Anime türlerini bilmeyenler ya da bu dünyaya yeni giriş yapanlar için anime eşittir dünyayı kurtaran, süper güçleri olan, manitacılık peşinde koşan liseliler… Bir yıl içinde çıkan onlarca benzer tipteki animeyi düşününce haksız da sayılmazlar hani. Anime, önemli bir alt kültür olmasına rağmen daha çok liselileri ya da ergenleri konu alan shounen yapımların saplantılı hayranlarından dolayı, ‘izlediğini söylemeye çekindiğin ya da …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Siborg
Uzak Geleceğin Kabileleri
İlk memeliler bundan yaklaşık 200 milyon yıl önce evrimleşmeye başladı, yani bundan 2 milyar yıl önce Dünya’da insana benzeyen hiçbir şey yoktu. Peki ya 2 milyar yıl sonra? Bir yıl sonrasını bile tahmin etmek bu kadar zorken, 2 milyar yıl sonrası için kesin bir şey söylemek? Belki de zaman mesafesi ne kadar uzunsa, tahminde bulunmak o kadar kolaylaşıyor… Gelgelelim, bundan …
Devamını gör »Gelecekte Dönüşebileceğimiz 10 Varlık Tipi
Gelecekte neye dönüşeceğiz? Düşünmeye ve düşlemeye başladığımız günden beri aklımızı meşgul eden en eski sorulardan biridir bu. Cevabı merak ediyor, elimizdeki bulgulardan da hareketle kendimizce yanıtlar arıyoruz. Elbette insanın gelecekte neye benzeyeceğini, ne tür bir evrim sürecinden geçeceğini kestirmek zor. Çünkü çok fazla değişken ve belirsizlik söz konusu. Neyse ki tüm bu karmaşıklık bile hayal kurmamıza engel değil. Öyleyse lafı …
Devamını gör »Daha Az İnsan Olmaktan Korkmanıza Gerek Yok
Başlıktaki iddialı sözlerin sahibi renk körü olan sanatçı Neil Harbisson‘a ait. Kendisi dünyanın ilk yarı robot insanı. Önce, renkleri duyabilmek için beynini kalıcı olarak yapay sensörlere bağladı. Şimdiyse sadece renkleri değil, aynı zamanda titreşim şeklinde kızılötesi ve UV ışığı da duyabiliyor. Bu durumun kendisini çok özel yaptığını ve pozitif bir etki olduğunu dile getiriyor. Bugünlerde ise zaman algısını bir implant …
Devamını gör »Ömrümüzün Bütün Çağları ve Dünya Tarihi
İlk çağ insanlarını konu alan diziler, filmler, belgesellerde dönemin aristokratları çoğunlukla şımarık, bencil, acımasız ve haz düşkünü olarak tasvir ediliyor. Bütün bu olumsuz özelliklerine rağmen bir yandan da renkli ve özgür düşünceli insanlar olmaları onları sempatik kılıyor. Hristiyanlık öncesinde yaşamış insanların belirgin zihniyet farklılığı tek tanrılı dinlerin ölçülü ve ahlaklı olmayı vazederek insanlığı epeyce törpülemiş olduğunu gösteriyor. Demek ki Neitzsche’nin …
Devamını gör »Pozitivist Perspektiften İnsanın Makineleşmesi Üzerine Bir Savunma
Sıkça sorabileceğiniz sorular en sonda olacaktır, direkt oraya inmeniz de mümkündür. Öncelikle savunmama başlamadan önce birkaç kilit bilgiyi sekiz maddede listelemek istiyorum ki yazımda kullandığım üslup ve gittiğim yol iyi anlaşılsın. 1) Herkesin malum olduğu üzere insanlardan önce dinozorlar vardı, yüz milyonlarca yıl hüküm sürdüler. Onlardan önce de böceklerin ve kabukluların hükümranlığını gördü Dünya’mız. Eğer daha da geriye bakacak olsaydık …
Devamını gör »Geleceğin Meslekleri
Tarih koca bir mezarlıktır. Şimdi ise bu mezarlığa dönüşmek için tüm hızıyla yanan geleceğin fitili. Tarih mezarlığı aristokratlar kadar gereksiz mesleklerle de doludur. Örneğin Bowling labutu diziciliği gibi. Eskiden devrilen labutlar kendiliğinden kaldırılmadığı için bu işi yapsınlar diye çocuklar çalıştırılırdı. Uçak dinleyiciliği diye bir meslek de vardı mesela. Eskiden radar teknolojisi olmadığı için insanlar dev aparatlara kulaklarını dayayarak uçak motorlarını …
Devamını gör »Geleceğin Siborglarını Eğitmek
Bilgeliği düşündüğümüzde, çoğunlukla eski zaman filozoflarını, mistikleri veya manevi önderleri hayal ederiz. Bilgelik gözümüzde genelde geçmişle ilişkilidir. Yine de bazı entelektüel liderler geleceğin teknolojik evrimi bağlamında bilgeliği tekrar gözden geçirmemiz için bize meydan okuyor. Sanal gerçeklik, büyük veri, yapay zeka ve robotik gibi üstel teknolojilerin (Moore kanununda olduğu gibi belli bir periyotta kabiliyetlerini ikiye katlayan ya da maliyetlerini yarıya indiren …
Devamını gör »Bilimkurguda Evrim
Bilimkurgu bir edebi anlatım uğraşı, bir temaşa sanatıdır. İyi üretilmiş bir bilimkurgu eseri, ağırbaşlı bilimsel makalelerin sıradan insanlara ulaşmasında önemli rol oynar. Çünkü bilimkurgu bir anlatıdır, öyküleştirmedir. Çok zor bir bilimsel konuyu, öyküleştirerek herkesin basitçe anlamasını sağlayabiliriz. Tıpkı Edwin A. Abbott’ın Düz Ülke’de yaptığı gibi. Bildiğiniz üzere boyut gibi karmaşık bir bilimsel mesele, bu romanda herkesin anlayabileceği son derece keyifli …
Devamını gör »Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #3
George Lucas‘ın 1977 yılında yönettiği Star Wars (Yıldız Savaşları) filminde yer alan iki robot seyircinin çok ilgisini çeker. Bunlardan C3PO adında olanı altın renginde metalik hatları belirgin ve insan formunda kibar bir protokol robotu olup, sayısız yabancı dili rahatlıkla konuşabilmektedir. Yanında bulunan öbür arkadaşı R2D2 ise benzin varili tipinde olup, bir tamirat robotudur. Uzayan kolları vardır. Uzay gemilerinin tamirinde ve …
Devamını gör »