Etiket Arşivleri: Richard Matheson

Ben, Efsane: Gündüzleri Sorun Yoktur, Ama Geceleri…

Richard Matheson’un 1954 tarihli post-apokaliptik bilimkorku romanı “Ben, Efsane” (I Am Legend), bu türe pek çok özgün fikir bahşetti ve birçok zombi/vampir kitabına, filmine ilham kaynağı oldu. Romanın kahramanı Robert Neville, bildiği kadarıyla hayatta kalan son insandır. Kitap onun Los Angeles’taki günlük hayatını takip ediyor. Neville, “vampirlerin” koma benzeri bir uykuda oldukları gündüz saatlerini korunaklı bir yer haline getirdiği evinin …

Devamını gör »

Türleri Başarıyla Harmanlayan Bir Yazar: Richard Matheson

Roman, öykü ve senaryo yazarı Richard Burton Matheson, günlük olaylara korku öğeleri katarak Amerikan doğaüstü yazınında bir devrim yaptı. Matheson, 1926’da Norveçli göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ebeveynleri onu yazmaya teşvik etmedi ama Matheson 7 yaşında şiirler ve kısa hikayeler yazmaya başladı. Brooklyn’de geçen çocukluğunun ardından, 1943’te Brooklyn Teknik Lisesi’nden mezun oldu. II. Dünya Savaşı’nda Amerikan ordusunda görev …

Devamını gör »

Çelik Yumruklar: Real Steel

Robotlar, hayatımızı kolaylaştırması ve yetersiz kaldığımız noktalarda bizlere yardımcı olması için geliştirdiğimiz mekanik araçlar. Belirli alanlarda hizmet vermeleri için programlanabilirler. Çünkü işlevsel yönden daha verimli olmanın yolu budur. Böylece uzman oldukları konuya dair daha detaylı bir gelişim gösterme imkanına kavuşurlar. Yönetmenliğini Arrival, Müzede Bir Gece ve Stranger Things gibi yapımlardan aşina olduğumuz Shawn Levy’nin üstlendiği 2011 yapımı Real Steel filmi de bahsi geçen …

Devamını gör »

Atılgan’dan Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

bilimkurgu öyküleri seçkisi

Ülkemizin sayılı bilimkurgu dergilerinden birisi olan Atılgan’ı çıkaran ekibin başında gelen Bülent Akkoç ve Hakan Alpin, bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük rolü oynayan kişiler. Ekim 1999’da, Atılgan Yayınevi’nden çıkan kitapta 11 farklı yazarın 11 kısa öyküsü bulunuyor. Arthur C. Clarke, H.G. Wells, Robert Sheckley, Alfred Bester ve Brian Aldiss gibi ustalara ek olarak, Türkiye’de adına pek fazla rastlamadığımız yazarlar …

Devamını gör »

10 Yeniden Çevrim Faciası

Ne derler bilirsiniz: Taklitler aslını yaşatır. Yeniden çevrimler de genellikle akla ilk filmi getirmekten öteye gidemezler. Seyirciye söylettikleri cümle çoğu zaman şudur: Güzelim filmi ne hale getirmişler! Elbette istisnalar yok değildir. Ama biz şimdi bu istisnaları bir kenara (daha doğrusu önümüzdeki haftaya) bırakalım ve bilimkurgu sinemasında yeniden çevrilip hayal kırıklığı yaratan 10 filmi alt alta sıralayalım.  1.   Invasion (İstila …

Devamını gör »

Uzaya Açılan Kapı: 2001 ve Ötesi

2001 ve Ötesi

1989 yılında, Şükran Yurdagül tarafından derlenip Türkçeleştirilen, 5 yazarlı ve toplamda 9 öyküden oluşan, Engin Yayıncılık’ın yayımladığı bir kitap 2001 ve Ötesi. Zaman yolculuğundan uzay operasına, bilimsel araştırmalardan galaksiye yayılan insanlığa dek geniş bir yelpazeye sahip bu öykülerin her birinin kendi içinde başarılı yanlarının bulunduğunu söylemek mümkün. Alanında en büyük isimlerin toplandığı bu kitabı günümüzde bulmak bir hayli zor olsa …

Devamını gör »