Etiket Arşivleri: Simülasyon

star-trek-every-kobayashi-maru-test

Kobayashi Maru Testi ve İnsan Doğası

1982 tarihli Star Trek II: The Wrath of Khan, yalnızca bilimkurgu sinemasının önemli filmlerinden değil, aynı zamanda liderlik, etik ve insan doğası üzerine derin felsefi tartışmalarıyla da öne çıkan yapımlardan. Bu tartışmalardan biri de Starfleet Akademi’nin ünlü simülasyon testi Kobayashi Maru. Yıldız Filosu öğrencilerini düşman topraklarına girmiş bir sivil gemiyi kurtarmak ve bu sırada da ölümcül bir ahlaki ikilemin içinde …

Devamını gör »
postmodern bilimkurgu

Postmodernizm ve Bilimkurgu: Anlamın Ötesine Geçen Bir Yolculuk

Postmodernizm ve bilimkurgu, edebiyat dünyasında sınırları zorlayan iki anlatı biçimi olarak bir araya geliyor. Bu iki tür, gerçeklik ve simülasyon arasındaki çizgiyi bulanıklaştırırken, okuyucularını düşünce ve hayal gücünün sınırlarını zorlamaya davet ediyor. Jean Baudrillard’ın hipergerçeklik teorilerinden, Fredric Jameson’ın geç kapitalizm eleştirilerine kadar uzanan bu serüven, bilimkurgunun sadece gelecek tahminleri yürütmekten öte, mevcut toplumsal düzenin eleştirisini yapan bir araç olduğunu ortaya …

Devamını gör »
pantheon

İkinci Sezonuyla Pantheon

2022 yılında AMC+ çatısı altında yayımlanan Pantheon, ilk sezonuyla başarılı bir grafik çizmişti. Kıyamet Üçlemesi’ne bağlı kalan dizinin iki sezon olarak planlandığı biliniyordu. İlk sezona gösterilen tepkiler bir hayli olumluydu ve ekip hemen ikinci sezon için kolları sıvadı. Dizi, verilen ara çok uzatılmadan ikinci sezonuyla tekrar takipçilerinin karşısına çıktı. İkinci sezon da ilk sezon gibi yine sekiz bölümden oluşuyor ve …

Devamını gör »
Planetaryum Hipotezi

Planetaryum Hipotezi: Uzaylıların Yarattığı Bir Simülasyonda mı Yaşıyoruz?

1950 yılında İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, beş yıldır Manhattan Projesi’nin bir parçası olarak çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla sohbet ederken konu uzaylılara geldi. Sonunda Fermi, tarihe geçecek o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu ifade, dünya dışı zeki yaşamın varlığı için yapılan yüksek olasılıklı tahminler ile gözlemlenen kanıtların belirgin eksikliği arasındaki uyumsuzluğa atıfta bulunan Fermi Paradoksu‘nun temelini oluşturdu. …

Devamını gör »
matrix hacker simulasyon

Ya Gerçek, Sandığın Şey Değilse?

“Düşünceyle gerçek arasına, devinimle eylem arasına düşer o gölge” –T.S. Eliot The Matrix filminde Morpheus, düşten uyandırdığı Neo’ya “Gerçeğin çölüne hoş geldin,” der. Burada Morpheus’un söylediği söz, T.S. Eliot’ın Çorak Ülke adlı şiirinde gerçekliğe ve gerçeğin insan zihnindeki, bilincindeki yansımalarına işaret etmektedir. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nda anlatıldığı gibi, sıradan hayatını sürdürmekte olan kahraman için her şey yolunda giderken ansızın biri çıkagelir. …

Devamını gör »
simulant kapak

Karışık Kurgu, Bayat Anlatı: Simulant

Üretken ve ileri görüşlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick, Blade Runner‘a da ilham veren 1968 tarihli “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” adlı eserinde androidlerin elektrikli koyun hayal edip edemeyeceğini sorguluyordu. 2023’te, üretken ama pek ileri görüşlü olmayan Kanadalı film yapımcısı April Mullen ise yeni filmi Simulant ile istemeden de olsa androidlerin seyirciyi uyutup uyutamayacağını sorguluyor gibi. İnsanlar Dick’in orijinal sorgusu …

Devamını gör »
simulasyon evren

Bir Simülasyonda Yaşayıp Yaşamadığımız Kanıtlanabilir mi?

Fizikçiler öteden beri evrenin nasıl olup da yaşama elverişli koşullara kavuştuğunu açıklamaya çalışıyor. Nasıl oldu da fizik kanunları ve sabitleri, yıldızların, gezegenlerin ve sonunda da yaşamın gelişebileceği belirli değerlere sahip olabildi? Örneğin sürekli genişleyen karanlık enerji, teorilerin ortaya koyduğundan çok daha zayıf ve böylece maddeler parçalanıp dağılmak yerine bir arada kalabiliyor. Söz konusu sorulara verilen en popüler cevaplardan ilki, sonsuz …

Devamını gör »

Matrix Serisi “Yapay Zeka Gezegeni Ele Geçirdi” Demek İstemedi

Bütün meselenin ardında hikaye anlatıcılığı ile alakadar bir durum söz konusu. Serinin konusunda açık seçik ortada olan bir durumu elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Matrix serisindeki teknolojinin vardığı noktaya bakacak olursak, insanlık bir bataryadan başka bir şey değil. En azından insanlığın serinin kurgusundaki fonksiyonu makine, yani yapay zeka gözünde böyle. Tabii filmin geneline bakınca ve ilerleyen bölümlerdeki spiritüalizm göndermelerini de dikkate …

Devamını gör »
The Matrix

The Matrix Evrenine Kapsamlı Bir Bakış

Matrix yayımlandığı ilk günden bu yana üzerinde sıklıkla tartışılan, hakkında teoriler üretilen önemli bir yapım. Kuşkusuz bu başarısının sırrı, Wachowski’lerin yapıldığı dönemin ötesinde bir alt metin, hikaye anlatımı ve görsel çekim teknikleri kullanması. İşbu yazı dizimizde, bilimkurgu yapıtlarının kaderini değiştiren, kazandırdığı 1.5 milyar dolarlık gişeyle türe ilgiyi artıran ve dolayısıyla yapımcıları da benzeri işlere yönelten efsane üçleme Matrix’i genel hatlarıyla …

Devamını gör »

Asosyallik, Simülasyon ve Yozlaştıran Mutlak Güç: Black Mirror’dan USS. Callister

Yapımcılığını Charlie Brooker’ın üstlendiği ve 2019 yılının Haziran ayında 5. sezonu açıklanan İngiliz Black Mirror Dizisi, son yılların en başarılı eleştirel yapımlarından biri ve halen yüzbinlerce izleyici tarafından izlenmeye devam ediliyor. Distopyaların distopyası olan Black Mirror serisinin hafızalara kazınan pek çok bölümü yayınlandı. 4. sezonun 1. bölümü olan “USS. Callister” de kesinlikle bu bölümlerden biri. USS. Callister, pek çok meseleye …

Devamını gör »