Fermi Paradoksu‘nun olası çözümleriyle ilgili yazı dizimize tekrar hoş geldiniz. Bu yazı dizisinde fizikçi Enrico Fermi’nin ünlü sorusu, “Uzaylılar nerede?”nin olası çözümlerini inceliyoruz. Bugün, büyük sessizliğin sebebi olarak evrendeki gezegenlerin aslında fazla “sulu” olma ihtimalini ele alacağız. 1950 yılında Enrico Fermi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda Manhattan Projesi üzerinde çalışırken meslektaşlarıyla öğle yemeği yiyordu. Söylendiğine göre, sohbet dönüp dolaşıp uzaylılara ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Su
Su Altında Gelişmiş Bir Medeniyet Ortaya Çıkabilir mi?
Yaşamın tam olarak nerede başladığı hâlâ tartışma konusu olsa da, edinilen bulgular su altındaki yanardağları işaret ediyor. Dolayısıyla Dünya’daki yaşamın kaynağı suyun altında ve bu da devam edebilmek için yaşamın suya ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Tabii ki insanların da suya olan ihtiyacı hayati ölçüde. Evet, şu an için gezegenin hâkimi biz olabiliriz ve başka gezegenleri fethetmeyi de düşleyebiliriz, ancak su …
Devamını gör »Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Bilgi
Uzay, tabiri caizse hakkında çok az şey bildiğimiz bir yer. Zira boyutunu düşündüğümüzde, bizi orada nelerin beklediğini ve bildiklerimizin bütünün ne kadar küçük bir parçası olduğunu daha iyi anlıyoruz. İlk insanların yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i görmek için başını yukarı çevirdiği andan Mars’a uzay aracı indirmeye kadar geçen süreçte nice buluş yapıldı. Mars’ta su olduğuna dair kanıtların bulunması, kara deliklerin ve …
Devamını gör »Barışçıl Uzaylılarla İlk Temas: Mükemmel Dünya
“Önde gelen bilim insanlarımızın yıllardır söylediği gibi, canlıların yaşadığı tek gezegenin Dünya olduğunu düşünmek büyük saçmalık.” – Hugo Gernsback Bilimkurgunun isim babası Hugo Gernsback, 16 Ağustos 1884 tarihinde Luxemburg’da doğdu. 20 yaşındayken Amerikan vatandaşlığı aldı ve ilgi duyduğu alan olan bilimkurguyu dergicilik mesleğiyle ilişkilendirerek çeşitli yayınlar çıkarmaya başladı. Bunlardan ilki olan Modern Electrics, 1908’de yayın hayatına başladı ve elektronik ile …
Devamını gör »Ay’daki Su Dünya’dan Geliyor
Gri rengiyle Ay, iliklerine kadar kurumuş görünüyor olabilir ancak uzun zamandır kraterlerinde donmuş hâlde su barındırdığını biliyoruz. Çünkü, Apollo misyonlarından alınan kaya örneklerinde küçük su izleri keşfedilmişti. Ancak o zamanlar Ay’da ne kadar su olduğuna dair elde hiçbir veri yoktu. Bu soruya cevap bulabilmek için Ekim 2009’da NASA, bir uyduyu kasten Ay yüzeyine çarptırdı. Bu çarpmanın etkisi ile Ay yüzeyinden …
Devamını gör »İddialı Bir Kore Bilimkurgusu: The Silent Sea
The Silent Sea, olası ve korkunç bir gelecekte geçiyor: Kuraklık ve aşırı nüfus nedeniyle insanlık yok olmanın eşiğindedir. İçme suyu o kadar değerli hâle gelmiştir ki, insanlara toplumdaki konumlarına göre suya erişim hakkı verilmektedir. Yakın gelecekte mümkün olabilecek bu distopyada sınıf eşitsizliği tüm çıplaklığıyla yüzümüze çarpılmaktadır. İşte bu çalkantılı zamanlarda, Dr. Song Ji-an‘a Ay’ın yüzeyindeki Balhae İstasyonu‘na gitme ve Dünya’daki …
Devamını gör »Feminist Bir Kült Film: Tank Girl
Sinemadaki kadın imgeleri hep tartışılagelmiştir. Bilimkurgu türünün ve sinemasının, genellikle eril uğraşlar olarak görülen teknoloji, uzak diyarlara sefer, uzaylı istilası gibi fenomenlere karşı direniş ve savaş gibi konularla ilgili görünmesi kadınların bilimkurguda temsilini her zaman tartışmalı hale getirmiştir. Genellikle erkeklerin yazdığı ve çektiği eserler olduğu için bilimkurgudaki kadın imgesi büyük ölçüde kadının kendi mevcudiyetini sunması biçiminde değil, erkeklerin kadına ilişkin …
Devamını gör »Mars Okyanuslarının Akıbeti
Son zamanlarda NASA’nın Mars yörüngesine yolladığı MAVEN isimli uzay aracı sayesinde kızıl gezegenin atmosferi hakkında detaylı bilgilere ulaşıldı. Bu bilgiler sayesinde önemli bir sorunun cevabı bulunmuş olabilir: Mars’ın bir zamanlar sahip olduğu okyanuslar nerede? Cevap, belki de yüzeyden 150 kilometre kadar yukarıda. Bununla alakalı detaylı bir yazı yakın zaman önce Science dergisinde çıktı. Yazının içeriğine göre suyun izlerini yüzeyde aramak …
Devamını gör »Ay’ın Güneş Alan Yerlerinde de Su Bulundu
Uzun yıllardır uydumuz Ay‘ın kuru ve ölü bir çölden ibaret olduğu düşünülüyordu. Ama 2009 yılında Ay robotları tarafından toplanan verinin işlenmesi sonucunda, Ay toprağının suyla dolu olmasa bile, nemli olduğu görüldü. Ancak o zaman yapılan çalışmalarda, Ay toprağının ne kadarının bildiğimiz sudan (H2O), ne kadarının hidroksilden (OH) oluştuğunu tespit edememişlerdi. O dönemde uzmanlar bu Ay neminin çoğunun hidroksil olduğunu düşünmüşlerdi, …
Devamını gör »Mars’taki Yer Altı Gölleri
1965 yazında Mars’ın yüzeyini gösteren ilk görseller bu gezegenin kraterlerle dolu bir çöl olduğuna işaret ediyordu. Görsellere göre burada ne su ne de yaşam bulunabilirdi. Halbuki yıllar sonra görüntü teknolojileri geliştikçe Mars yüzeyinin daha detaylı fotoğraflarına erişim sağlandı. Mars’ın yüzeyinde geçmişten kalan nehir yatakları, göl havzaları hatta ve hatta buzullar keşfedildi. Mars yüzeyinde suyun olduğu kanıtlandı, lakin su donmuş haldeydi. …
Devamını gör »