“Her şey gelip ölüme dayanmış olmamızdan. Ne ondan kaçabiliyoruz ne onu anlayabiliyoruz ne de onun üstesinden gelebiliyoruz.” Rus Edebiyatının önemli kalemleri arasında yer alan Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, 1882 yılında dünyaya geldi. Soyadından da anlaşıldığı üzere, Anne Karenina, Savaş ve Barış gibi büyük klasiklerin yazarı Lev Nikolayeviç Tolstoy’la akrabaydı. Rus Edebiyatının altın çağı olarak adlandırılan dönemde tiyatro oyunları, şiirleri, romanları ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Rusya
Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?
Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …
Devamını gör »Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Çekiliyor
Rusya Devlet Uzay Ajansı Roscosmos‘un başkanı Dmitry Rogozin, Financial Times‘a yaptığı açıklamada Rusya’nın yirmi yıllık uluslararası işbirliğinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekileceğini onayladı. Bu karar, uzayda on yıllardır süren ülkeler arası işbirliğinin sonu anlamına geliyor. Rus Uzay Ajansı Roscosmos‘un özellikle Amerikan Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA‘yla arasındaki bağlar bu kararla birlikte geri döndürülemez bir şekilde zarar görebilir. …
Devamını gör »Rusya Uzay Turizmine Geri Dönüyor
10 yıllık aradan sonra, Rusya‘nın devlet uzay ajansı Roscosmos, 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu‘na iki uzay turisti göndermeyi planlıyor. Bu iki uzay turistinden birinin, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzay yürüyüşü yapması da bekleniyor. Tabii, yanında tecrübeli bir Rus kozmonotla. Eğer planlar sorunsuz bir şekilde hayata geçerse, tarihte ilk kez sivil bir vatandaş uzay yürüyüşü yapmış olacak. Roscosmos, uzay turistlerini uçurmak için …
Devamını gör »Rusya’nın İlk Yüzen Nükleer Enerji Santrali Hizmete Başladı
Rusya’nın ilk yüzen nükleer enerji santrali, Kuzey Buz Denizi boyunca yaptığı uzun yolculuğun ardından enerji üretmeye başladı. Business Insider’ın haberine göre, on yıllık inşa süreci sonunda Eylül ayında hizmete giren Akademik Lomonosov yüzen nükleer enerji santrali, Rusya’nın uzak bir şehri olan Pevek’te demirli haldeyken ilk kez enerji üretmeyi başardı. Yetmiş kişilik bir mürettebata sahip santral, ismini ünlü Rus bilim insanı …
Devamını gör »İnekler İçin Matrix Gerçek Oldu: Sırada İnsanlar mı Var?
Geçtiğimiz haftalarda internette ürperti verici bir haber dolaşımdaydı. İddia edilene göre, Rusya’da bir grup çiftçi ineklere taktıkları sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde süt veriminde artış kaydetmişti. İnekler, onların kafaları için özel boyutlarda üretilen sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla bir yaz günü uçsuz bucaksız çimenlik bir alanda olduklarını görüyorlardı. (1) Haberin devamında, uygulamanın hayvancılığın diğer alanlarına da yayılabileceği bilgisi veriliyordu. Rusya Tarım ve …
Devamını gör »Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri
SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …
Devamını gör »Kengir Ayaklanması ve Bir Gulag-Devlet
Gulag, tek bir kelime, büyük bir trajedi. Kulakta garip bir yankı bırakan bu kelime Çalışma Kampları Genel Müdürlüğü anlamına gelen Rusça bir cümlenin kısaltılmış halidir. Gulaglar Lenin zamanında kurulmaya başlamış, zirve noktasını Stalin döneminde bulmuştu. Şura topraklarının her yanından getirilen politik mahkumlar bu kamplarda çalıştırılırdı. Bu kamplara temel olarak iki çeşit insan getirilirdi. Ya politik mahkumlar ya da hakiki suçlular. …
Devamını gör »Rus Sinemasının Apollo 13’ü: Salyut-7
Soğuk savaşın etkileri dünya genelinde her daim tartışılmıştır. Öyle ki yaklaşık otuz senedir sona ermesine rağmen halen gündemi meşgul edecek kadar tazeliğini korur. ABD ile SSCB‘nin her alanda rekabet ettiği bu dönemde en önemli mücadele alanı ise kuşkusuz uzaycılık. 1950’li yıllarda Sovyet kozmonotlarının seferleri ile başlayan uzaya seyahat çalışmaları, 20 Temmuz 1969’da Cape Canaveral’dan kalkan Apollo 11’in başarılı bir Ay …
Devamını gör »Hayal Gücünün Uzay Gemisi: Patates
Patates gıda sisteminin ana kahramanıdır. Haşla, kızart, fırınla, sulu yemeğe koy, püresini yap, cips paketinde al, kumpirini ye… Şahsen sabah kahvaltımda mutlaka patates kızartması olur. Geceleri de haşlarım, fırınlarım, kızartırım, cipsini yerim. Konu bilimkurguya nasıl gelecek?… Andy Weir’in The Martian (Marslı) kitabını ve filmini hatırlıyor musunuz? Mars’ta kalan kahramanımız nasıl yaşamayı başarıyordu? Patates yiyerek! Andy Weir kitabını olabildiğince gerçek koşullara …
Devamını gör »