Etiket Arşivleri: Seçki

tuhaf bir kivilcim kapak

Fahrenheit 451’e Saygı Duruşu: Tuhaf Bir Kıvılcım

Ray Bradbury, bundan tam yetmiş sene önce kendisiyle özdeşleşecek ve bilimkurguda başı çeken eserlerden biri hâline gelecek Fahrenheit 451‘i kâğıda dökerken belki de bu denli etkili bir şey yazdığını tahmin etmemişti. Kitapların yasaklandığı ve itfaiye çalışanlarının toplu kitap yakımında bulunduğu distopik bir geleceği resmeden kitap için zamanında çeşitli özel edisyonlar da yapıldı. Elbette övgüler bununla sınırlı kalmadı, yazarın ve kitabının …

Devamını gör »
arz cephesinde yeni bir sey yok kapak

Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar

Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …

Devamını gör »
bilimkurgu oyku seckisi 2022 kitap

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor (YBKY) ekibi tarafından yayına hazırlanan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022, geçen hafta piyasaya çıktı. Liman Yayınevi etiketiyle yayımlanan kitapta 48 bilimkurgu öyküsü var. YBKY ekibi, bilimkurgu öykü seçkilerinin ilkini 2018 yılında okurun beğenisine sunmuş, 2019 ve 2020’de yayımlanan kitaplarla seçki geleneksel hâle gelmişti. Kitabın ilk sayfasında “Bu seçkiyi Türk sinemasının yönetmen, senarist, sanatçı ve emekçilerine ithaf ediyoruz,” ifadesi …

Devamını gör »
makine ogrenmesi

Modern Bilimkurgu Öyküleri: Makine Öğrenmesi

Bilimkurgu edebiyatında kısa öykü yazmak diğer türlere göre daha zordur. Zira kelime sayılarının yazarın kalemine ket vurduğu bir gerçeklikte hem istenilenin verilmesi hem de yazarın kendini tatmin etmesi meşakkatli bir iştir. Tüm bu kabuk etkenlerin yanında, bir kısa bilimkurgu öyküsünde teknolojik gelişmeler, karakter derinliği, kusursuz bir kurgu ve etkileyici bir final gibi önemli başka unsurlar da bulunmalıdır. Nitekim bu yükün …

Devamını gör »
ilk bilimkurgu seckisi

Bülent Somay’ın Kaleminden İlk

Haksız çıktığım, en azından geleceği doğru dürüst göremediğim için sevindiğim konuların en önde geleni, 1980’lerin sonlarından beri bilimkurgu hakkında yaptığım kara kehanetlerin son yıllarda tepetakla olmasıdır. Karamsar olmak için her türlü neden vardı aslında: 1982-92 arasında sırasıyla Dick, Herbert, Heinlein ve Asimov ölmüş, Clarke ve Pohl kendilerini tekrarlamak dışında bir şey yapmaz olmuşlardı. Yani ‘klasik’ kuşak yoktu artık (Dick ne …

Devamını gör »

Gelecekten Distopik Öyküler: İçimdeki Robot

Ruhşen Doğan Nar’ın bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı “İçimdeki Robot”, Yitik Ülke Yayınları aracılığıyla Nisan ayında okurlarla buluştu. Şimdiye dek Bilimkurgu Kulübü ve Kayıp Rıhtım siteleri başta olmak üzere yazılarını ve öykülerini internet üzerinden okuduğumuz Nar, İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve yine Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” öykü derlemesi kitaplarında da yer almıştı. Ayrıca kendisinin,  Fanzin Apartmanı topluluğu tarafından …

Devamını gör »

İstanbul 2099: Geleceğin Sisli Çöllerine 16 Ayrı Yolculuk

“Ey zulümler sahası… Evet, ey parlak alan, ey facialarla donanan ışıklı ve ihtişamlı saha! Ey parlaklığın ve ihtişamın beşiği ve mezarı olan, Doğu’nun öteden beri imrenilen eski kraliçesi! Ey kanlı sevişmeleri titremeden, tiksinmeden, sefahate susamış bağrında yaşatan. Ey Marmara’nın mavi kucaklayışı içinde, sanki ölmüş gibi dalgın uyuyan canlı yığın.” Yukarıdaki dizeler, eski edebiyatımızın büyük şairlerinden Tevfik Fikret’e ait. İstanbul’un ufuklarını …

Devamını gör »

Bilimkurgu Antolojilerinin Tarihi

1950’lerden önce bilimkurgu öyküleri çoğunlukla dergilerde yayımlanırdı. Sonrasında okuyucuların bilimkurgu öyküleri ile tanışma yeri daha çok antolojiler oldu. Kitaplar dergilerden daha kalıcı, kitapçılarda kalış süresi daha uzun, kütüphanelerde bulunabilen ve anne babalar tarafından benimsenen ürünlerdi. Genel olarak son yarım yüzyılda bilimkurguya duyulan saygı arttıkça dergilerin yerini kitaplar almaya başladı. İlk zamanlarda bilimkurgu öyküleri fantezi ve tuhaf-kurgu (weird-fiction) derlemelerinde yer aldı. …

Devamını gör »
dunyalilar

Ödüllü Bilimkurgu Öyküleri: Dünyalılar

“Biraz insan biraz robot, biraz dünyalı biraz uzaylı, biraz hologram biraz gerçek…” 1998 yılından bu yana kısa bilimkurgu öykü yarışmaları düzenleyen TBD (Türkiye Bilişim Derneği), kuşkusuz bu politikasıyla bilimkurgu edebiyatımıza pek çok genç ve hevesli yazar kazandırdı, kazandırmaya da devam ediyor. Ayrıca yarışmalarda dereceye giren öyküleri bir seçki halinde kitaplaştırarak biz bilimkurguseverler için de keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Anımsanacağı …

Devamını gör »