakum tankı 840 metreküp plazma içerecek. Bu, bugüne kadar var olan tüm tokamak füzyon cihazlarından daha fazla plazma anlamına geliyor. Her şey planlandığı gibi giderse, ITER ilk plazmasını Aralık 2025’te üretecek ve ardından nükleer füzyon ateşlenecek. Daha sonra buhar türbinleri aracılığıyla yaklaşık 200.000 haneye elektrik üretmek için …

Devamını gör »

Bir Denizaltıyı Yörüngeye Çıkarırsak Ne Olur?

Bir şekilde bir nükleer denizaltıyı uzaya çıkarıp, yörüngeye yerleştirmeyi başarsaydık neler olabilirdi? Denizaltı pek sorun yaşamazdı; ama mürettebat için aynısını söyleyemeyiz. Denizaltı patlamayacaktır. Gövdeleri sudan gelecek 50-80 atm basınca dayanacak şekilde tasarlandı, dolayısıyla havadan gelecek 1 atmosferlik iç basınca bana mısın demez. Gövde büyük olasılıkla hava geçirmez olacaktır. Her ne kadar su geçirmez kapaklar havayı dışarıda tutacak diye bir kaide …

Devamını gör »

Süper Tokamak Wendelstein 7-X Sonunda Hazır

İnşası 19 yıl ve 1,1 milyon mesai saati süren ve stellarator adı verilen özel bir tür süper tokamak olan Wendelstein 7-X sonunda hazır. Tokamak, bir füzyon reaktörüdür. Sıcaklığı 150 milyon dereceye ulaşan (Güneş’in merkezinden onlarca kat daha sıcak) bir plazmayı torus denen simit biçimindeki manyetik bir kabın içinde tutmaya yarayan düzeneklerdir. Reaktör bu sıcaklıktaki plazmayı yarım saat tutabilecek. Stelleratörün farkı, torusun şeklinde …

Devamını gör »