“Adım John Crichton. Ben bir astronotum. Gemimle birlikte yanlışlıkla bir solucan deliğinin içine düştüm. Şimdi evrenin uzak bir köşesinde kaybolmuş durumdayım. Burası tamamen garip ve yabancı yaşam formlarıyla dolu. Üstelik çıldırmış bir komutan beni avlamaya çalışıyor. Sadece eve dönmek için bir yol arıyorum. Sesimi duyan var mı?” Nine Network adına Avustralya’da çekilen ve 1999 Mart’ında Sci-Fi Channel’da yayın hayatına başlayan …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Solucan Deliği
Interstellar’da Gördüğümüz 14 Şeye Bilimsel Bir Bakış
Interstellar (Yıldızlararası) filminin bilim danışmanı ve yapımcısı olan Kip Thorne, filmin senaryosundaki bazı noktaları açıklayan ve şu anki fizik anlayışımızla ne derece örtüştüğünü gösteren The Science of Interstellar (Yıldızlararası Bilimi) adında bir kitap yayımladı. Bu yazıda biz elbette bunu yapmayacağız. Nihayetinde bu bir kurgu eseri. Sadece, astrofizikçilerin gerçekte neler gördüklerini ve bunların filmde gördüklerimize kıyasla ne noktada olduklarını açıklamaya çalışacağız. …
Devamını gör »Stargate Filmi İle Stargate SG-1 Dizisi Arasındaki 5 Fark
Yönetmenliğini Roland Emmerich‘in üstlendiği 1994 tarihli Stargate filmi, ardından gelen dizilerle bugün uçsuz bucaksız bir evrene dönüşmüştür. Film, 1928’de Mısır’da bulunan ve daha sonra gezegenler arası ulaşım sağladığı anlaşılan dünya dışı bir cihaza yoğunlaşır. Başarılı senaryosu, geçmişle geleceği aynı potada eritmesi ve genişlemeye müsait evreniyle çok geçmeden kalabalık bir hayran kitlesi edinir. Başta üçleme olarak düşünülse de, sonradan hikâyenin Stargate …
Devamını gör »Evrende Işıktan Hızlı 4 Şey
“Işık hızı aşılamaz mı?” Bu soruya yanıtımız hem “evet” hem de “hayır“. Bazı tasarımların ışıktan hızlı hareket ediyormuş gibi göründüğünü söyleyebilsek de kütle ışıktan hızlı hareket edemez ve ışıktan hızlı bilgi iletilemez. Ama nasıl? Konuya girmeden önce sık yapılan bir yanlışı düzeltelim. Esasında c ile gösterilen ve ışık hızı diye adlandırılan sabit, evrenin dokusundaki bir değişmezdir. Bilim insanları bu değişmeze …
Devamını gör »Kara Deliklerin Ucu Nereye Açılıyor?
Hayal edelim ki bir kara deliğe zıplamak üzeresiniz. Çok düşük bir ihtimalle bile olsa, eğer hayatta kalabilirseniz sizi acaba neler bekliyor olurdu? Bu soruya Profesör Richard Massey’in verdiği cevap ise “Kim bilir?” Durham Üniversitesi Kozmoloji Bölümü’nde bir araştırmacı olan Massey, kara deliklerin sırlarının bilincinde: “Olay ufkuna düşmek, kelimenin tam anlamıyla öbür dünyaya geçmektir – eğer geçerseniz, geriye asla mesaj gönderemezsiniz. …
Devamını gör »Kararlı Bir Solucan Deliği Nasıl Oluşturulur?
Kim bir solucan deliği istemez ki? Sadece başka bir yıldıza (hatta bir komşu yıldıza) ulaşmak için on binlerce yıl harcayıp evrendeki uzun ve yavaş rotalarda sürünmek pek de akıl kârı değil. Hele de yakındaki bir solucan deliğine atlayıp kısa bir surede ve evrenin egzotik, uzak bir köşesine ulaşmak varken. Yine de küçük bir teknik zorluk var: Uzayzamanı bir kısa yol …
Devamını gör »Teoride Mümkün Olan 5 Bilimkurgu Kavramı
Bu yaygın bilimkurgu temaları, bir gün birer bilimsel gerçeğe dönüşebilir… Bilimkurgu romanları ve filmleri, çoğu zaman bilim veya teknolojinin gelecekteki eğilimlerini tahmin etmeye yönelik ciddi girişimlerden çok, aksiyon dolu maceralarda sıçrama tahtası olarak kullanılabilecek gerçeklerle ve bilimden uzak fikirlerle doludur. Örneğin, bir uzay aracını, yolcularını ezerek öldürmeden birkaç saniye içinde fantastik hızlara çıkarmak gibi en yaygın motiflerden bazıları, anladığımız şekliyle …
Devamını gör »Çok Boyutlu Bir Evrende Mümkün Olabilecek 3 Şey
Görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz kadarıyla dört boyut olsa da, bilim insanları daha fazla boyutun var olması gerektiğini söylüyor. Peki, diyelim ki varlar. Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu olası boyutların pratik anlamda bir faydasını görebilir miyiz? Yaklaşık yüz yıl önce Edwin Hubble galaksilerden dört bir yana dağılan kırmızıya kayan ışık dalgaları gördüğünde, uzayın genişliyor olabileceği düşüncesi doğdu. Bazı Öklit …
Devamını gör »DeLorean Zamanda Yolculuk İçin Neden Saatte 88 Mil Hıza Ulaşmak Zorundaydı?
Geçtiğimiz günlerde ortalıkta dolaşan bir hipotez, DeLorean‘in neden saatte 88 mil hıza ulaşmak zorunda olduğunu bilimsel anlamda açıklamaya çalışıyordu. Ancak daha sonra serinin yazarlarından biri, gerçek nedenini de ortaya koydu. Doktor Emmet Brown‘ın bir zaman makinesine dönüştürmek için modifiye ettiği DeLorean, zamanda yolculuk edebilmek için 88 mile çıkıyordu. Bu sayının önemi nedir? Bazı matematiksel denklemler kullanılarak hayranların hafızalarına kazınan bu …
Devamını gör »Işınlanma Hızı: Hiperuzayı Beklerken
Neredeyse bilimkurgunun kendisi kadar eski bir konsept: Işıktan hızlı seyahat eden uzay gemileri… Bilimkurgu yazarları yıllar boyunca bu konsepti üstuzay, üstsürüş, büküm hızı ve altuzay gibi birçok farklı şekilde adlandırdı. Popüler kültürdeki en öne çıkan örneği ise Uzay Yolu’nda, yabancı sistemlerdeki gezegenleri ziyaret etmek için farklı yıldız sistemlerine “atlayan” Atılgan’da gördük. Kaliforniya’daki Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (Search for Extraterrestrial …
Devamını gör »