Rönesans, 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar süren ve Avrupa’da büyük bir değişim ve yenilenme çağı olarak kabul edilen bir dönemdir. Bu dönemde sanat, edebiyat, felsefe ve bilim alanlarında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle bilim ve sanat alanında yapılan yenilikçi ve yetkin çalışmalar, Rönesans dönemini diğer aydınlanma dönemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biridir. Rönesans dönemindeki bilimsel çalışmalar, çağdaş bilimkurgunun doğumunda çok önemli …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Somnium
Kepler, Cadılıkla Suçlanan Annesini Savunmak Zorunda Kalmıştı!
Johannes Kepler, gezegenlerin hareketinin yasalarını çözmeyi başaran Alman bir matematikçiydi. Ayrıca Isaac Asimov, Carl Sagan gibi isimler tarafından, 1608’de kaleme aldığı Somnium ile gerçek anlamda ilk bilimkurgu eserini veren kişi olarak övüldü. Ancak Rönesans biliminin en büyük başarılarından birine imza atmadan önce, kendini akıl ve batıl arasındaki savaşın tam ortasında bulacaktı. Yargılanan kendisi değildi, annesiydi. Suçlama ise Galileo gibi Kilise’ye …
Devamını gör »Erken Dönem Bilimkurgudan 16 Unutulmaz Eser
Bilimkurgu, 19. yüzyılda Mary Shelley, Jules Verne ve H. G. Wells gibi yazarların hünerli kalemleriyle olgunlaştı. Ancak bu yazarların öncesinde, Ay’a yapılan yolculuklarla, sosyal ve teknolojik olarak gelişmiş uygarlıklarla ve gelecek öngörüleriyle dolu öncül bilimkurgu eserlerinin uzun bir tarihi var. Bu tarihi hatırlamak için bilimkurgunun köklerine inelim ve şairlerin, matematikçilerin, politikacıların ve filozofların 1800’lerden önce verdiği, zamanlarının şaşırtıcı derecede ilerisinde …
Devamını gör »Erken Dönem Bilimkurgu Tarihi
19. ve 20. yüzyıllardaki insan ilişkilerini kavramak isteyen herkesin biraz bilimkurgu bilgisine ve anlayışına ihtiyacı vardır. Fakat bilimkurgu nedir? İşe bilimkurguyu diğer kurgulardan ayırarak başlayalım. Bir tarafta fantezi durur, imkansızlıklar diyarı. Diğer tarafta da ister geçmişte, ister günümüzde olsun gerçeği yansıtır gibi görünen, diğer tüm biçimleri durur. Bilimkurgunun çalışma alanı olası olanlardır. Bu alan geçmişte ya da gelecekte insan hayalinin …
Devamını gör »Bilimkurgunun Tarihi #1: Ortaya Çıkışı ve Yükselişi
Çağından kopmak istemeyen, yaşamı ve evreni tanımak, irdelemek isteyen insanoğlu kitle iletişim araçlarının sağladığı olanaklardan yararlanmaktadır. Bu nedenle bilimin ve teknolojinin kendisine yarın neler sunabileceğinin yaklaşık bir öngörüsünü de görmek istemekte ve en doğru kestirimlerde bulunabilme savında olan bilimkurguya eğilmektedir. Bilimkurgu Dünya üzerinde de ancak bilim ve teknoloji-de söz sahibi olabilmiş ülkelerde tanınmaktadır. Gayet açıktır ki iyi bir bilimsel eğitim …
Devamını gör »400 Yıldır Kanıtlanamamış Kepler Varsayımı
Yaklaşık 400 yıl boyunca matematikçiler Johannes Kepler tarafından ortaya atılmış bir iddiayı kanıtlamaya çalışıyorlar. Acaba bu modern matematiğin, artık bilgisayarların yardımı olmaksızın yapılamayacağının bir göstergesi olabilir mi? Johannes Kepler’i gezegenlerin hareketi üzerindeki çalışmalarından dolayı biliyoruz. Gerçekte o, 17. yüzyıldaki bilimsel devrim sırasında pek çok çalışmasıyla adını tarihe altın harflerle yazdırmış çok yönlü bir bilim adamıydı. Kepler birçok şeyle meşguldü. Örneğin …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Kökeni ve Evrimi
Bilimkurgu, mevcut bilimsel verilerden hareket ederek insanlığın geçmişte ve günümüzde karşılaştığı ya da gelecekte karşılaşabileceği sorunların ve olayların sınırlanmış bir düşçülükle anlatıldığı sanat uğraşıdır. Tanımda geçen “sınırlanmış düşçülük” ifadesi, bir yandan çağdaş bilimkurgunun ne olduğunu ve ne olması gerektiğini belirlerken, bir yandan da bu türün sınırlarını çizmektedir. Bu sınır, bilimkurguyu fantastikten ayıran en önemli unsurdur. Peki ama “sınırlanmış düşçülük” ifadesinden …
Devamını gör »