Etiket Arşivleri: Televizyon

sinema televizyon bilimkurgu acikbeyin

Sinema ve Televizyonda Bilimkurgu

AçıkBeyin ile Bilimkurgu Kulübü‘nün ortaklaşa düzenlediği “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” kapsamında hayata geçirilen bilimkurgu video serisinin ikinci bölümünde bilimkurgunun sinema ve televizyon dünyasındaki yansımaları masaya yatırılıyor. Moderatörlüğünü Sinan Canan‘ın üstlendiği söyleşinin konukları ise Mikail Boz, Halil Alpaslan Hamevioğlu ve Gökhan Cılam. İyi seyirler…

Devamını gör »
pau-zotoh-zhaan

Farscape’in Ulvi Kişiliği: Zotoh Zhaan

Avustralya’da çekilen ve 1999 Mart’ında Sci-Fi Channel’da seyirciyle buluşan Farscape, toplam dört sezon boyunca yayımlandı ve Peacekeepers Wars adlı bir mini diziyle sonlandı. Kullandığı başarılı makyaj ve kukla sanatının yanı sıra ekranlara taşıdığı birbirinden ilginç karakterleriyle de büyük ilgi uyandırdı. Öyle ki, zaman içinde televizyon dünyasına damga vuran eşsiz işlerden biri olarak anılmaya başlandı. Dizinin yaratıcısı Rockne O’Bannon, daha önceki …

Devamını gör »
chiana kapak

Farscape’in Kedi Kadını: Chiana

1999 ile 2003 yılları arasında toplam dört sezon olarak ekranlara gelen Farscape, sadece karmaşık hikâyesi ve evreniyle değil, aynı zamanda derinlemesine işlenmiş karakterleriyle de hafızalara kazınmıştır. Bu karakterlerden biri de karizmatik ve asi tavırlarıyla hayranların kalbinde yer edinen Chiana‘dır. Hayatta kalma içgüdüsü, özgürlük arzusu ve duygusal derinliğiyle Chiana, basit bir yan karakter olmanın ötesine geçip dizinin merkezi figürlerinden biri hâline …

Devamını gör »
90'lar

Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si

Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …

Devamını gör »
bilimkurgu sitcom

Bilimkurgu Temalı 10 Sitcom

Sitcom (situation comedy), Türkçeye “durum komedisi” olarak çevrilen bir televizyon ve radyo programı formatıdır. Günlük yaşamdan karakterleri ve durumları işleyerek komedi oluşturmayı hedefler. Sitcom’larda genellikle birbirine benzeyen yerleşik mekânlar, sabit karakterler ve komik olay örgüleri kullanılır. Doğrudan kahkaha efekti veya stüdyo seyircisinin gülüşleriyle de tanınır. Sitcom’lar, genellikle 20-30 dakikalık kısa bölümlerden oluşur ve her bölümde bağımsız bir hikâye anlatılır. Hikâye, …

Devamını gör »
doctor who benzeri diziler

Doctor Who Sevenlerin İzleyebileceği 9 İngiliz Bilimkurgu Dizisi

Doctor Who‘nun son sezonunda On Beşinci Doktorumuz Ncuti Gatwa, savaşlarla yerle bir olmuş bir gezegene, Naiplik döneminde bir baloya, Beatles’ın kayıt stüdyosuna ve sosyal medya tarafından yönetilen bir uzay kolonisine gitmişti. Dolu dolu geçen bir sezonun ardından dizinin hayranları, uzay ve zamanda tekrar seyahat edebilmek için Noel tatiline kadar beklemek zorunda. TARDIS tekrar cisimlenene dek mizah soslu İngiliz bilimkurgusu ihtiyacınızı …

Devamını gör »
babylon 5

Babylon 5’ı Bir TV Efsanesi Yapan 5 Neden

Babylon 5, Star Trek veya Star Wars kadar adı geçmese de başı sonu önceden planlanmış hikâyesiyle tüm zamanların en iyi bilimkurgu dizilerinden biri. Yazar ve yapımcı J. Michael Straczynski tarafından yaratılan ve özellikle 90’lı yıllara damgasını vuran dizi, incelikli senaryosu, politik dokusu ve kompleks kurgusuyla geniş bir hayran kitlesine sahip. Toplam 110 bölümden oluşan dizinin 91 bölümünü bizzat Straczynski’nin yazdığını …

Devamını gör »
Gene Roddenberry ve Isaac Asimov

Gene Roddenberry ile Isaac Asimov’un Star Trek Tartışması

Tupac-Biggie, Ali-Frazier veya Apple-Microsoft kavgalarını unutun; bir dönem bilimkurgu çevrelerinde Isaac Asimov ile Gene Roddenberry arasındaki tartışma konuşuluyordu... Kasım 1966’da, Star Trek‘in prömiyerinden iki ay sonra, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, o dönemdeki birçok bilimkurgu dizisinde rastlanan bilimsel yanlışlar hakkında sert bir makale yazdı. Gene Roddenberry, TV Guide‘de yayımlanan bu yazıya oldukça içerledi. Cevaben Asimov’a, Star Trek‘i olabildiğince gerçeğe uygun …

Devamını gör »
farscape-ben-browder-claudia-black

Farscape’in Unutulmaz Âşıkları: John Crichton ve Aeryn Sun

Bir tür olarak bilimkurgu, bazen içinizi ısıtan bazen de yüreğinizi dağlayan muhteşem aşk hikâyeleriyle dolu. Ancak bilimkurguda aşk dendiğinde, her defasında bizi etkilemeyi başaran unutulmaz bir çift var. Farscape‘in John Crichton‘ı ile Aeryn Sun‘undan bahsediyoruz elbette. Hatta, “Bilimkurguda Dillere Destan Bir Aşk Hikâyesi Nasıl Yaratılır?” başlıklı bir kitap yazılsa, hiç düşünmeden kapağına bu çiftin fotoğrafını koyabilirsiniz. Tabii ki bu, bilimkurgu …

Devamını gör »
en uzun suren bilimkurgu dizileri

Bölüm Bazında En Uzun Soluklu 10 Bilimkurgu Dizisi

Sonsuz hayal gücüyle bilimkurgu, televizyon formatında en iyi iş çıkaran türlerin de başında geliyor. İki buçuk saatlik bir filmin süresine sığdırabilecekleriniz sınırlı, ancak diziler sayesinde her türlü hikâyeyi uzun uzun anlatma şansınız var. Aynı zamanda diziler, olay örgüsü ve karakterleri geliştirmek için de büyük fırsatlar sunuyor. Televizyonun sağladığı alan, imkân ve kapsamdan yararlanan pek çok dizi oldu. Matt Groening’in ikonik …

Devamını gör »