Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Stephen King
Dördüncü Sezonuyla Stranger Things
Yaklaşık 4 saat süren iki final bölümüyle dördüncü sezonunun perdesini indiren ve beşinci sezonu için şimdiden gün saydırmaya başlayan Stranger Things neden bu kadar çok sevildi? Dizinin başarısında payı olan unsurlar arasında neredeyse belirtmeyenin dövüldüğü üzere 80’ler nostaljisi ön plana çıkıyor. Bilhassa çocukluk yıllarını 80’lerde yaşamış izleyiciler, o geçiş çağına ait sosyokültürel unsurları, filmleri, oyunları, saç stillerini, müzikleri vb. yeniden …
Devamını gör »Pennywise Bir Lovecraft Yaratığı mı?
Stephen King bugün korku edebiyatının kralı olarak anılsa da, kendisinin de ilham aldığı başka birisi var: H.P Lovecraft. Lovecraft külliyatının büyük bir çoğunluğu kozmik dehşete, yüzyıllar önce Dünya’ya inmiş devasa ve korkunç tanrılara, okuyan insanları delirten lanetli kitaplara dayanır. Korku kurgunun bu çeşidine de Lovecraftvâri Korku denmektedir. Tuhaf Kurgu adlandırmasına da sıklıkla rastlanır. Stephen King de bu alanın öğelerini ustaca …
Devamını gör »Yolculuk Devam Ediyor: Love, Death & Robots Vol.2
Netflix, son yıllarda yaptığı birçok işle adından söz ettirmeye devam ediyor. Evet, bu işlerin bazıları gerek oyunculuk gerekse hikaye bakımından dizi/film sevenlere, ‘’Peh, o kadar reklam bunun için miydi?’’ dedirtiyor adeta. Ancak Netflix’in sepetinde öyle elmalar da var ki diğer çürüklerin yanında sapasağlam kalmayı başarıyor ve onu tüketen insanları da sonuna kadar tatmin ediyor. Love, Death & Robots animasyon dizisi …
Devamını gör »Telekinezi Konulu 10 Bilimkurgu Filmi
Telekinezi maddelerin üzerinde düşünce gücüyle (yani onlara fiziksel olarak temas etmeden) etki yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. İnternet’te basit bir aramayla bile bu yeteneğe sahip olduğunu iddia eden kişilere, konu hakkında çekilen belgesellere ve yapılan çalışmalara ulaşmak mümkündür. Elbette bunların hiçbiri telekinezinin varlığına delil teşkil etmez. Özellikle belirtmek isteriz ki elimizde telekinezinin var olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bilimin çerçevesi dışında kalsa …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Nükleer Enerji
Nükleer enerjinin ortaya çıkışı Albert Einstein’ın ünlü ‘Görecelik’ kavramına dayanır. Bu formülde görülebileceği gibi az bir miktar madde sayesinde oldukça fazla enerji elde etmek mümkün olacaktır. Zaten BK yazarlarının da binlerce ışık yılı uzaklıktaki gezegenlere, yıldızlara gidebilecek uzay gemilerinin yakıt sorununu bir yoldan halletmeleri gerekmektedir. Çünkü bugünün teknolojisine sahip uzay araçları tonlarca sıvılaştırılmış yakıtı beraberlerinde götürmek zorundadırlar ve ancak Dünya’dan …
Devamını gör »Stephen King’in Eserlerinden Uyarlanan Bilimkurgu Filmleri
Çağımızın en üretken kalemlerinden olan Amerikalı yazar Stephen King, özellikle korku türündeki roman ve öyküleriyle anılsa da farklı türlere katlı yapmış çok yönlü bir isim. Son dönemde Mr. Mercedes (Bay Mercedes), Finders Keepers (Kim Bulduysa Onundur) ve End of Watch (Son Nöbet) gibi üç kitaplık bir polisiye serisine imza atan King, Dolores Claiborne (Dolores Claiborne), Misery (Sadist) ve Cujo (Kujo) gibi fantastik öğeler barındırmayan romanlar da …
Devamını gör »Stephen King Sadece Bir Korku Yazarı mı?
Stephen King süpermarketteyken yanına bir kadın yaklaşır ve şöyle der: “Sizi tanıyorum, siz Stephen King’siniz ve bu harika! Bir yazarla süpermarkette birlikteyim ve konuşuyorum. Ama kitaplarınızdan hiçbirini okumadım ve filmlerinizi seyretmedim. Çünkü korku romanlarını hiç sevmem.“ “Peki, ne seversiniz?” diye sorar King. “Mesela ‘Esaretin Bedeli’ adlı filmi severim,” diye cevaplar kadın. King, “Onu da ben yazdım,” dediğinde “Hayır, siz yazmadınız,” …
Devamını gör »90’lı Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi
90’lı yıllar tam bir geçit töreni. Bu yıllarda öyle unutulmaz filmlerle tanıştık ki… Hangi birini sayalım: Total Recall (1990), Terminator 2: Judgment Day (1991), Jurassic Park (1993), Stargate (1994), Ghost in the Shell (1995), Twelve Monkeys (1995), Independence Day (1996), The Fifth Element (1997), Men in Black (1997), Contact (1997), Gattaca (1997), Dark City (1998), Matrix (1999), The Thirteenth Floor (1999)… Şimdi geçit töreninden biraz uzaklaşıp …
Devamını gör »Frankenstein’ın “Yeni” Hali: Bahçıvan
Brett Leonard’ın yönetmenliğini yaptığı Bahçıvan (The Lawnmower Man, 1992), teknolojinin gündelik hayatı sarıp sarmaladığı, etkisini gösteren dijital toplum ve kültürün tehlikelerine yoğunlaşmış bir film. Dr. Lawrance Angelo, çeşitli kimyasallar ve bilgisayar yoluyla hayvanlarda zeka artışına neden olan deneyler yürütmektedir. Deneyde kullanılan hayvanın aşırı şiddet davranışları göstermesiyle deney bazı çıkmazlara girer. Denek maymunun ölmesi ardından doğuştan zeka geriliği olan ve bahçıvanlık …
Devamını gör »