Etiket Arşivleri: Siberpunk

The Red Strings Club Kapak

Bir Barmen, Hacker ve Androidin Direnişi: The Red Strings Club

Distopik bir siberpunk dünyasında barmen olduğunuzu düşünün. Amacınız ise insan psikolojisini manipüle ederek depresyon, kızgınlık ve korku gibi duyguları ortadan kaldırmayı planlayan implant şirketini engellemek. Müşterilerinizle konuşarak söz konusu şirket hakkında detaylı bilgi edinmeyi hedefliyorsunuz. Ancak dilediğiniz bilgilere ulaşabilmek için müşterilerinizin duygularını manipüle edeceğiniz içkiler hazırlamanız gerekiyor. Ne yapardınız? Deconstructeam‘in geliştirdiği ikinci iş olan The Red Strings Club, Devolver Digital‘ın …

Devamını gör »
bilimkurgu dev sirket

Bilimkurguda Dev Şirketler

Okurken bunu, bunu, bunu veya bunu dinleyebilirsiniz. “Ve sonunda dev şirketler gezegenlerin hükümeti, iş adamları imparatorlar haline geldiğinde stratejimizin arkasındaki deha anlaşılacak. Çünkü enerji bu toplumun yaşam kaynağıdır ve işler ciddileştiğinde enerjiyi kontrol eden kişi gezegeni de kontrol eder. Eskiden enerji tekelleri devlet şirketleriydi. Biz bunun yerini şirket devletlerinin almasını istiyoruz.” — CEO Nwabudike Morgan – “Centauri Tekeli”, Sid Meier’s Alpha Centauri Bilimkurgu, özellikle distopya …

Devamını gör »
siberpunk

Bir Siberpunk Konsepti: Amerikasya

Çin merkezli elektrikli otomotiv devi BYD’nin ülkemize gelmesi, hatta üretiminin bir kısmını buraya taşıyacağı haberleri zaten yoğun olan gündemimize yeni bir tartışma ekledi. Anadolu’da bir Çin Mahallesi nasıl olur? Bu aslında biz bilimkurguseverlerin uzak olduğu bir konsept değil. Tükettiğimiz eserlerde sık sık farklı kültürlerin iç içe geçtiği dünya inşalarıyla karşılaşıyoruz. Bunlarda biri de Amerikasya. Dünyada yalnız Batı kültürünün egemen olmadığını, …

Devamını gör »

80’li Yılların Black Mirror’ı: William Gibson’dan Yanan Krom

“Her şey bir sahneden ibaretti, gelecekteki yaşamı sahnelemek üzere özenle seçilmiş bir dizi dekordu.” 1948 yılında ABD’nin Güney Carolina eyaletinde doğan William Gibson, aynı zamanda Kanada vatandaşı. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biri olarak anılıyor. Bu namını elbette siberpunk türüne olan katkılarına borçlu. Türün yaratıcılarından biri olarak görülmesine sebep olan Neuromancer adlı kitabı bilimkurgu türünün başyapıtları arasında gösteriliyor. 1984 yılında …

Devamını gör »
mars express

Mars’ta Dedektiflik Hikâyesi: Mars Express

Jérémie Périn’in ilk uzun metraj animasyonu Mars Express, bilimkurgu ile animasyonun mükemmel bir harmanı. Yalnızca görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insan ve makine arasındaki ilişkiyi, teknolojiyle dönüşen toplumu ve bireysel çatışmaları da derinlemesine ele alıyor. Mars Express için geleceğin karmaşık dünyasında geçen bir dedektiflik hikâyesi diyebiliriz. Ancak yapım, zengin temaları ve çarpıcı görselliği eşliğinde Mars’ta geçen bir suç …

Devamını gör »
postmodern bilimkurgu

Postmodernizm ve Bilimkurgu: Anlamın Ötesine Geçen Bir Yolculuk

Postmodernizm ve bilimkurgu, edebiyat dünyasında sınırları zorlayan iki anlatı biçimi olarak bir araya geliyor. Bu iki tür, gerçeklik ve simülasyon arasındaki çizgiyi bulanıklaştırırken, okuyucularını düşünce ve hayal gücünün sınırlarını zorlamaya davet ediyor. Jean Baudrillard’ın hipergerçeklik teorilerinden, Fredric Jameson’ın geç kapitalizm eleştirilerine kadar uzanan bu serüven, bilimkurgunun sadece gelecek tahminleri yürütmekten öte, mevcut toplumsal düzenin eleştirisini yapan bir araç olduğunu ortaya …

Devamını gör »
rudy-rucker-kapak

Bir Yazar ve Matematikçi: Rudy Rucker

Rudy Rucker, 22 Mart 1946’da Louisville, Kentucky’de doğdu. Babası mobilyacılıkla uğraşıyordu ve aslen Alman olan annesi ise bahçe işlerine, çömlekçiliğe ve sanata tutkusu olan bir kadındı. Louisville’de abisi Embry ile birlikte büyüdü. Katolik olmamasına rağmen Louisville’de özel bir Katolik okulu olan Aziz Xavier Lisesi’nde eğitim aldı. Ailesi, okulun güçlü bilim programları sunduğuna inanıyordu. Babası daha sonra Episkopal rahibi oldu ve …

Devamını gör »
japon siberpunk

Japon Siberpunk’ına Giriş Kılavuzu

Japon siberpunk‘ı tekno-fütürizm ağırlıklı doğası gereği doğru bir başlangıcı hak ediyor. Lakin doğru yerden başlayabilmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. “Robot Ghosts and Wired Dreams: Japanese Science Fiction from Origins to Anime” adlı antolojinin editörleri tarafından da belirtildiği gibi, “Siberpunk, Japonya’da bilimkurgu manga ve Japon animasyonu ile beslenmiş bir kültür alışkanlığına anında hitap etti.” Sonuçta, türün temel metinlerinden bazıları —özellikle Ridley …

Devamını gör »
dergicilik-soylesi

İnternet Çağında Dergicilik

Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu. Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgâra karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimi ise gücünün son damlasına kadar direndi. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk Türünde 12 Anime

Yazar Bruce Bethke tarafından ortaya atılan “siberpunk” kelimesi, “cybernetics” (sibernetik) ve “punk” kelimelerinin birleşimidir. Sibernetik, etkileşim ve geri bildirimlerin kullanılmasıyla karışık sistemlerin nasıl işlendiğinin incelenmesiyken, punk ise 1970’ler ve 80’lerde popülerleşen nihilist görüşleri temsil eder. Ridley Scott imzalı ‘Blade Runner’ gibi filmlerden büyük ilham alan anime dünyası, benzersiz tarzıyla 90’lı yıllardan bu yana dünya çapında izleyicilere kendini sevdirmeyi başardı. Çığır …

Devamını gör »