Profesyonel çizer ve tasarımcıların portfolyolarını sergilediği ArtStation, hem sanat ihtiyacınızı karşılamanız hem de dizi, film, oyun gibi sektörlerdeki eğilimleri inceleyebilmeniz için harika bir platform. ArtStation’da takip etmeniz gereken bilimkurgu sanatçılarını sizin için listeledik. Max FrorerEtkileyici ama bir o kadar da sevimli bilimkurgu manzaraları ve harikulade bir renk kullanımı için sanatçıyı takip edebilirsiniz. / Profil Marcin JakubowskiPolonyalı çizer, son yılların sevilen …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sanat
Pixiv’de Takip Etmeniz Gereken Bilimkurgu Sanatçıları
Özellikle Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde popüler olan Pixiv, bu coğrafyalarda DeviantArt’ın işlevini görüyor diyebiliriz. Tabii DeviantArt’ın politikalarını beğenmeyen Batılı sanatçılardan da Pixiv’i tercih edenler var. Pixiv, illüstrasyonların içerdikleri varlıklar ve konseptlere göre etiketlenmesi ve bu etiketlere göre arama yapılabilmesi ile büyük bir kullanım kolaylığı sunuyor. Etiketler arasında gezip yeni sanat eserleri keşfederek saatler harcayabilirsiniz. Zaten site her görselin …
Devamını gör »DeviantArt’ta Takip Etmeniz Gereken Bilimkurgu Sanatçıları
Amatör sanatçıların eserlerini paylaştığı bir platform olan DeviantArt, bu alandaki en popüler site olmasının yanında kendi kültürünü doğurmuş olmasıyla da öne çıkıyor. Özellikle geek kültüründen temaları ele alan eserler ve fanartlar, sitedeki içeriğin çoğunluğunu oluşturuyor. Son yıllarda yapay zekâ eserlerinin sayısı geleneksel olanları azınlıkta bıraksa da hâlâ kaliteli içeriklere erişmek mümkün. Takip etmeniz gereken bilimkurgu sanatçılarını sizin için derledik. ATArtsİlginç …
Devamını gör »Dijital Dünyanın Tapuları: Kripto Paralar ve NFT’ler
90’lı yıllarda internet çoğunlukla okunan bir şeydi ve neredeyse tümüyle bilgi almak için kullanılıyordu. 2000’lerde sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla internet okunan ve üzerine yazılan bir ortama dönüştü. Bu arada mobil teknolojiler gelişip ucuzladı, iletişimde yazı ve resimlerin yanı sıra video da yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Bugünün interneti her ne kadar geniş kitlelerin katılımını teşvik ediyorsa da, üzerinde yaratılan değerin adil …
Devamını gör »Bilimin Sanat Yüzü: Bilimkurgu
Düşün dünyamızı zenginleştirmek amacıyla yola çıkan Kültür Müptelaları platformunun bu haftaki canlı yayınında bilimkurgu konuşuldu. Moderatörlüğünü Dilge Sümer‘in üstlendiği programın konukları ise Gökhan Karagül, İsmail Yamanol ve İsmail Yiğit oldu. Bilimkurgunun tarihsel gelişiminden bir eseri bilimkurgu yapan şeyin ne olduğuna, türün ayırt edici niteliklerinden bilim ve teknolojiyle olan dirsek temasına kadar pek çok konunun masaya yatırıldığı söyleşide ayrıca yerli bilimkurgu …
Devamını gör »Edepsiz Edebiyat Var mıdır?
“Sanat yalnızca ‘nasıl’ı ve ‘ne’yi gösterdiğinde, ister iyimser isterse de umutsuz olsun, sıradan bir eğlencedir. ‘Neden’ diye sorduğunda ise, yalnızca duygusal tepki olmaktan çıkıp gerçek bir söz söylemeye, aklı başında, etik bir seçime doğru yükselir. Edilgen bir yansıma olmaktan çıkar ve bir fiil olur. İşte o zaman da hükümet ve piyasa sansürcüleri sanattan korkmaya başlarlar.” Ursula K. Le Guin, Kadınlar …
Devamını gör »Postmodern Durum Üzerine Notlar
Yeni Dalga hareketinin niteliği halen ihtilaflıdır. Zira yerleşik düzene karşı çıkıp özgürlükçü bir yazın anlayışı getirdikleri söylenebilir. Ancak yine Yeni Dalga ölçüt sorununda karşımıza çıkmaktadır. Modernden postmoderne geçişte bireyin yok oluşunun yanı sıra metin bağlamında elle tutulur dayanaklar da yok oldu. Bu da değerlendirmeyi ister istemez öznel bir çizgiye çekti. Pollock’un eserlerinin söz konusu olması da zaten bu “ölçütsüzlük” hâlinin …
Devamını gör »Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar
“Şairin ödevi, gerçekten olan şeyi değil, tersine olabilir olan şeyi, yani olasılık veya zorunluluk kanunlarına göre mümkün olan şeyi ifade etmektir.” Sanatın amacı nedir? Berna Moran‘a göre, “Bir sanat olayında rol oynayan dört unsur vardır: Sanatçı, eser, okur ve bunların içinde bulunduğu dış dünya (toplum).” Görüldüğü üzere sanatın bütün odağı bu dört kavram çevresinde şekillenmektedir. Sanatın toplum için olduğunu savunan …
Devamını gör »Platon’un Mağara Alegorisi, Starcraft ve Sanallaşma
Eski Yunan filozofu Platon gözle görülenin, algılananın ötesine bakmak gerektiğini savunurdu. Ona göre gözümüzle gördüğümüz nesneler evrensel ideal formların kusurlu yansımalarından ibaretti. Ünlü mağara alegorisinde Platon, bir mağaranın içinde zincirlenmiş bir biçimde tutulan üç mahkûmu tasvir etmiştir. Mahkumlar bağlı ve başları sabitlenmiş olduğu için karşılarındaki mağara duvarı dışında hiçbir yere bakamazlar. Arkalarında bir ateş yanar ve mağaranın dışındaki insanlar bir …
Devamını gör »Değişen Sinema Kültürü
80’li ve 90’lı yılların sinema izleyicileri, günümüz anlayışına göre daha sıra dışı denilebilecek izleme deneyimlerine sahipti. Gösterimde olan kimi yüksek bütçeli filmlerin en kritik anları büyük bir coşkuyla alkışlanır, kimi esprili anlar ise hep bir ağızdan kahkahalarla karşılanırdı. Şehirlerin önemli bölgelerinde bulunan büyük sinema salonları birer cazibe merkezi olarak kabul edilirdi. Salonlara çoğunlukla ailecek gidilir, kimi zaman mahalleli yakınlarımız da …
Devamını gör »