Etiket Arşivleri: Silent Running

Muhtemelen İzlemediğiniz 10 Kült Bilimkurgu Filmi

kult bilimkurgu filmleri

2020’nin kaliteli sinemadan yoksun bir yıl olduğunu söyleyemeyiz, ama bazı alanlarda eksik kaldığı aşikâr. Pandemi, her şeyi etkilediği gibi sinema dünyasını da etkiledi ve yeni yapımların ötelenmesine neden oldu. Bu yüzden sinemaya giden insanlar için geçtiğimiz yıl biraz zevksiz geçti. Ama bunun yanında öyle bir seyirci grubu da var ki, bunlar karantina zamanlarını daha önce izlemek isteyip de izleyemedikleri eski …

Devamını gör »

Doğa İçin Bir Ağıt: Silent Running

Belki de İkinci Dünya Savaşı’nın ve sonrasında baş gösteren Soğuk Savaş’ın ifade ettiği önemli olgulardan birisi teknolojik yetkinliğin insanlığın başına bela olabileceğiydi. Yavaş yavaş başka dünyaları ziyaret etme ya da onlara göç etme gündemimize girmiş olsa da gerçekleşebilecek bir savaşta evimiz Dünya’nın tümden yok olma ihtimali çağdaş toplum insanlarını sonu gelmez bir kaygı durumuna sokmuştu. Acaba bir sabah uyandığımızda o …

Devamını gör »

Sinema Endüstrisinin Aykırı Çocuğu: Douglas Trumbull

Douglas Trumbull, sinemanın teknolojiyle buluştuğu alana elli yıldan daha fazla emek vermiş efsanevi bir yönetmen. İsmi tanıdık gelmemiş olabilir. Ama görsel efektlerine imzasını attığı filmleri gördüğünüzde ona saygı duymaya başlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Sayalım: 2001: A Space Odyssey (1968), The Andromeda Strain (1971), Close Encounters of the Third Kind (1977), Star Trek: The Motion Picture (1979), Blade Runner (1982) ve The …

Devamını gör »

Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #3: 1970’ler

1970’lerde post-apokaliptik bilimkurgu filmlerinde kendini gösteren özgül yönlerden birisi, giderek daha büyük ve gişe başarısı sağlayan blockbuster filmlerin daha fazla çekilmeye başlanmasıdır. Dönem boyunca Planet of the Apes’in iki tanesi, Beneath of te Planet of the Apes (Ted Post, 1970) ve Battle fort he Planet of the Apes (J. Lee Thompson, 1973), post-apokaliptik dönemi ele almak üzere dört devam filmi …

Devamını gör »

Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #2

Her ne kadar bilimkurgu sineması denince akla uzay gemileri, robotlar, yeni keşfedilen gezegenler, geleceğin teknolojisiyle donatılmış şehirler, uçan arabalar, renkli kostümler, farklı makyajlar gelse de, bilimle harmanlanan bu tür yalnızca saydıklarımızla sınırlı değil. Zaten bilimkurgu türüne ait olması için bir filmin ille de uzayda geçmesi ya da yıldızlar arası seyahatler içermesi gerekmiyor. Bilim ve kurgusu sizi tek bir mekanda da …

Devamını gör »

Muhtemelen Seyretmediğiniz Düşük Bütçeli 10 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu sinemasından bahsedildiğinde, aklımıza çoğunlukla yüksek bütçeler ve göz dolduran görsel efektlerle birlikte dev prodüksiyonlar gelir. Oysa küçücük bütçelerle, daracık alanlarda hayli ilginç ve dikkat çekici bilimkurgu filmleri yapmış birçok yönetmen vardır. Hatta bazıları sırf bu nedenden popüler olmuşlardır. Mesela Duncan Jones. Herhalde bilimkurgu fanları arasında onun Moon filminden haberdar olmayan yoktur. Ancak düşük bütçeliler âleminde Moon kadar popüler olamamış, …

Devamını gör »

1977’den Bir Jazz-Fusion Albümü: David Matthews – Dune

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve siyaset gibi olguları sosyoloji, …

Devamını gör »

70’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

70’li yıllar bilimkurgu sinemasının altın dönemlerinden biri. Öyle ki türün efsane mertebesine yükselen birçok filmi bu yıllar içinde çekilmiş, bu yıllar içinde beyaz perdede boy göstermiş. Başlı başına bir sektöre dönüşen Star Wars (1977), ürkütücü bir Ridley Scott şaheseri Alien (1979), Mel Gibson’la ruh bulan Mad Max (1979), Jack Finney’in romanından uyarlanan Invasion of the Body Snatchers (1978), Steven Spielberg imzalı klasik UFO filmi Close …

Devamını gör »

“İnsan”ın İç Yolculuğu: Mars Yıllıkları

“Kendini gerçekten akıllı hissetmediğin ve akıllı olmayı istemediğin zamanlarda, akıllı olmaktan nefret ediyorum, diye düşündü kaptan. Ben daha kendimin kim olduğundan emin değilken bu doğruyu yaptığım düşüncesinden iğreniyorum. Kimiz biz aslında? Çoğunluk mu? Yanıt bu mu? Çoğunluk daima kutsaldır, değil mi? Daima, daima; kısacık, önemsiz bir an için bile haksız değildir, öyle mi? Düşündü: Nedir bu çoğunluk ve kimlerden oluşur? …

Devamını gör »