Etiket Arşivleri: Şiir

Aşkın Güngör

Aşkın Güngör ile Röportaj

İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Annem genç kızlığında sıkı bir kitap okuruymuş; romanlar, fotoromanlar, çizgi romanlar…Onun sakladığı bir çizgi romana rastladığımda yaşım herhâlde dört filandı. Kızılmaske’nin kalın ciltlerinden biri. Kareden kareye, sayfadan sayfaya büyülenmişçesine atladığımı şimdi bile mutlulukla hatırlıyorum. Bu macerayı okuyabilmeyi öyle çok istemiştim ki annemin de yoğun desteğiyle kısa sürede okumayı sökmüştüm. …

Devamını gör »

Yeryüzü Cambazı | Müfit Özdeş (Şiir)

Bakın, Hiçbir yere tutunmadan Ayakaşağı durup Başımı göğe sarkıtıyorum Sonra sağ dizimi büküp Ayağımı yerden ayırıyorum Bakın, Sol bacağımla yaylanıyorum Sağ ayak ileri, kollar dengede Artık yere sol ayağımın Parmak uçlarıyla tutunuyorum Bakın. Bakın şimdi, Yerküreyi ayağımdan bir an bırakıp Boşlukta öylece kalakalıyorum ve sonra Öbür ayağımla tekrar yakalıyorum Yürümek… Kolay mı sanki? Heybeliada, 20 Nisan 2020

Devamını gör »
yapay zeka tasarım

Yapay Zeka Sanat Yapabilir mi?

Fransa’nın soylu ailelerinden de Belamy’lerin portrelerinden oluşan bir sergiyi inceliyorum. 18.yüzyıl Fransız soylularından beklenebilecek asil ve vakur duruşlar, derin bakışları ilk anda fark ediyorum. Ve klasik yağlı boya çizimi 18. yüzyıl portreleri; pointilizmi andıran bir teknikle yeniden yorumlanmış. Geçmişi gelecekle bütünleştiren bu modern yorumu takdir ediyor ve eserin sahibini soruyorum. Ve asıl hikaye şimdi başlıyor. Klasik portrelere getirilen bu cesur …

Devamını gör »
edebiyat

Edebiyat Ne Zaman Sanattır?

Bir Edebiyat Teorisine Doğru… E. M. Forster, ‘Roman Sanatı/The Aspects Of Novel’ adlı yapıtında romanı çeşitli yönleriyle ele alır. Bunlar öykü, olay örgüsü, kişiler, düşsellik gibi teknik unsurlar ile ermişlik, biçim ve ritim gibi romana derinlik katan yapısal unsurlardır. Kitabında roman sanatını bu yönleriyle ele aldıktan sonra şöyle der Forster: “Son olarak bir romanın değerini belirleyen asıl ölçüt, ona duyduğumuz sevgidir; …

Devamını gör »

Robotlar Sanat Yapabilir mi?

Robotların, yazılımların ve makinelerin insanlar kadar iş yapabildiği bir dünyada bazı insanlara özgü işlerin yerini hiçbir makinenin alamayacağı düşünülebilir. Sanat, edebiyat, şiir, müzik… İnsani tecrübelere sahip olmayan, duygusal iniş-çıkışlar yaşamayan bir robotun sanat üretmesi mümkün olabilir mi? Bilgisayar programı Aaron, belki de olabileceğini düşündürüyor. 1970’lerden bu yana kullanılan Aaron adlı programın ürettiği bazı resimler, insan elinden çıkmış eserler gibi görünüyor. …

Devamını gör »