“Çocukluk öldüğünde geriye kalan cesetlere “yetişkin” adı verilir ve bunlar cehennemin kibarca söylenişi olan “toplum”daki yerlerini alırlar!” -Brian W. Aldiss. 1925’te İngiltere’de doğan Brian W. Aldiss, bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biridir. Bilimkurgu antolojilerinde editörlük ve yazarlık yapan Aldiss’in ilk işlerinden biri ise Oxford’ta kitapçı dükkanı işletmektir. Bu tecrübelerinden yararlanarak kitapçılıkla alakalı yazılar da kaleme alan Aldiss daha sonra kendisini …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sönmez Güven
Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım
‘’Bir uzay elbiseniz varsa başka neye ihtiyacınız olabilir? Bir uzay gemisine, belki bir de gidecek bir gezegene…’’ Bilimkurgu edebiyatının duayenlerinden Robert A. Heinlein’in unutulmaz eseri Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım (Have Space Suit Will Travel), ilk olarak 1 Eylül 1958 yılında basıldı. Metis Bilimkurgu Serisi‘nin 21. kitabı olarak dilimize çevrilen eser. Heinlein’in Çocukları adlı dizinin 12. ve son kitabı olma özelliği taşıyor. Çevirisi Sönmez …
Devamını gör »İnsanlığın Evrendeki Yalnızlığına ve Varoluşa Dair: Cam Kule
“Eğer tek bir adam bile yaşamı yaratmaya bu kadar yaklaşabiliyorsa insanlık evrende nasıl yalnız olabilir?” – Simeon Krug Robert Silverberg tarafından 1970 yılında kaleme alınan The Tower Glass (Cam Kule), 1971 yılında verilen Hugo, Nebula, Locus gibi büyük ödüllerden hiçbirini kazanamamıştır. Aynı yıl ödüllere ambargo koyan Larry Niven’in dilimize “Halka Dünya” olarak çevrilen Ringworld’ü eleştirmenler ve okur nezdinde oldukça başarılı …
Devamını gör »Amerikan Bilimkurgusundan 4 Öykülük Seçki: Kıyametten Sonra
“Toplumumuzdaki eşit olmayan yaşam biçimi yüzünden, şimdi yoksullar, varlıklılara saldırıyorlar ve adeta öç alıyorlardı. Bu, bizim uygarlığımızın en zayıf yönlerinden biriydi.” -Kıyametten Sonra / Jack London. 1999 yılında Broy Yayınevi tarafından yayımlanan, Zühtü Bayar tarafından hazırlanan bu derleme, Amerikan bilimkurgu edebiyatının en parlak dönemi olan 1950-1960 yılları arasında, eserleriyle türün gelişimine katkıda bulunan 4 yazarı bir araya getiriyor ve okura …
Devamını gör »Bilimkurgu Klasikleri Işık Tanrısı’yla Devam Ediyor
Şehrin kitapçılarıyla ünlü pasajına yaptığım her gezi sırasında, gözüm hep alışılmadık kitaplara takılırdı. Yıl: 1999…Yine bu gezilerden birinde turuncu renkli tuhaf kapaklı bir kitaptan kendimi alamadım. Adını zor okuyabildiğim bir yazara ait olan “Işık Tanrısı” adlı bu kitap, nedense tüm dikkatimi çekmeyi başarmıştı. O yıllarda herhangi bir roman olarak gördüğüm eserin, çok geçmeden dünyanın en iyi şair ve hikaye anlatıcılarından biri olan …
Devamını gör »