Bilim insanları, Samanyolu‘nun kaotik merkezinde ölümsüzlüğün sırrına vakıf olmuş gibi görünen bir yıldız kümesi keşfetti. Peki ama bu nasıl mümkün olabilir? Ortaya atılan yeni ve şaşırtıcı teorilerden biri, yıldızların evrimine yönelik anlayışımızı kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Eğer teori doğruysa, bu yıldızlar karanlık maddeden besleniyor olabilir ve ileride yapılacak daha ayrıntılı incelemeler, karanlık maddenin ve dolayısıyla da evrenin doğası hakkında yeni …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Samanyolu
Bok Böceklerine Dair 10 İlginç Bilgi
Bok böcekleri, doğada benzersiz bir ekolojik rol oynayan ve oldukça ilginç özelliklere sahip olan canlılardır. Dışkı ile beslenme alışkanlıkları ve inanılmaz güçleri ile bilinirler. Aşağıda, bok böceklerine dair 10 ilginç bilgiyi sizin için derledik. Dışkı ile Beslenme Bok böcekleri, hayvan dışkısı ile beslenen canlılardır. Bu beslenme şekli, onların ekosistemdeki benzersiz rollerinin anahtarıdır. Bok böcekleri dışkıları yuvalarına taşır ve depolarlar. Yavru …
Devamını gör »Hart-Tipler Hipotezi: Belki de Yoklardır!
Fermi Paradoksu olarak bilinen argümanın sahibi fizikçi Enrico Fermi, bu konuda hiçbir şey yayımlamadı. Sadece o meşhur soruyu sordu: “Herkes nerede?” Fermi, dünya dışı uygarlıkların var olabileceğinden şüphe duymuyordu ancak yıldızlararası seyahatin mümkün olmadığını ya da uzaylı gezginlerin galaksinin enginliğinde Dünya’yı bulamadığını düşünüyordu. Fakat bu sorunun aslında olası birçok cevabı vardı. Bu cevaplardan biri de dünya dışı varlıkların gerçekte var …
Devamını gör »İlk Doğan Hipotezi: Ya Samanyolu’ndaki İlk Gelişmiş Uygarlık Bizimkisiyse?
1950’de İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında 5 yıldır çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda iş arkadaşlarıyla yemek yiyordu. Bazı kaynaklara göre konuşmanın konusu uzaylılara ve o dönem oldukça revaçta olan UFO söylentilerine geldi. Bunun üzerine Fermi, tarihe geçecek olan şu sözleri söyledi: “Herkes nerede?” Aslında oldukça basit bir soru olan bu cümle, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, …
Devamını gör »Samanyolu ile Andromeda Birleşirse: Samandromeda
Samandromeda Galaksisi, Samanyolu ve Andromeda galaksilerinin gelecekteki büyük çarpışmasının sonucudur. Aslında bu olaya çarpışma değil de “kaynaşma” demek daha doğru olur. Tabii hemen heyecana kapılmayın, çünkü iki galaksinin kaynaşması ya da birleşmesi günümüzden milyarlarca yıl sonra gerçekleşecek. Evren yaklaşık on dört milyar yıl önce oluştuğundan beri hiçbir parçası yerinde durmuyor, oradan oraya savruluyor ve daima hareket ediyor. Gezegenler, yıldızlar ve …
Devamını gör »Yabancı Dünyalara Bir Yolculuk: The Sights of Space
Galakside herhangi bir yeri ziyaret etme şansınız olsaydı nereye giderdiniz? Samanyolu’nun büyüklüğü düşünülünce, insanın bu soruya kolayca yanıt vermesi de zorlaşıyor değil mi? Çünkü gidip görülecek bir sürü yer, çözülecek o kadar çok gizem var ki! Kızgın buz diyarları, bulutları metalden oluşan dünyalar, yıldızlardan bile sıcak gezegenler… Neyse ki The Sights of Space adlı bu muhteşem kısa belgesel tüm kafa …
Devamını gör »Milyar Milyar Yıl Sonra
“Sıçramadan sonra pekâlâ Arz’ın güneşi olabilecek yıldız hâlâ onda bir parsek mesafedeydi. Gökyüzündeki açık ara en parlak nesneydi, fakat hâlâ bir yıldızdan ibaretti.” -Isaac Asimov, “Vakıf ve Dünya” Kozmos belgeselinin bir bölümünde Neil deGrasse Tyson, evrenin büyük patlamadan bu yana olan ömrünü bir yıla, yani 365 güne ölçekleyerek insanın bu yılın sadece son dakikasında yaşadığını söylüyordu. Hakikaten de kainat tarihi …
Devamını gör »Star Wars Hangi Galakside Geçiyor?
Yayımlandığı günden beri popülerliğini hiç yitirmeyen Star Wars evreninin hangi galakside yer aldığı tam olarak bilinmiyor. Çünkü galaksinin gerçek adı hiçbir film ya da dizide geçmiyor. Tüm yapımlarda ondan kısaca “Galaksi” diye söz ediliyor. Ancak hayranlar, farklı ipuçlarına dayanarak bunun Samanyolu, Andromeda ya da Üçgen Galaksisi olabileceğini iddia ediyor. Elbette bu iddialar sadece birer kuramdan ibaret, ancak fikir yürütmek için …
Devamını gör »Güçlü Bir Kütle Çekim Anomalisi: Büyük Çekici
Yaklaşık kırk yıl önce, gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nun uzayda beklenenden çok daha hızlı hareket ettiğini ortaya çıkardı. Saatte 2,26 milyon kilometre ile Samanyolu’nun evren içindeki hızı, seyir hâlindeki bir uçaktan 2500 kat daha hızlı; Dünya’dan kaçış hızının 55 katı ve galaksinin kendi kaçış hızından bile iki kat daha fazlaydı! Bilim insanları 1980’lerin başından beri Samanyolu’nun yerel galaksi grubuyla birlikte bizden 100 …
Devamını gör »Yerel Süperkümenin Ötesine Hiçbir Zaman Ulaşamayabiliriz!
Uzayın derinliklerine, yıldızlara, sayısız galaksiye ve Büyük Patlama‘dan arta kalan parıltının uçsuz bucaksız genişliğine bakıp bir gün insanın doğa yasalarını bütünüyle anlayacağını ve gözlerinin önünde uzanan bu muhteşem enginliği keşfetmenin bir yolunu mutlak bulacağını hayal edebilirsiniz. Neden keşfetmenin bir sınırı olsun ki? Füzyon motorlu, anti-madde depolayabilen ve karanlık madde itişli gemilerimiz olamaz mı? Böylesi muazzam enerji kaynaklarıyla gezegen, yıldız ve …
Devamını gör »