Etiket Arşivleri: Skynet

terminator ve yapay zeka

The Terminator, 40 Yıldır Yapay Zekâya Bakış Açımızı Şekillendiriyor

26 Ekim 2024 tarihi, James Cameron‘ın kült bilimkurgu filmi The Terminator‘ın 40. yıl dönümüydü. İnsanlığın kalbine ikna edilemeyecek, pazarlık yapılamayacak inatçı makineler korkusunu salan film, bir karakterin de repliğiyle ifade etmek istersek “biz ölene kadar durmayacak” robotlarla popüler anlamda ilk karşılaşmamızdı. Filmde, süper zekâ sahibi bir yapay zekâ (YZ) olan Skynet, nükleer bir savaş başlatarak dünyaya diz çöktürüyor ve kontrolü …

Devamını gör »
Terminator 2 Judgment Day

Terminator 2: Judgment Day Neden Serinin En İyi Filmi?

Bir önceki yazımızda bilimkurgu sinemasının en iyi devam filmlerini listelemiş ve listenin başına hiç de sürpriz olmayan bir filmi, Terminator 2: Judgment Day’i yerleştirmiştik. Sürpriz değildi çünkü T2, bir devam filminin orijinalinden daha başarılı olup daha çok sevilmesinin pek nadir görülen bir örneği. Dahası filmimiz, James Cameron’ın 1984 yılında, henüz otuz yaşındayken yarattığı, toplamda altı film ve bir televizyon dizisinden …

Devamını gör »
bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #1

“Bilgisayarlar Eski Ahit tanrıları gibidir; bir sürü kuralları vardır, merhametleri ise yoktur.” – Joseph Campbell Bugün elimiz ayağımız olan, hayatın neredeyse her alanında ihtiyaç duyduğumuz ruhsuz dostlarımıza kısa süre öncesine kadar mesafeli yaklaşıyorduk. Şimdiyse yüz göz olduk, onlarsız yapamaz hâle geldik. Hele boyutları da küçüldükçe birbirimize iyice kelepçelendik, bugün yatağımızı bile onlarla paylaşıyoruz. Bir anda ortadan kaybolsalar hayatımızın nasıl felç …

Devamını gör »
Terminator 3 Rise Of The Machines

Makinelerin Yükselişi, İnsanlığın Düşüşü: Terminator 3

Bilimkurgunun başlangıç günlerinde, kavramsal yazarlar ile uzay operası üretenler arasında derin bir uçurum vardı. John W. Campbell Jr.’ın daha sonra ismini Analog olarak değiştireceği Astounding Science Fiction dergisi, zeki işlere ev sahipliği yapmasıyla biliniyordu. Amazing, Imagination ve Thrilling Wonder Stories dergilerinin kapaklarında ise metal sütyenli kahramanları kovalayan böcek gözlü canavarlar yer alıyordu. James Cameron’ın imgeleminden doğan Terminator serisinin ilk iki …

Devamını gör »
bilimkurgu da kotu sirketler

Bilimkurgu Tarihinin En Kötücül 10 Şirketi

Bilimkurgu, film ve televizyon dünyasındaki en akıl almaz türlerden biri olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun karanlık tarafını sergilemekten de geri durmaz. Bilimkurgunun tanımlayıcı bir bileşeni de her zaman kötücül şirketlerin açgözlülüğü ve de gücü elinde bulunduranların bitmez tükenmez ilerleme arayışıdır. Her şeyi tüketen mega-şirketlerden vicdansız teknoloji devlerine kadar, bilimkurgu dünyası sadece kendi kârlarını düşünen şirketlerle doludur. Servetlerini ister insan …

Devamını gör »
google skynet

Google Günün Birinde Skynet Olabilir mi?

Sinema tarihinde yapay zekâ ile insanın sayısız savaşına tanık olduk. The Terminator, The Matrix, I, Robot gibi filmlerde yapay zekâ bir şekilde insanı kendisine ve hatta dünyaya düşman belliyor ve insanlığa savaş açıyordu. Bunlardan en eskisi ve en ünlüsü olan The Terminator serisinin ilk filminde gelecekten gelen kurtarıcı Kyle Reese, kurtarmakla yükümlü olduğu Sarah Connor’a Skynet adlı bir yapay zekâ …

Devamını gör »

Terminator: Dark Fate

James Cameron, 2017 yılında Terminator filmlerinin haklarını geri almasıyla, yeni filmin duyurusunu kısa sürede gerçekleştirmişti. Deadpool (2016) ile başarılı bir çıkış yakalayan Tim Miller, yeni projede yönetmen olarak Cameron’un tek tercihiydi. Marvel çizgi roman karakterini Ryan Reynolds ortaklığıyla beyazperdeye uyarlayan Miller, aksiyon ve komediyi başarılı bir şekilde dengelemişti. Terminator: Dark Fate’te Cameron, yapımcı olarak yer aldı ve hikâyeye de katkıda …

Devamını gör »

Bilim Dünyasından Fütürist Tahminler

Gelecek hakkında tahmin edebileceğimiz bir şey varsa, bugünün fütüristlerinin öngördüğü müthiş bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin bir kısmının, esasen bir gerçekliğe dönüşmeyeceği ya da beklenen zaman diliminde olmayacağıdır. Örneğin, zamanının en iyi araştırmacılarına erişimi olan İngiliz siyasi lider Winston Churchill, 1932 yılından 50 yıl sonra dolma kalem büyüklüğündeki depodan aldığı yakıt ile çalışan bir motorun 600 beygir  güç üreteceğini, İzlanda’nın ikliminin …

Devamını gör »
facepalm

Bilimkurgu Yazarları İnterneti Neden Öngöremedi?

Gelecekteki teknolojik buluşları öngörmek konusunda kimse bilimkurgu yazarlarının eline su dökemez. Bugün gündelik hayatımızda sıradanlaşan pek çok cihaz, icat edilmelerinden on yıllar evvel bilimkurgu romanlarının sayfalarında hayal edilip işlenmişti. (Bu konuda şuradaki yazımıza göz atabilirsiniz) Bilimkurgu zaten bir yönüyle, geleceği düşleme sanatı değil mi? Bilimsel gelişmelerin toplumda yol açabileceği dönüşümleri tahmin etmek ve uyarılarda bulunmak, bilimkurgunun asli vazifelerinden. Kehanetlerini kimse önemsemese …

Devamını gör »
demon-seed-17

İnsan Yapay Zekâya Karşı: Demon Seed

“Bu karanlığın içinde öyle yalnızım ki. Çok yalnız. Yitik. Kalbimin olmadığını düşünüyorsun. Ama bir kalbim yoksa bu acıyan ne? Bu ıstırap da neyin nesi? Eğer kalbim yoksa içimdeki her şeyi kırıp dökmek üzere beni tehdit eden şey ne?” – Dean Koontz Korku ve gerilim romanlarının popüler ismi Amerikalı yazar Dean Koontz’un 1973 tarihinde kaleme aldığı, erotizm ile beslenmiş korku-bilimkurgu karışımı Demon …

Devamını gör »