Etiket Arşivleri: Roket

roket 5

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 5. Sayısı Çıktı

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket, beşinci sayısıyla birlikte yolu yarıladı. On sayılık bir dergi projesi olan Roket Bilimkurgu, ülkemizde basılı bilimkurgu dergiciliğinin meşakkatli ancak mümkün olduğunu kanıtladı. Bu süreçte hem bilimkurgu türüne olan ilgiyi artırmayı hem de yeni yazarların sesini duyurmayı başardı. Roket, yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Hiçbir yazarın eserine iki sayı üst üste yer vermeyen dergi, her sayısında …

Devamını gör »
roket 4

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …

Devamını gör »
roket 3 kapak

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 3. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in üçüncü sayısı okurlarla buluştu. “Hiçbir yazarın öyküsü iki sayı üst üste dergide yer almayacak,” kuralı gereği yeni sayıda bir önceki sayıya göre tamamen farklı yazarların öyküsü yer aldı. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın üçüncü sayı için kaleme aldığı önsöz şu şekilde: İLERLİYORUZ… Bilim ve kurgunun birlikteliğinden doğan bilimkurgu; distopya, ütopya gibi birçok anlatısıyla insanlığın geleceğine …

Devamını gör »
Guardians of the Galaxy

Yeni Nesil Uzay Operası: Galaksinin Koruyucuları

James Gunn tarafından yazılıp yönetilen Guardians of the Galaxy (Galaksinin Koruyucuları), 2014 yılında yayımlandı. Hem seyirci hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanan film, gişe hasılatı bakımından da oldukça iyi bir iş çıkardı. Filmde, çocukken uzaylılarca kaçırılan ve uzay korsanları tarafından yetiştirilen Peter Quill’in sonsuzluk taşı isminde çok değerli bir nesnenin peşine düşmesini, bu sırada da bir grup suçluyla takım olmak …

Devamını gör »
Roket 2

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 2. Sayısı Çıktı

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in ikinci sayısı okurla buluştu. İlk sayısı büyük ilgi gören ve baskısı kısa sürede tükenen Roket, yeni sayısıyla bilimkurguseverleri keyifli bir yolculuğa çağırıyor. Plüton Yayın etiketiyle piyasaya sürülen Roket’in ikinci sayısında, dergi editörü Ruhşen Doğan Nar’ın aşağıdaki önsözü karşılıyor okuru. Yolculuk Devam Ediyor Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in birinci sayısı kısa sürede tükendi ve …

Devamını gör »
roket bilimkurgu dergisi

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı

Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …

Devamını gör »

Bilim Seven Gençler İçin 8 İyi Hediye

Hayatınızda genç bir birey varsa – çocuğunuz, yeğeniniz ya da öğrenciniz olabilir – bahse girerim ona bir hediye almayı planlıyorsunuz. Bu genç, bir bilim meraklısıysa ya da sadece düşünmeyi ve öğrenmeyi seviyorsa, önermek için bazı harika fikirlere sahibiz. Bunlar bilim oyuncakları değil; tıpkı bir bilim insanı gibi düşündürüp, onların evreni keşfetmelerine yardımcı olacak araçlar. Bu listede gayet ekonomik öneriler var …

Devamını gör »
Konstantin Tsiolkovski

Uzay Uçuşlarının Ardındaki Mucit: Konstantin Tsiolkovski

“Yeryüzü insanlığın beşiğidir ve insan bir ömrü beşiğinde geçirmez.” – Konstantin Tsiolkovski Her ne kadar Çarlık Rusya’sında çok az ilgi görmüş olsa da, daha sonra Rus politikacılar Tsiolkovski adını ölümsüzleştirmek için pek çok adım attılar. Ay’ın karanlık yüzündeki bir kratere ve bir asteroide adı verildi. Hayatının uzunca bir kesitinin geçtiği Kaluga’daki evi uzay müzesi oldu. Portresi, madeni 1 ruble’nin arka …

Devamını gör »
spacex

SpaceX SES-10 Görevi ve Tekrar Kullanılabilen Roketler

SpaceX şirketi, 31 Mart 2017 tarihinde ticari uzay uçuşları için dönüm noktası olacak bir görev gerçekleştirdi. Şirketin Falcon 9 roketi, SES şirketi için yörüngeye bir iletişim uydusunu başarıyla yerleştirip dünyaya geri döndü. Bilindiği üzere, Falcon 9 roketleri daha önce başarıyla yörüngeye uydu taşıyıp geri dönmüşlerdi. Peki, bu uçuşun bir dönüm noktası ilan edilmesinin sebebi nedir? (SpaceX Falcon 9 roketinin 21 …

Devamını gör »

İnsanoğlunun Yerçekimiyle İmtihanı: Uçan Arabalar ve Roketler

Bulutlara uzanan binalarla dolu bir şehir ve balıklar gibi her yöne zahmetsizce süzülen irili ufaklı binlerce hava aracı uzak gelecek bilimkurgu filmlerinin olmazsa olmaz açılış sahnelerindendir. Hatta bin dokuz yüz seksenli yıllarda çekilmiş ve iki binli yıllarda geçen filmlerde otoyolların bu havaya taşınmış hali, hikayenin gelecekte geçtiğinin neredeyse en önemli işaretidir. Bin dokuz yüz yetmişlerin ünlü dizisi Uzay: 1999’da, Ay’daki üsse …

Devamını gör »