Etiket Arşivleri: Savaş

eve online battle kapak

EVE Online’ın Dünya Rekoru Kıran Savaşları

6 ile 7 Ekim 2020 tarihleri arasında, EVE Online‘ın o güne kadarki en büyük savaşı gerçekleşti. 14 saatten fazla süren ve “Fury at FWST-8” adı verilen bu sanal savaşa, 114 farklı ittifaktan 9000’in üzerinde oyuncu katıldı. Bu, yalnızca EVE Online‘daki değil, tüm video oyunu tarihindeki en büyük PvP (Oyunculara karşı oyuncuların mücadele ettiği) savaş olarak kayıtlara geçecekti. Kısa sürede Fury …

Devamını gör »
siber savas kapak

Üçüncü Dünya Savaşı Siber Savaş mı Olacak?

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasını doğruladı. Abdulkadir Uraloğlu, Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, ’85 milyon vatandaşın kimlik bilgileri hackerler tarafından ele geçirildi mi?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru.’* Bir ülkedeki tüm yurttaşların kimlik bilgileri, sağlık hizmetleri kayıtları ve dolayısıyla …

Devamını gör »
terminator ve yapay zeka

The Terminator, 40 Yıldır Yapay Zekâya Bakış Açımızı Şekillendiriyor

26 Ekim 2024 tarihi, James Cameron‘ın kült bilimkurgu filmi The Terminator‘ın 40. yıl dönümüydü. İnsanlığın kalbine ikna edilemeyecek, pazarlık yapılamayacak inatçı makineler korkusunu salan film, bir karakterin de repliğiyle ifade etmek istersek “biz ölene kadar durmayacak” robotlarla popüler anlamda ilk karşılaşmamızdı. Filmde, süper zekâ sahibi bir yapay zekâ (YZ) olan Skynet, nükleer bir savaş başlatarak dünyaya diz çöktürüyor ve kontrolü …

Devamını gör »
savas makine robot

Robotlar Daha Korkunç Savaşlara mı Yol Açacak?

Robert Oppenheimer ve meslektaşlarının bile nükleer bombayı geliştirirken Dünya’nın atmosferini yok etme konusunda endişeleri vardı. Ancak günümüzde otonom silahlar böyle bir endişeye sahip değil. Korku hissetmeden öldürebilen bu silahlar, herhangi bir yasaklama olmadan serbestçe savaşlara katıldığında hiçbir şey hissetmeden öldürebilir ve hatta büyük hasarlara sebep olabilirler. Bu tür korkusuz silahların savaş alanında serbest bırakılmasının sonuçları hayal edebileceğimizden çok daha yıkıcı …

Devamını gör »
civil war kapak

Civil War: Yaşanmış Bir Geleceğin Korkulu Rüyası

Bilimkurgunun oyun sahası gelecektir. Bütün alt türleriyle bilimkurgu, geleceği yalnızca teknoloji bağlamında düşünmez. Sosyal bilimler de bilimkurgunun temelleri arasındadır. Bu bağlamda ütopya ve distopya tasvirleri elbette ki teknoloji yönünden değil, yalnızca sosyal olarak da ele alınabilir. Tarih, siyaset, iktisat ve bir toplumun portresini oluşturan bütün çizgiler bilimkurgunun elinde istenilen şekilde can bulabilir. Yani bir toplumun enstrümanını oluşturan bütün teller, bilimkurgunun …

Devamını gör »
gida krizi kitlik

Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?

Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …

Devamını gör »
bilimkurgu savas vietnam yeni dalga

Vietnam Savaşı, Yeni Dalga ve Bilimkurguda Politik Ayrışma

1968 yılında Judith Merril ile Kate Wilhelm, Vietnam Savaşı’na karşı olan bilimkurgu yazarlarına ait bir duyuru metni yayımlamak istediler. Fakat Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ndeki üyelere ulaştıklarında, hatırı sayılır bir kesimin savaş yanlısı olduğunu öğrenip tam anlamıyla şoka uğradılar. Üstelik savaş yanlısı bu yazarlar, söz konusu görüşlerini bilimkurgu okuyucularıyla da paylaşmak istiyordu. Duyuru metni Galaxy Science Fiction dergisinde yayımlandı. …

Devamını gör »

Askeri Teknolojide 3. Devrim: Yapay Zekâ

Önce barut vardı, sonra nükleer silahlar geldi. Sırada ise “yapay zekâ”ya sahip silahlar var… 11 Eylül’ün 20. yıl dönümünde, ABD ve müttefiklerinin Afganistan’dan aceleyle geri çekilmesinin ardında eski usul asimetrik terör ve intihar saldırılarının olduğunu görmezden gelmek imkânsız. Ancak silah teknolojisi son yirmi yılda önemli ölçüde değişti. Ve çok da uzak olmayan bir geleceği düşünerek şunu sormalıyız: Ya bu saldırganlar, …

Devamını gör »
post-apocalyptic

Sert Bilimkurguda Savaş Sonrası Ekolojisi

Sert bilimkurgu (Hard Sci-Fi), 60’lardan önce genellikle ekolojik kaygılar ile ilgili konularla pek ilişkilendirilmez. Bu dönemin sert bilimkurgu eserlerini inceleyen araştırmacıların çoğu, ekolojiyi görmezden geldi ya da dünyaların inşasında kullanılması pratik olmayan bir şey olarak bir kenara itti. Kurgusal dünyaların yaratılmasında belirli bilimsel ilkelerin nasıl dikkate alındığına dair ayrıntılı bir inceleme sunan David Samuelson‘un Tahmin Modları: Sert Bilimkurgu Formülleri kitabı, …

Devamını gör »

Doğa İçin Bir Ağıt: Silent Running

Belki de İkinci Dünya Savaşı’nın ve sonrasında baş gösteren Soğuk Savaş’ın ifade ettiği önemli olgulardan birisi teknolojik yetkinliğin insanlığın başına bela olabileceğiydi. Yavaş yavaş başka dünyaları ziyaret etme ya da onlara göç etme gündemimize girmiş olsa da gerçekleşebilecek bir savaşta evimiz Dünya’nın tümden yok olma ihtimali çağdaş toplum insanlarını sonu gelmez bir kaygı durumuna sokmuştu. Acaba bir sabah uyandığımızda o …

Devamını gör »