Etiket Arşivleri: Robert Heinlein

Sert Bilimkurgudan 5 Teknoloji

Sert bilimkurgu ya da  Batı’daki adıyla “hard sci-fi“, bilimkurgunun yaygın alt türlerinden biri. Sert bilimkurguda karakterlerden çok düşünceler ön plandadır. Olay örgüsünün merkezinde gerçekçi, bilimsel ve teknolojik unsurlar yer alır. Örneğin öykünüz bir Ay kolonisinde geçiyorsa, teknolojik konular karakterlerin kişisel yaşamlarından daha öndedir. Bu alt türde etkin biçimde yazabilmek için yazarın genel olarak ilgili bilimsel ilkeler konusunda derin bilgi sahibi olması …

Devamını gör »

James Gunn: Bilimkurgu Dünyayı Kurtarabilir mi?

Bilimkurgu türünün altın çağının son temsilcilerinden James Gunn’a göre en azından yardımcı olabilir. Merkür’ün yüzeyinde robotların gezindiği, Antarktika’nın buzullarından devasa bir uzaylının çıktığı ve galaksideki 25 milyon gezegene hükmeden bir imparatorluğun varolduğu sihirli bir zaman vardı: Bilimkurgunun öncülerinden Isaac Asimov ve Robert A. Heinlein’ın ilk akıl-kurcalayıcı öykülerini yazdığı 1930-1940 arası dönem, yani bilimkurgunun “Altın Çağı”. Yeni edebi akımlar bilimkurgunun çehresini …

Devamını gör »

Bilimkurguda Bilgisayarlar

Kurgusal bilgisayarlar denince edebiyatta, sergilerde ve filmlerde büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte aletler akla geliyor. Otomasyon ve robotlarla birleşince de gerçek bilgisayarların kültürel gelişiminde son derece önemli bir yer kaplıyorlar. Kurguda bilgisayarların tutarlı bir tarihi hazırlanacak olursa belki de bakılması gereken ilk yer Jonathan Swift‘in 1726 yıllı romanı Gulliver’in Gezileri‘dir. Bu kitapta Swift, “dünyanın en cahil insanının …

Devamını gör »
Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu

“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …

Devamını gör »
din ve bilimkurgu

Kurgudan İnanca: Din ve Bilimkurgu

“Bilimkurgunun ruhanilik barındırmadığı açıktır. Buna rağmen birçok bilimkurgu eserinin ana teması dindir. Edebiyatta olsun, ekranda olsun iyi seviyeli bir bilimkurgu özellikle dinle ilgilenir.” –Benedikt Schulz Darth Vader, “Bir gezegeni yok edebilme yeteneği, gücün verdiği yetenek ile karşılaştırılamaz,” der. Belki de Star Wars’u bu kadar popüler yapan, ruhani bir merkezi olması ve konuların bunun etrafında dönüp durmasıdır, kim bilir? Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden …

Devamını gör »

Yazmaktan Vazgeçemeyen Bir Yazar: Robert Silverberg

O yıllarda yalnızca bir avuç öyküsü ve ilk romanlarından biri bulunan 21 yaşındaki Robert Silverberg, 1956 Hugo Ödülleri‘nde Gelecek Vaadeden En İyi Yeni Yazar seçildi; nerdeyse elli yıl sonra Nisan 2004’teki Nebula Ödülü töreninde Damon Knight Büyük Üstat Anma Ödülü‘nü aldı. O tarihe kadar 400’den fazla hikayesi basılmış, yaklaşık 80 romanı yayımlanmıştı; üstelik bunlar yalnızca bilimkurgu eserleriydi. Eserlerinin tamamı yüzlerce …

Devamını gör »
bilimkurguda-tanri

Bilimkurguda Tanrı Figürleri

“Bir kez bilincin üzerine yükseldi mi, geleneksel dinin tanrısı yalnızca bilimkurgu kaynakları tarafından temsil edilebilecek bir çeşit bulut haline gelir.” – Harold Bloom Arthur C. Clarke‘ın Çocukluğun Sonu adlı romanının bir yerinde “insanlık tanrılarından vazgeçti” ifadesi yer alır. Fakat aynı romanda bu kayıptan sonra dünyanın egemenliğini devralan iyi niyetli uzaylılar da Üst Zihin (Overmind) adını verdikleri ve gezegenden gezegene atlayarak gelişmiş …

Devamını gör »

Yakın Zamanda Hayatımıza Giren Bilimkurgu Öngörüleri

Cebinizde bir bilgisayar var. Yakında sırtınıza Jet-pack takıp gezebileceksiniz. Uzak dünyalara robotlar gönderen trilyon dolarlık bir uzay ajansının teorik olarak ortağısınız. Yani işin özü, aslında zaten gelecekte yaşıyorsunuz. Birçok açıdan baktığımızda böyle bir gelecek kimse tarafından tahayyül bile edilemezdi. Fakat diğer bir sürü icat ve buluş bilimkurgu kitaplarında, filmlerinde ve çizgi romanlarında önceden belirtildi. Dünya dönmeye devam edip zaman aktıkça da bu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatının Sosyal ve Politik Yönü

Bir çok insan hala bilimkurgunun işe yaramaz, değerlendirmeye değmez bir kaçış edebiyatı olduğunu düşünüyor. Doğru, bazı bilimkurgu eserleri sadece vakit geçirmek veya eğlendirmek için yazılmış olabilir; ama hepsi değil. Özellikle bilimkurgunun kaşıç edebiyatı olduğunu söyleyenlere J.R.R. Tolkien’in fantezi edebiyatı için kullandığı cevap verilebilir: “Kaçma ihtimali en çok gardiyanları telaşlandırır!” Bununla beraber iyi bilimkurgu eserleri okuyucusunu düşündürür, “eğer şöyle olursa, olsa …

Devamını gör »

Isaac Asimov’la İlgili Kısa Kısa Bilgiler

• Robert Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte “Bilimkurgunun Üç Büyük Babası” olarak bilinir. • Otobiyografisinde etnik kökeninin, bir Türk kavmi olan Hazarlar‘a dayandığını açıklamıştır. • Koyu bir Agatha Christie ve Shakespeare hayranıydı. Hatta iki ciltlik “Shakespeare Rehberi” adlı bir kitap da kaleme almıştır. • Oxford’un İngilizce sözlüğünde, ‘robotik’ kelimesinin mucidi olduğu yazar. • Ömrü boyunca uçak korkusunu yenememiştir. Bu nedenle uzun yolculuklara …

Devamını gör »