Etiket Arşivleri: Steampunk

Ikariam’dan Bilimkurgu Esintileri

Ikariam, tarayıcı tabanlı bir strateji oyunu. 2008 yılında piyasaya çıkmış ve Türkiye’de de pek çok oyuncuya ulaşmıştı. O dönem birçok internet sitesinde Ikariam ya da benzeri oyunların reklamları vardı. Grafikleri oldukça hoş, Antik Yunan esintileri taşıyan bir oyundu. İsmi ve görselleri ile insanın dikkatini çekiyordu. Şimdilerde artık Travian ya da Ikariam benzeri oyunların altın çağı sona erdi. 2000’li yılların sonları, …

Devamını gör »
Mortal Engines

Mortal Engines: Yürüyen Kentlerin Hayal Kırıklığı

Lord of the Rings ve The Hobbit gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen Peter Jackson’ın Ölümcül Makineler (Mortal Engines) isimli prodüksiyonu geçtiğimiz hafta beyaz perdede gösterime girdi. Philip Reeve isimli İngiliz yazarın 2001 yılında yayımladığı distopik romandan uyarlanan ‘steampunk’ tarzı film, felaket sonrası belirsiz bir gelecekte hayatta kalma mücadelesi veren insanları konu alıyor. Çeşitli çevre felaketleri sonrasında dünyada kaynaklar kısıtlı hâle gelmiş …

Devamını gör »

Bilimin Varoluş Amacı Nedir: Steamboy

“Gerçeğinden ayırt etmekte zorlanacağın çizimlere sahip animeler” ya da “Gelmiş geçmiş en iyi CGI yapımlar” gibi listelerde kendisine haklı bir yer edinen Steamboy‘a geçmeden önce yapım süreci ve yapımcıları hakkında biraz laflamak istiyorum. Steamboy, 20.2 milyon dolarlık yapım bütçesiyle (gişede sadece 18.8 milyon dolar gelir elde edebilmiştir) tüm zamanların en pahalı anime yapımlarından biri olarak tarihteki yerini almış durumda. Onu …

Devamını gör »

Analog Bir Dünya: Steampunk

İletişim, elektronik ve bilgisayar teknolojisindeki ilerlemeler dijital dünyayı hayatımızın her alanına soktu. Peki ya sokmasaydı? Bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarı düşünün. Bir ucu prize bağlı ve elektrik geliyor. İçerisinde milyarlarca transistör barındıran bir işlemci, karşınızda çağımızın büyük icatlarından LCD bir ekran. Muhtemelen bilgisayarınız içerisindeki tek hareketli parça işlemciyi soğutmak için dönen fan. Tabii bir de farenizin düğmeleri ve klavye var, ki …

Devamını gör »

Çarkların ve Vidaların Arsız Müziği: Clockpunk

I bled on a pivotal stretch Like a clockwork Christ Bears sore stigmata, bored Cradle of Filth’in Babalon A.D. şarkısı hastalıklı bir gerilim ile başlıyor. Daha sonra Dani Filth iblise benzer o meşhur sesiyle yukarıdaki nefret manifestosunu tıslıyor. Dani Filth’in sesi kadar kalemi de güçlüdür. Nitekim sırf bu satırlar bile inanılmaz bir imge taşıyor. Extreme metal müziğinin dehlizlerinden kopan bu …

Devamını gör »
Airboy

Airboy: Retro-fütürist Bir Hiciv Hikayesi

İkinci dünya savaşı sırasında havacı-pilot kahramanlarla ilgili çizgi romanlar oldukça popülerdi. Bu çizgi romanlar hem süper kahramanların ortaya çıkışından önceki maceracı konseptinden izler taşıyor, hem de süper kahramanlarla benzer yöntemler kullanarak onların hitap ettiği milliyetçi duyguları uyandırıyordu. Airboy bu kahramanların en popüleriydi diyebiliriz. Yazarlar Charles Biro ve Dick Wood ile çizer Al Camy tarafından yaratılan karakter, akımın ana temsilcilerinden olan …

Devamını gör »
Retrofuturism

Retro-Fütürizm: Gelecek Geçmişte

Fütürist pek çok film izlediniz, kitap veya çizgi roman okudunuz. Geleceğin dünyasını çok iyi biliyorsunuz, onu pek çok kez arşınladınız. Peki geleceğin dünyasının hayalinizdeki gibi olacağını nereden biliyorsunuz? Sonuçta insanlık bu güne kadar pek çok geleceği tasvir etmeye çalıştı, belki çok eğlenceli temalar ortaya koydu ama geleceğin dünyasını kesin olarak çizemedi. Kelime anlamı “geçmişin gelecekçiliği” olan retro-fütürizm, insanlığın bu güne …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Edebi Değeri

27 Mayıs 2016’da, Pamukkale Üniversitesi‘nin düzenlediği PACES (Pamukkale University Conference of English Stuties / Pamukkale Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Çalışmaları Konferansı) adlı konferansta verdiğim sunumumu sizinle de paylaşmak istedim. Kısaca bilimkurgunun öneminden, alt türlerinden, tarihinden, edebi değerinden ve ne kadar ciddiye alınması gerektiğinden bahsettiğim sunum, İngilizce hazırlandığı için, siteye bir çeviri sürecinden geçerek eklenmiştir. Keyifli okumalar… * * * …

Devamını gör »
bilimkurgu alt türleri

Bilimkurgunun Alt Türleri

Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …

Devamını gör »